COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων – Plan b για σχολεία – Τι γίνεται με το εμβόλιο;

Αλματώδη αύξηση παρουσίασαν την Τετάρτη τα κρούσματα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός καθώς καταγράφηκαν 248 νέες μολύνσεις.

Το γεγονός πως παραμένουν σε σταθερή βάση σε τριψήφιο νούμερο εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς καθώς όσο περνάει ο καιρός και θα μπαίνουμε σε φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο κλίμα, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η κατάσταση.

Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει και η εποχική γρίπη και θα είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν υπάρχει κορωνοϊός ή αν είναι κρύωμα ή μια απλή γρίπη. Αυτό που επίσης έχει θορυβήσει τους επιστήμονες δεν είναι άλλο από την αύξηση των διασωληνωμένων οι οποίοι έχουν φτάσει τους 46 με την διάμεση ηλικία τους να είναι τα 68 έτη.

Επίσης το 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω και όπως διαπιστώνουμε από αυτά τα νούμερα η κατάσταση είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Οι νεκροί επίσης φαίνεται πως αυξάνονται σε καθημερινή βάση και σήμερα έχουν καταγραφεί 3 στην ημερήσια ενημέρωση για την πορεία που διαγράφει ο κορωνοϊός και στη συνέχεια είχαμε ακόμη δυο το απόγευμα της Τετάρτης. Πλέον ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει τους 293 με την διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας να είναι τα 78 έτη ενώ το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Crash test το άνοιγμα των σχολείων
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς στην Δευτέρα θα ανοίξουν τα σχολεία, ένα στοίχημα το οποίο θέλουν να κερδίσουν οι ειδικοί. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η βοήθεια όλων με την ατομική ευθύνη να μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Τόσο από την πλευρά των παιδιών με τη χρήση μάσκας στα σχολεία όσο και από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega κι ενώ οι αποστάσεις στα σχολεία ανάμεσα στους μαθητές δεν θα είναι εύκολο να τηρηθούν, η υπουργός παιδείας αναφέρει πως θα υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία.

«θα έχουμε κρούσματα στα σχολεία .Να είμαστε προετοιμασμένοι. Και τμήματα θα κλείσουν και σχολεία αν υπάρχει έξαρση σε μια ευρύτερη περιοχή»

Μάσκες και αντισηπτικά χωρίς αποστάσεις δεν θα είναι αποτελεσματικά λένε οι εκπαιδευτικοί Σχολεία που διαθέτουν μεγαλύτερες αίθουσες θα μπορούν να έχουν θρανία με ένα άτομο στο καθένα .Όμως αυτά τα σχολεία είναι οι εξαιρέσεις καθώς στα περισσότερα κυρίως στα αστικά κέντρα 20 -25 παιδιά στριμώχνονται σε αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 40 τ.μ

Θα υπάρχει ωστόσο μεγαλύτερη επιείκεια στην περίοδο προσαρμογής στη μάσκα για τους μικρότερους μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τρίτη δημοτικού ενώ σε μια νέα κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την επιστροφή στα θρανία στις συνθήκες πανδημίας . Παράλληλα θα υπάρχει ψηφιακή ενημέρωση με όλες τις οδηγίες στο mathainoumeasfaleis.gov.gr

Plan B για τα σχολεία
Το plan b του Υπουργείου παιδείας για να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τμήματα ή ολόκληρα σχολεία λόγω κρουσμάτων είναι να ξεκινήσουν αμέσως τηλεμαθήματα.

Διαδικτυακά τμήματα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή για μαθητές που είναι σε ευπαθείς ομάδες ενώ στην άλλη άκρη της διαδικτυακής γραμμής θα είναι εκπαιδευτικοί που επίσης ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Κενά που θα δημιουργηθούν στα σχολεία θα καλυφθούν ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο με εκπαιδευτικούς που θα έχουν τρίμηνες συμβάσεις οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδοτηση αν βρεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca αρχίζουν ξανά την άλλη εβδομάδα
Μετά το σοκ ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό προκάλεσε παρενέργειες κατά την τρίτη φάση των δοκιμών του, ενδέχεται αυτές να αρχίσουν και πάλι.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc ίσως ξαναρχίσει τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times που επικαλείται πηγές προσκείμενες σε αυτές τις δοκιμές.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις δοκιμές του πιθανού εμβολίου της εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες. Η AstraZeneca δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα.

Back to top button