COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση η Αττική! Τέλος οι Εντατικές! Γιατί αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών; Και νέα παράταση του lockdown!

Την ώρα που η Αττική βρίσκεται στη “δίνη του κυκλώνα” αναφορικά με τον κορωνοϊό, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πιο οριακή κατάσταση που έχει βρεθεί το λεκανοπέδιο από την αρχή της πανδημίας.

Μόνο ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας και ο Πειραιάς (σ.σ. όπου σήμανε συναγερμός για δεκάδες κρούσματα σε κλινική) αγγίζουν σήμερα αθροιστικά τα 600 κρούσματα, σε σύνολο 1.047 στην Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. 2.147 οι συνολικές μολύνσεις του 24ώρου στην χώρα).

«Την κορύφωση στις ΜΕΘ δεν την έχουμε δει ακόμα» λέει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Είναι κάτι που το φοβόμαστε και περιμένουμε ότι θα συμβεί δεδομένης της πίεσης στις απλές νοσηλείες». Εκεί (σ.σ στις απλές νοσηλείες) είναι καρφωμένα τώρα τα μάτια της επιτροπής, δεδομένου όπως λέει ο ίδιος ότι τα τεστ και ειδικά αυτά που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της Μήδειας ήταν λίγα και δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη εικόνα για το που βρίσκεται η Αττική σήμερα.

Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με τον κύριο Παρασκευή είναι πως παρά τις σχεδόν δύο εβδομάδες lockdown … «Η κατάσταση στην Αττική δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Έχουμε ακόμα δρόμο. Και μας ανησυχεί παράλληλα και η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, ακόμα κι αν οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία είναι για την ώρα λίγες».

Λιγότερο αποδοτικό αυτό το lockdown από το περυσινό
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι η έκρηξη των κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 25/2 και από τις 26/2 και μετά θα ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Η μείωση σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι αργή και σταδιακή. Όσο για την πορεία του lockdown, o ίδιος λέει το εξής: «Έχω μιλήσει για άρση του lockdown στις 7 Μαρτίου αλλά τώρα πρέπει να το επανεξετάσουμε πάλι. Δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει με την ταχύτατη μεταφορά της βρετανικής μετάλλαξης η γνώμη μου είναι πως πρέπει να περιμένουμε και άλλο».

Σχετικά με την εικόνα που δίνει το ΕΣΥ στην Αθήνα ο κύρος Σαρηγιάννης θεωρεί πως η κατάσταση είναι έντονα πιεστική αλλά πως είναι δύσκολο να φτάσουμε σε πληρότητα 100% στις ΜΕΘ. Επίσης, ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία. Όπως το θέτει: «Η ως τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι το λιανεμπόριο ελέγχεται ενώ δυστυχώς τα σχολεία και τα παιδιά είναι ‘θύματα’ των χαλαρότερων lockdown και αυτής της συνθήκης όπου όσο οι γονείς δεν τηλεργάζονται όσο θα έπρεπε, μπαίνουν σε γεμάτα λεωφορεία και άλλα ΜΜΜ και κινούνται πολύ, τόσο θα συνεχίζουν να φέρνουν τον ιό μέσα στα σπίτια. Μάλιστα, αυτό το ‘τύπου’ lockdown που έχουμε τώρα, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του ΑΠΘ είναι κατά 22% λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με το περσινό lockdown».

«Μέχρι το Σαββατοκύριακο είναι επικίνδυνα τα πράγματα»
«Η κάλυψη στις ΜΕΘ στην Αττική φτάνει στο 85%» μας έλεγε το μεσημέρι της Τρίτης η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά. (Η ΠΟΕΔΗΝ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 92%)!

«Πίεση δέχονται και οι απλές νοσηλείες. Οι 34 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι ένα οριακό νούμερο. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η εβδομάδα. Τα δύο γηροκομεία έδωσαν πολλά κρούσματα και πίεσαν την κατάσταση περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μας λέει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί non covid ασθενείς από ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, αν τις χρειαστούμε. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσoκομεία Γεννηματάς και Αττικόν, παίρνοντας τα βέβαια από άλλες κλινικές» συμπληρώνει η κυρία Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, αν καταφέρουμε να κρατηθούμε μέχρι το Σαββατοκύριακο χωρίς τα νοσοκομεία να δεχτούν ξαφνικό και μεγάλο αριθμό ασθενών και χωρίς τα κρούσματα να… πιάσουν και νέα ύψη, θα έχουμε πηδήξει ένα μεγάλο εμπόδιο σε αυτή τη φάση.

Αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών με Covid-19
O διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, Γαβριήλ Δημητρίου, και η πυρηνική γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, εξηγούν τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά είναι αυξημένα σε αυτό το κύμα της πανδημίας, ενώ έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία.

Ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, τονίζει ότι αυτό έχει να κάνει τόσο με τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη την κοινότητα, όσο και με την αύξηση της παρουσίας της βρετανικής μετάλλαξης.

«Στη Βρετανία έχουν φτάσει να νοσηλεύουν πάνω από 100 παιδιά την εβδομάδα. Βλέπουμε και εμείς εδώ και κάποιους μήνες αύξηση λόγω της επέλασης του κορονοϊου. Μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου δεν είχε νοσηλευτεί κανένα παιδί στο Ρίο. Από εκεί και έκτοτε, στο νοσοκομείο μας, φτάσαμε στα 19 νοσηλευόμενα. Στα εξωτερικά ιατρεία από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουμε δει πάνω από 60 θετικά στον κορονοϊό παιδιά».

Ενδοοικογενειακή η μετάδοση
Για την ανησυχία που υπάρχει για τα παιδιά και την καλή επίδραση του κλεισίματος των σχολείων μίλησε και η πυρηνική γιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου. Όπως λέει η ίδια, «τις τελευταίες ημέρες η μετάδοση στα παιδιά, η οποία έχει πέσει, προέρχεται πια από ενδοοικογενειακή και όχι από ενδοσχολική μετάδοση. Είναι αρκετά τα παιδιά που νοσούν, αλλά ευτυχώς το περνάνε ήπια με παρακολούθηση στο σπίτι τους και με τηλεφωνική επικοινωνία ο καθένας με τον παιδίατρο του, ο οποίος δίνει τις οδηγίες. Όπως και να’ χει, σε αυτό το κύμα της πανδημίας, οι νοσηλείες των παιδιών είναι ένα γεγονός που στις προηγούμενες φάσεις δεν υπήρχε, και αυτό μας έχει εκπλήξει δυσάρεστα. Η βρετανική μετάλλαξη έπαιξε το ρόλο της στην περιοχή μας και αυτή είναι μια πρώτη γενική παρατήρηση. Η περιχαράκωσή της είναι ένα ζητούμενο και δη σε κοινότητες ευάλωτες όπως είναι οι Ρομά».

ΜΕΘ τέλος στην Αττική!
Ο κορωνοϊός… σφυροκοπά και η όποια συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων του lockdown δείχνει να… πηγαίνει περίπατο μετά τα 2.147 (!) νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου. Πέρα από την «φορτωμένη» επιδημιολογική εικόνα, αυτό που ανησυχεί -ίσως και περισσότερο- τους ειδικούς, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Εκεί όπου τιτάνια μάχη δίνουν αυτήν την ώρα στις εφημερίες των Νοσοκομείων Λαϊκό, Αλεξάνδρα και Ελπίς οι διοικήσεις, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά ασθενών που «χτύπησε» ο κορωνοϊός.

Ασθενείς άλλων νοσημάτων ‘σαρδελοποιούνται’ στις παθολογικές κλινικές, ακόμη και σε ράντζα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από Covid-19 και εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.

Εξαντλήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ – Δεκάδες κρούσματα σε κλειστές δομές
Οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο τους 150, αριθμό που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το ΕΣΥ στην Αττική.

Τραγική είναι η κατάσταση και με τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς οι κενές θέσεις σε κλίνες Εντατικής βρίσκονται με το “σταγονόμετρο”.

Η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς εχθές, Τρίτη (23/02), εντοπίστηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα στην Αττική, γεγονός το οποίο θα φέρει τα επόμενα 24ωρα επιπλέον νοσηλείες στα νοσοκομεία. Πολλά από τα κρούσματα αυτά, μάλιστα, αφορούν και συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία φιλοξενούν ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν πάνω από 70 θετικοί ασθενείς σε κλινική του Πειραιά (κάτι που εξηγεί τα 259 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στην περιοχή), αλλά και άλλοι 15 θετικοί ασθενείς σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων στην Κυψέλη και τον Γέρακα.

Η περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου θεωρείται δεδομένη, ενώ αυτές αναμένεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας.

ΕΣΥ Αττική: Αγώνας να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ για τους διασωληνωμένους ασθενείς
Αγώνα δίνουν οι αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, καθώς από τη στιγμή της διασωλήνωσής τους οι ασθενείς χρειάζεται να εισαχθούν άμεσα σε Μονάδα. Στην Αττική αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα 10 νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ Covid, πληρότητα εμφανίζεται στα 8.

Αναλυτικά, η εικόνα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική
ΚΑΤ: 13 ασθενείς στις 14 κλίνες
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες (πλήρης)
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες (πλήρης)
ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ασθενείς στις 84 κλίνες (πλήρης)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 38 ασθενείς στις 38 κλίνες (πλήρης, γίνεται προσπάθεια να φτάσουν τα 44 κρεβάτια)
ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες (πλήρης)
ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες (πλήρης)
AΤΤΙΚΟΝ: 27 ασθενείς στις 33 κλίνες
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες (πλήρης)
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες (πλήρης)

Back to top button