ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για «επικείμενη καταστροφή» από το CDC! «Η έξοδος από την πανδημία πιθανότατα δεν θα συμβεί», λέει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ – Ισχυρό ‘όπλο’ η συνεπής χρήση τω self tests!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Όπως και στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι Αμερικανοί βλέπουν την πρόσφατη πρόοδο στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού ως ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, «αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Michael Mina κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης .

Χορηγούμενο

Ο ειδικός επιδημιολόγος του Χάρβαρντ έκρουσε το κώδωνα μιλώντας στα αμερικανικά ΜΜΕ, γιατί, όπως είπε, παρά την σχετική αύξηση που παρουσιάζεται, στα κρούσματα στις ΗΠΑ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του CDC, αρκετές πολιτείες χαλάρωσαν τα μέτρα  κοινωνικής απόστασης και προστασίας και μείωσαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Η  νεώτερη  αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τη διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, πρώην καθηγήτρια ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, να εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις – συμπεριλαμβανομένης και της δήλωσή της για «επικείμενη καταστροφή». Η Rochelle Walensky  εξήγησε ότι η πρόωρη χαλάρωση των περιορισμών σε συνδυασμό με την εξάπλωση μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής απειλεί να οδηγήσει σε μια τέταρτη αύξηση στις ΗΠΑ, παρόμοια με αυτήν που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ευρώπη.

Χορηγούμενο

Η διευθύντρια του CDC επεσήμανε τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού μεταξύ των μη εμβολιασμένων και την πιθανή εξασθένιση της ανοσίας σε ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν στις αρχές της εκστρατείας , ως πιθανούς παράγοντες της συνεχιζόμενης αύξησης που παρατηρείται και που κοστίζει στις ΗΠΑ, ακόμη σημερα, 1000 θανάτους την ημέρα.

Ακόμη και σε περίπτωση περεταίρω αύξησης, κατά τους ειδικούς του  Χαρβαρντ, ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων σε συνδυασμό με ταχείες δοκιμές θα βοηθούσε στην εξάλειψη εστιών, και σταδιακά, θα μπορουσε να μειώσει την ανάγκη κλεισίματος μεγάλου αριθμού  επιχειρήσεων και σχολείων

Μια τέτοια στρατηγική θα επέτρεπε στην κοινωνία να λειτουργήσει σχεδόν φυσιολογικά, και χωρίς να οδηγηθούμε και πάλι σε κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, όπως συνέβη νωρίτερα στην πανδημία, υπενθυμίζει η εφημερίδα του Χάρβαρντ.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν θα παρατηρηθεί μια εστία μολύνσεων  σε ένα σχολείο ή ένα γηροκομείο ή οπουδήποτε, δεν θα χρειάζεται να κλείνουν, στο μέλλον. Και επίσης πιστεύω ότι (με την συνεπή διενέργεια των self tests), δεν θα χρειαστεί να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση νέων παραλλαγών », δήλωσε ο Μάικλ Μίνα.


«Μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε ως κοινωνία ακόμη και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης, περιορισμένης εξάπλωσης, αρκεί να αποτρέπουμε με τα tests την ανάπτυξη εστιών. Νομίζω ότι η διεξαγωγή αυτών των δοκιμών είναι ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η αξία των γρήγορων διαγνωστικών τεστ αυτοδιάγνωσης, σύμφωνα με τον Michael Mina  βρίσκεται στο ότι αποκαλύπτουν τις μολύνσεις στο κρίσιμο διάστημα των 10 ημερών, όταν οι φορείς του SARS-COV2 , πριν νοσήσουν μεταφέρουν τον ιό σε άλλους ως ασυμπτωματικοί.

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των κρουσμάτων είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία να γνωρίζουν ότι είναι μολυσματικοί σε πραγματικό χρόνο, καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες του Χάρβαρντ.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button