COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός – Συναγερμός από τον Μόσιαλο για το εμβόλιο: Μικρότερο το ποσοστό θωράκισης απέναντι στην μετάλλαξη «Όμικρον»! Οι παράγοντες της διασποράς και της πίεσης στο ΕΣΥ – Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Για τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορωνοϊού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τη μετάλλαξη «Όμικρον» που εξαπλώνεται παγκοσμίως και αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχολίασε πως τα πρώτα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως κανείς ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το παραπάνω δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι. Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμη θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

“Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα” είπε.

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα, συνόψισε συνιστώντας πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσο η Όμικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνεις σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, εξήγησε αναλύοντας πως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα υπήρχε ένα ικανό δείγμα εντούτοις τώρα με την διάδοση της «Όμικρον», οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι κι επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

Η κατάσταση στη Βρετανία
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί- ιδιαίτερα οι άνω των 60- ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορονοϊού.

«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε αναφέροντας όμως υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. Είναι αναπόφευκτο πλέον με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στην Βρετανία θα κολλήσουν», συνόψισε.

Όπως εξήγησε ο κος Μόσιαλος ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος, θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται όπως και να έχει επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Οι νέοι κρίνουν τη διασπορά, οι ηλικιωμένοι την πίεση στο ΕΣΥ

Η πανδημία συρρικνώνεται για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με μείωση στη διασπορά του ιού κατά 14% αλλά και στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία κατά 16%. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βέβαια παραμένει έντονη, αλλά πλέον ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων δείχνουν να σταθεροποιούνται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Eπίκουρος Kαθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης εχθές, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από του Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Την πορεία της πανδημίας μπορούν να καθορίσουν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, από το δικό της μετερίζι η κάθε ομάδα. Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, το ύψος που θα σταθεροποιηθεί η διασπορά του κορωνοϊού κρίνεται από το επίπεδο εμβολιασμών στην ενεργή κοινωνικά ομάδα των νέων, ενώ η δυναμική στο ΕΣΥ από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Κομβικό ρόλο ωστόσο θα διαδραματίσει η συμμετοχή της κοινωνίας στον εμβολιασμό με τρίτη δόση.

Ειδική αναφορά στην υψηλή ανταπόκριση των εφήβων 15-17 ετών έκανε η κ. Παπαευαγγέλου, εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί ο ένας στους δύο, φτάνοντας το 70% εμβολιαστικής κάλυψης στην ομάδα σε ορισμένες περιοχές ή και το 100% σε άλλες, όπως η Αττική. Σαν αποτέλεσμα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην ομάδα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

«Χθες, ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών, με περισσότερο ενθουσιασμό απ’ ό,τι περιμέναμε», δήλωσε η καθηγήτρια σχετικά με τις εξελίξεις για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική διαδικασία, και υπενθύμισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή επικαλούμενη την περίπτωση των ΗΠΑ όπου 1 στα 5 παιδιά έχει λάβει την 1η δόση εμβολίου και πάνω από 2,5 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους χωρίς να έχει καταγραφεί ένδειξη απρόσμενης περιέργειας.

Τέλος, συνέστησε αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα παιδιά ενόψει Χριστουγέννων και πριν επισκεφθούν κάποιον από ευάλωτη ομάδα δεδομένου ότι συνήθως νοσούν ασυμπτωματικά.

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Είναι γνωστό πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να παρουσιάσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες, όμως, τις περισσότερες φορές είναι ήπιες και βραχυχρόνιες. Και ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο έχει κάνει κάποιος στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, η τρίτη πιθανότατα θα γίνει με το σκεύασμα των Pfizer-BioTech.

Τώρα, λοιπόν, νέα δεδομένα από την υπό εξέλιξη μελέτη Com-COV από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της Pfizer μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca στην πρώτη και δεύτερη δόση μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς πιο έντονες παρενέργειες.

Στη μελέτη Com-COV συμμετείχαν 830 εθελοντές άνω των 50 ετών στην Αγγλία, οι οποίοι είχαν λάβει είτε δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer είτε μία δόση από το ένα σκεύασμα και μία από το άλλο και ρωτήθηκαν πώς ένιωθαν επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Από όσους είχαν κάνει πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, περίπου το 78% παρουσίαζε κόπωση, ποσοστό που περιορίστηκε στο 53% στην περίπτωση των δύο δόσεων με Pfizer. Επίσης, το 65% υπέφερε από πονοκεφάλους μετά τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά σκευάσματα, συγκριτικά με το 42% που έκανε το ίδιο εμβόλιο.

Επίσης, όσοι είχαν κάνει δύο διαφορετικά εμβόλια ανέφεραν συχνά πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και μυαλγίες, αλλά οι παρενέργειες παρέμεναν ήπιες και δε διαρκούσαν περισσότερο από 48 ώρες.

Το συμπέρασμα αυτό είναι συναφές με την ανάλυση των δεδομένων από τη μελέτη Zoe Covid Symptom, η οποία βρήκε λιγότερες παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό για τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca από ό,τι ανέφεραν οι εταιρείες στις κλινικές δοκιμές.

Η μελέτη βρήκε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους βιώνουν «ήπιες, σύντομες» παρενέργειες –πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο- μετά τον εμβολιασμό είτε με το ένα ειτε με το άλλο εμβόλιο. Τα περισσότερα συμπτώματα έφταναν στην κορύφωσή τους 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό και συνήθως διαρκούσαν μία έως δύο ημέρες.

Τέλος, τα ευρήματα από τη μελέτη Com-COV που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο έδειξαν ότι ενώ οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρήγαγαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της COVID-19, μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μία της Pfizer είχε σχεδόν παρόμοιο επίπεδο προστασίας.

Σε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ενισχυτικές δόσεις αποδείχθηκε ότι προσφέρουν πάνω από 90% προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης στους ενηλίκους άνω των 50 ετών. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης της Pfizer, η προστασία από συμπτωματική λοίμωξη ήταν 93,1% σε όσους είχαν λάβει αρχικά το εμβόλιο της AstraZeneca και 94% σε όσους είχαν λάβει το Pfizer/BioNTech.

Back to top button