COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Τέλος τα μονοκλωνικά αντισώματα, έρχονται τα αντιικά χάπια κατά της Covid-19! Αύξηση κατά 40% στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία μέσα σε μία εβδομάδα!

Στο γεγονός ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα «τελείωσαν» και στο εξής προωθείται η χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά της Covid-19 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα απάντησε τα εξής: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα που φέραμε έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει και ξεκινάμε τη χορήγηση των αντιικών χαπιών. Η πλατφόρμα ανοίγει έως αύριο, νομίζω, και θα μπορούν να δίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά (με τα μονοκλωνικά) για τους ασθενείς, πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς». Σημείωσε δε πως «εδώ δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Είναι αντιικά φάρμακα που έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση, αλλά όχι έγκριση. Φαίνεται ότι δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά και θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους με ήπια νόσο είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Είναι, δηλαδή, για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών (στους οποίους δίνονταν και τα μονοκλωνικά)».

Αναφορικά, εξάλλου, με ένα ακόμη φλέγον θέμα της επικαιρότητας, τις εφημερίες στο Παίδων Πεντέλης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σχολίασε ότι, «θεωρήσαμε πως αυτό είναι επιταγή των καιρών. Για το Παίδων Πεντέλης, έγινε πρόταση από την ΥΠΕ. Το Παίδων Πεντέλης εφημέρευε και θα συνεχίσει να εφημερεύει. Είπαμε να μην εφημερεύει μόνο το βραδινό, για δυο ημέρες την εβδομάδα. Υπέγραψα χθες την απόφαση, τα παιδιά εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί. Αυτό που αγχώνει το προσωπικό είναι πως ακούνε εδώ και δέκα χρόνια πως το νοσοκομείο θα κλείσει. Τους έχουμε διαβεβαιώσει πως αυτό δεν θα γίνει».

Σε ερώτηση, τέλος, για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η κ. Γκάγκα είπε ότι «71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η», ενώ, αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενών με παραλλαγή Όμικρον σε ΜΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε πως «έχουμε εντοπίσει δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα», που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Όμικρον.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος μ.ό. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το 1 στα 2 κρούσματα είναι μεταξύ 35 και 54 ετών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη και Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες».

Συνεχίζοντας, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως «για την Όμικρον, έρευνα της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ».

«Έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως σε νοσηλείες»
Σε ερώτηση δε για τη νόσηση των παιδιών, είπε πως «έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως αύξηση σε νοσηλείες. Δεν έχουμε αύξηση στη νοσηρότητα, στη βαρύτητα της νόσου. Μετά το self και το rapid test δεν χρειάζεται τα παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση, αυτό αρκεί», ενώ, αναφερόμενη στα κρούσματα γρίπης στα παιδιά, ανέφερε ότι «έχουμε τρία νοσηλευόμενα παιδιά με ήπια συμπτώματα με γρίπη τύπου Β».

Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ.».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα». «Πρέπει να καταλάβουμε», προσέθεσε, «ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά».

«Τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο», είπε επίσης ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αντιγονικά τεστ πριν πάμε σε κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε την μάσκα».

Back to top button