COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Θεαματική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στα παιδιά! Μελέτη Γαλλων επιστημόνων κρούει τον κώδωνα για τον αερισμό των τάξεων και εσωτερικών χώρων!


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου

Ο αριθμός των μολύνσεων στα σχολεία αυξάνεται ανησυχητικά έως και εκθετικά, στις παιδικές ηλικίες. Ένα φαινόμενο που άρχισε ήδη να παρατηρείται από την Νότιο Αφρική, που πρώτη ανέφερε νοσηλείες παιδιών και νεογνών 0-2 ετών, και που σήμερα καταγράφεται επισήμως σε Γαλλία και Καναδά. Η Γαλλία πλέον με εντατικούς ρυθμούς θέτει το θέμα του αερισμού των σχολικών τάξεων και αποδεικνύει  μέσω ειδικής μελέτης ότι ο κακός αερισμός στις τάξεις παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία του ιού μεταξύ των μαθητών, και μέσω των μαθητών στην κοινότητα. Ο Καναδάς συστήνει οι κοινωνικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, και θυμίζει προς όλους, και τους γονείς, τι σημαίνει αερομεταφερόμενος ιός.

Στην πλατφόρμα CovidTracker, που συγκεντρώνει τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, το ποσοστό επίπτωσης , -δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους- ξεπερνά τα 1.000 στην ηλικιακή ομάδα 6-10 ετών – έναντι 121 πριν από ένα μήνα. Ο ιός κυκλοφορεί επίσης εκτεταμένα  μεταξύ των ηλικιών 11-14 ετών: σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, μολύνονται 659 άτομα ανά 100.000 άτομα. Aυτές οι μολύνσεις φαίνεται να ενθαρρύνονται  από τις αίθουσες διδασκαλίας που δεν αερίζονται καλά. Επί του παρόντος, ο κανονισμός που ισχύει στα γαλλικά σχολικά κτίρια είναι:

Οι σχολικοί χώροι  πρέπει να αερίζονται για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά το πρωί πριν την άφιξη των μαθητών, αλλά και κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος και μεταξύ των μαθημάτων. Σε αυτό προστίθεται αερισμός τουλάχιστον πέντε λεπτών που οφείλει το διδακτικό προσωπικό να διασφαλίζει ότι  πραγματοποιείται κάθε ώρα.

Σύμφωνα  με μελέτη του Ομοσπονδιακού Εργαστηρίου Δοκιμών και Έρευνας Υλικών (Empa)που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες «η ποιότητα του αέρα στις εγκαταστάσεις επηρεάζει τον αριθμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό που παρατηρούνται ».

Το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε 150 τάξεις 59 δημοτικών σχολείων στο Graubünden της Ελβετίας. Για την ανάλυση του αέρα στις διάφορες κλειστές αίθουσες, τοποθετήθηκαν 300 αισθητήρες CO2 – δύο σε κάθε τάξη για να διασφαλιστούν αξιόπιστες μετρήσεις. «Η αξιολόγηση έδειξε ότι περισσότεροι μαθητές και δάσκαλοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό σε τάξεις με κακή ποιότητα αέρα από ό,τι σε εκείνες που αερίζονται τακτικά. Η επιστημονική εξήγηση είναι η εξής: Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό εκπνέουν όχι μόνο CO2, αλλά και αερολύματα με ιούς, και εν προκειμένω τον ιό SARS-COV-2, που εξαπλώνονται περισσότερο σε δωμάτια που δεν αερίζονται καλά.

Ο σημαντικός ρόλος των αερολυμάτων στην εξάπλωση του ιού

Τα αερολύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη η κινητικότητα των αερολυμάτων  σε ένα δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μετάδοση της μόλυνσης . Ειδικά αν αυτά τα άτομα μένουν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει συχνά στις τάξεις. «Ξέρουμε πολύ καλά πώς μεταδίδεται αυτός ο ιός – με αερολύματα. Το ουσιαστικό σημείο είναι ο αερισμός, στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά, στα σχολεία φυσικά. Αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς , μπαρ και εστιατόρια και γενικότερα σε όλους τους κλειστούς χώρους που υποδέχονται το κοινό», δήλωσε στην L’Express., Mahmoud Zureik, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών Saint-Quentin (Yvelines).

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποιότητα του αέρα σε πολλές τάξεις είναι ανεπαρκής. Και κατέληξε ότι  είναι πολύ σημαντικό να αερίζονται τακτικά οι αίθουσες διδασκαλίας, ακόμη και κατά το χειμερινό εξάμηνο.   “Στο 60% των τάξεων, η περιεκτικότητα σε CO2 είναι μεγαλύτερη από 2000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο, που είναι το όριο ασφαλείας)”, όπως έδειξαν οι μετρήσεις.  . Υποστηρίζεται επίσης ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις CO2 μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική απόδοση και συνεπώς την ικανότητα του μαθητή να μάθει.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία του γιατί η μελέτη βασίστηκε σε  δεδομένα που μετρήθηκαν μεταξύ 1ης και 19ης Νοεμβρίου, πριν την εμφάνιση της Ο, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα σε μικρό χρονικό διάστημα..

Άλλη  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics of Fluids τον Οκτώβριο του 2020 είχε δείξει ότι ο κλιματισμός στις αίθουσες διδασκαλίας και το άνοιγμα των παραθύρων είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για την απομάκρυνση των δυνητικά επιβαρυμένων με ιούς σωματιδίων από τον αέρα του περιβάλλοντος. “Με τον κλιματισμό, έχουμε το πολύ 50% απομάκρυνση σωματιδίων ενός μικρομέτρου, αλλά με τον κλιματισμό και τα παράθυρα ανοιχτά, τότε περίπου το 70% αυτών των σωματιδίων αποβάλλεται, δήλωσε  ο Khaled Talaat, μηχανικός. το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και συν-συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης  .

Καναδάς : εκρήξεις μολύνσεων στα σχολεία 

Κορυφαία γιατρός της Οτάβα στον Καναδά  προειδοποίησε ότι τα σχολικά ξεσπάσματα της επιδημίας στα σχολεία εκρήγνυνται και ζήτησε να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα εξωσχολικά μαθήματα για τα παιδιά, εφιστώντας την προσοχή των γονιών  ειδικά εν μέσω χριστουγεννιάτικων εορτών 

«Καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο με τα κρούσματα COVID-19 να αυξάνονται και με την παραλλαγή Omicron να παραμονεύει, περιορίστε τις κοινωνικές και εξωσχολικές δραστηριότητές σας για τα παιδιά», είπε η Δρ. Βέρα Έτς σε  διάσκεψη και συν. Τύπου με τα Καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Η Οτάβα αντιμετωπίζει μια «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στα δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών που προσβάλλονται από τη νόσο αυξάνεται εκθετικά, με ανησυχητική καταγραφή κρουσμάτων σε δημοτικά σχολεία.

Η Δρ. Etches είπε χαρακτηριστικά: κρατήστε τις συγκεντρώσεις μικρές. περιορίστε τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα άτομα, όπως παιδιά, ειδικά όπου δεν φοριούνται μάσκες. Κάντε συγκεντρώσεις έξω αν μπορείτε. ανοίξτε τα παράθυρα για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα και μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι. Μάλιστα πρότεινε ότι οι οικογένειες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τις γιορτές μέχρι τον Μάρτιο. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, πρόσθεσε.

Οι κανονισμοί του Οντάριο COVID-19 επιτρέπουν επί του παρόντος κοινωνικές συγκεντρώσεις 25 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 100 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Στο Kingston, όπου οι μολύνσεις είναι αυξημένες οι εσωτερικές κοινωνικές συγκεντρώσεις περιορίζονται πλέον σε 10 άτομα.

Η Etches είπε ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες μολύνσεις COVID-19 στην πόλη και άφησε να εννοηθεί ότι, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν, θα χρειαστούν περιορισμοί.

«Ανησυχώ ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα δούμε επαναφορά των περιορισμών στις συγκεντρώσεις στα σπίτια και ίσως σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια και μπαρ, κινηματογράφους, εγκαταστάσεις γυμναστικής και άλλες επιχειρήσεις» , τόνισε

«Ίσως είναι πιο χρήσιμο να εξηγήσουμε πώς ο ιός εξαπλώνεται σε εσωτερικούς χώρους, σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό με ανθρώπους να αναπνέουν ο ένας τον άλλον, είπε ο Raywat Deonandan, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Ο Deonandan επανέλαβε ότι ο ιός μεταφέρεται στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με καλές μάσκες και επαρκή αερισμό και φίλτρα HEPA.

Αν και η φυσική απόσταση είναι χρήσιμη, δεν εγγυάται την ασφάλεια, διευκρίνησε και τόνισε:

«Λοιπόν, εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, όπως ένα μεγάλο κτίριο, και είστε σε φυσική απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, με έναν αερομεταφερόμενο ιό, αυτό δεν έχει σημασία. Θα μολυνθεί κανείς, ( αν δεν φοράει μάσκα), τελικά. Σημασία έχει η διάρκεια».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button