COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: ‘Βράζει’ η Αθήνα! Όλες οι περιοχές που ‘χτυπάνε κόκκινο’ – Εφιαλτικές οι προβλέψεις των ειδικών!

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την Αττική. Mέσα στις 10 μέρες των Εορτών οι ενεργοί φορείς εξαπλασιάστηκαν. Στόχος να μην γίνει… Θεσσαλονίκη η πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Περιστέρι, Κερατσίνι, Μενίδι και οι υπόλοιπες 13 περιοχές στο «κλεινόν άστυ» που… ‘χτυπάνε κόκκινο’.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την απειλή του σε όλη τη χώρα και παρά την μείωση του δείκτη θετικότητας οι ειδικοί εξακολουθούν να χτυπούν καμπανάκι… Το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά την ώρα που το lockdown πήρε και επίσημα παράταση για άλλη μια εβδομάδα.

Η χώρα μας την Παρασκευή (08.01.2021) μέτρησε 721 νέα κρούσματα και 49 νεκρούς, ενώ 386 οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η Αττική είναι εδώ και αρκετές ημέρες το επίκεντρο της πανδημίας έχοντας 252 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 94. Συνολικά άλλες 14 περιοχές έχουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Μετά την χθεσινή άνοδο ο δείκτης θετικότητας έκανε βουτιά και από το 5,80 υποχώρησε σήμερα στο 1,97… Εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να φτάνει και είναι κάτι το οποίο επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνουν, για να πούμε με μία ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική

Αναλυτικά ο δείκτης θετικότητας τις πρώτες οκτώ ημέρες του Ιανουαρίου

01 Ιανουαρίου: 2,08

02 Ιανουαρίου: 5,40

03 Ιανουαρίου: 4,50

04 Ιανουαρίου: 5,10

05 Ιανουαρίου: 2,90

06 Ιανουαρίου: 2,69

07 Ιανουαρίου: 5,80

08 Ιανουαρίου: 1,97

Οι ενδείξεις όμως δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες, υπάρχει φόβος για διασπορά λόγω της χαλάρωσης τις ημέρες των Εορτών κάτι το οποίο θα φανεί άμεσα και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξει τίποτα όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αττική: Αύξηση 25% των διασωληνωμένων στην Αττική, στο 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Τουλάχιστον 2.600 τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την επέκταση της πανδημίας στην Αττική, καθώς καταγράφεται 1 στα 3 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκε κατά 25% ο αριθμός των διασωληνωμένων την περίοδο των Γιορτών. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχομένως μια έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις μονάδες ΜΕΘ αγγίζει το 60%.

Παράλληλα, ο χάρτης της Αττικής με τις «κόκκινες περιοχές» όπως το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να εξετάζουν και ορισμένες περιοχές στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Νέα Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, όπως και το Κέντρο της πόλης.

Πλέον, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, όπου θα φανούν και τα αποτελέσματα από τα όσα έγιναν στην Αττική μέσα στις εορτές της Πρωτοχρονιάς, κάτι που θα κρίνει και τη συνέχιση του lockdown πέραν της μίας εβδομάδας. Οι προβλέψεις, πάντως, είναι εφιαλτικές για εκτόξευση κρουσμάτων.

Εξαπλασιάστηκαν οι ενεργοί φορείς
Ο συναγερμός έχει χτυπήσει για τα καλά για την Αττική, καθώς ένα τρίτο κύμα είναι προ των πυλών, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στις 10 μέρες των εορτών οι ενεργοί φορείς εξάπλασιάστηκαν! Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν και την μετάλλαξη του ιού, αφού στη χώρα μας εντοπίστηκαν 10 κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, οι φορείς του ιού από 5.000 που υπολογίζονται στις 20 Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκαν στους 17.000 μία εβδομάδα μετά (27 Δεκεμβρίου) και την 1 Ιανουαρίου οι φορείς έφτασαν τους 30.000.

Η κατακόρυφη αύξηση των ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας μέσα στις Γιορτές, εντείνει τις ανησυχίες για ένα τρίτο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

Back to top button