ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορυφώνεται η ένταση Ρωσίας και Δύσης με αφορμή τους βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύθηκε η Μόσχα από το Ιράν

Advertisement

Αναταραχή οι σχέσεις των τριών μεγάλων (Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία) με την συμμαχία Ρωσίας – Ιράν

Κορυφώνεται η ένταση Ρωσίας και Δύσης

Προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικός Άντονι Μπλίνκεν για τη μεταφορά των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας πέντε έως 350, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων [120 χιλιομέτρων]».

Τόνισε πως η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει αποστολές αυτών των πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες εναντίον ουκρανικών στόχων.

Η απάντηση ήρθε με μία δήλωση από την Γαλλία, την Γερμανία και την Βρετανία, στην οποία οι συγκεκριμένες χώρες κάνουν λόγο για «ευθεία απειλή για την Ευρώπη».

Advertisement

Κάτι το ανεξήγητο τεχνικά και στρατιωτικά, δεδομένου ότι είναι τακτικοί πύραυλοι ακτίνας δράσης το πολύ 150 χλμ. και η Ρωσία έχει πολύ ανώτερα πυραυλικά συστήματα από τα ιρανικά, απλά η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα χρειάζεται επιπλέον αποθέματα, έστω και χαμηλότερης ποιότητας.

Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε κάνει χρήση και των βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων!

Κορυφώνεται η ένταση Ρωσίας και Δύσης

Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air.

Την έναρξη μεγαλύτερων ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων, μαζί με την Κίνα, στη μετασοβιετική εποχή κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά του προς τη Δύση.

Advertisement

Θα συμμετάσχουν περισσότερα από 400 πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πλοία υποστήριξης, πάνω από 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα της ναυτικής Αεροπορίας, περίπου 7.000 πεζοναύτες, καθώς και πάνω από 90.000 προσωπικό.

Ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Κατηγόρησε, ως αντίπραξη προφανώς, τις ΗΠΑ ότι «ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και επιδιώκουν με τις επιθετικές της ενέργειες την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής, καταστρέφοντας την αρχιτεκτονική ασφαλείας και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού»

«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προκαλούν μια κούρσα εξοπλισμών, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων τους», ανέφερε με νόημα.

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «Στοχεύουν να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα με πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική απειλή και την ανάγκη περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στον Αρκτικό και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Advertisement

Να σημειώσουμε ότι η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αναφέρεται πως «η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»


Advertisement


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button