ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κώστας Καραμανλής: «Συναγερμός» από τον πρώην Πρωθυπουργό για τα προβλήματα της σημερινής Ελλάδος – «Εάν δεν αναστραφεί η πορεία μας θα βρεθούμε προ «Εθνικής υπαρξιακής απειλής»!

Advertisement

Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή! Σε βαρυσήμαντο μήνυμά του εκφράζει την αγωνία του για τη σημερινή πορεία της Ελλάδας και ζητά να αναστραφεί άμεσα αυτή η πορεία. Διαφορετικά –όπως επισημαίνει– η Ελλάδα αντιμετωπίζει «Εθνική υπαρξιακή απειλή»!

Με μία σπάνια αλλά ηχηρή παρέμβαση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε δημόσια για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στις «πράσινες» πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Στο πλαίσιο του συνεδρίου των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, ο κ. Καραμανλής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ανέδειξε ως κορυφαία ζητήματα την οικονομική ασφυξία των παραγωγών, τις γεωπολιτικές πιέσεις και την αποδυνάμωση του αγροτικού επαγγέλματος, ιδίως στους νέους. Με σαφή προειδοποιητικό τόνο, χαρακτήρισε την κατάσταση ως πιθανή «υπαρξιακή εθνική απειλή», ζητώντας άμεσα την κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου.

Προειδοποίηση του Κώστα Καραμανλή: Κίνδυνος για τον πρωτογενή τομέα από τις απαιτήσεις της ΚΑΠ και τους δασμούς των ΗΠΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάνοντας αναφορά τόσο στους δασμούς του Τραμπ όσο και στο «διεθνές πλαίσιο συγκρούσεων και υπαρκτών απειλών», όπως το χαρακτήρισε.

Advertisement

Είπε πως αν η Ελλάδα δεν απαλλαγεί από τις παράλογες απαιτήσεις της ΚΑΠ ο πρωτογενής τομέας δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η επαπειλούμενη επιβολή δασμών των ΗΠΑ κατά της Ε.Ε., που εάν τελικά επεκταθεί σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τότε θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές με σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ όλων των κρατών-μελών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε».

Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.) και στην εμμονική προσκόλλησή της στα «πράσινα μέτρα» εις βάρος των Ευρωπαίων αγροτών.

«Θα έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων και παραγωγής και όχι να υπερβάλει δυσανάλογα υπέρ των πρώτων, και μάλιστα με τρόπο πρόχειρο, σπασμωδικό και αναποτελεσματικό προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τους παραγωγούς όλων των Κρατών Μελών».

Advertisement

Και συμπλήρωσε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα είναι πως το επάγγελμα του αγρότη-κτηνοτρόφου, για οικονομικούς κυρίως λόγους, δεν είναι πια ελκυστικό για τους νέους. Το αντίθετο, τους απομακρύνει.

Πιστεύω πως αυτή η τάση φυγής των νέων από τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με τη δημογραφική κρίση, είναι τα πιο κρίσιμα προβλήματα για το μέλλον της Ελλάδας.

Advertisement

Εάν δεν αναστραφεί αυτή η πορεία τότε θα βρεθούμε ενώπιον μιας υπαρξιακής εθνικής απειλής».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ο ίδιος τόνισε:

«Τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου. Με μακροχρόνια διάσταση.

Μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση.

Advertisement

Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το αγνοήσουμε ή ακόμη και να το υποτιμήσουμε. Σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανασφάλειας πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική ειρήνη, την δικαιοσύνη, την συνοχή.

Σε ένα διεθνές πλαίσιο αναστάτωσης, συγκρούσεων και υπαρκτών απειλών η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή να απαντά σε προκλήσεις και αμφισβητήσεις των δικαίων της».

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button