ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτσι κόβεται ο τσαμπουκάς του Ερντογάν: 18 Rafale και 4 υπερσύγχρονες φρεγάτες θωρακίζουν το Αιγαίο!

Μετά τα 18 γαλλικά μαχητικά «Ραφάλ», έρχονται τέσσερις υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα αποκτηθούν μετά από διεθνη διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την εφημέριδα «Πρώτο Θέμα», η χώρα μας θα προχωρήσει στην παραγγελία τεσσάρων φρεγατών, αντί δύο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και είχε παγώσει τον περασμένο Ιούλιο. Ο προϋπολογισμός δε, θα είναι ύψους 10 δισ. ευρώ.

«Την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο που ήταν η αρχική απαίτηση, και 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών προβλέπει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίζεται με ταχύτατες διαδικασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η κρίση των τελευταίων 30 ημερών με την Τουρκία ανέδειξε προβλήματα που είχαν σωρευτεί σε μια υπερδεκαετή περίοδο τόσο λόγω της οικονομικής κατάστασης της εποχής των μνημονίων όσο και εξαιτίας κακών υπολογισμών, παραλείψεων και αναβλητικότητας στη λήψη αποφάσεων για σχεδιασμό και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Από το βήμα της ΔΕΘ, σε μια ομιλία που περισσότερο αναμένεται να έχει τον χαρακτήρα της κοινοποίησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αναθεωρητικής απειλής από την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να ανακοινώσει τους βασικούς άξονες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που θα τρέξει τα επόμενα τέσσερα χρόνια —του πρώτου μετά την κρίση στα Ιμια— με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ», αναφέρει το ρεπορτάζ του Μάκη Πολάτου στο «Πρώτο Θέμα».

Όπως αναφέρει η εφημέριδα ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή για έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και προτού καταρτιστεί η short list θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές και οι Γάλλοι της Group Naval, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι Αμερικανοί, Βρετανοί, Ισπανοί ή και Ολλανδοί που πρόσφατα ανέλαβαν τη ναυπήγηση φρεγατών για το Γερμανικό Ναυτικό.

«Μιλάμε από την αρχή και με τους Γάλλους —μόνο με δύο καινούργιες φρεγάτες δεν μπορείς να εκσυγχρονίσεις τον στόλο», ανέφερε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε η λύση της ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο πολεμικών πλοίων όπως αρχικά προγραμματιζόταν.

Το υψηλό κόστος είναι πάντα ένα θέμα. Αλλά μια παραγγελία τεσσάρων πλοίων μειώνει το κόστος της μονάδας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι δύο Belh@rra κόστιζαν 3,4 δισ. ευρώ, το πάγωμα της παραγγελίας τους (εδώ) έριξε κατά πληροφορίες την τιμή στα 3 δισ. ευρώ.

«Αποφασίζοντας τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος και θα πέσουν οι τιμές που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό οι κατασκευαστές», τονίζει παράγοντας του υπουργείου Αμυνας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη της αναγκαιότητάς του από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η προμήθεια των 18 «Ραφάλ» φαίνεται να είναι κλεισμένη. Για το θέμα αυτό υπάρχουν οι συνομιλίες του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης αναμένεται να τα πει σχετικά με τον Εμανουέλ Μακρόν την προσεχή Πέμπτη στην Κορσική όπου θα γίνει η ευρωμεσογειακή διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο europost.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button