COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κούγιας: Αυτοαποκαλούμενο «Μακεδόνα» καθηγητή από τα Σκόπια έφερε για μάρτυρα υπεράσπισης της Πισπιρίγκου!

Την τιμή της δικαιοσύνης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, κράτησε ψηλά η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση Πισπιρίγκου.

Λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Σκοπιανός γιατρός, καθηγητής γενετικής Todor Arsov, η Πρόεδρος παρατήρησε ότι, στο βιογραφικό του έγραφε ότι, έχει «μακεδονική» ιθαγένεια!

Η πρόεδρος τότε, προς τιμήν της, παρενέβη λέγοντας: Πριν ξεκινήσουμε έχουμε ένα πρόβλημα. Στο βιογραφικό σας γράφετε μακεδονική ιθαγένεια, προφανώς από λάθος…

Κούγιας: Πολύ σωστή η παρατήρηση, θα διορθωθεί.

Η δίκη ξεκίνησε και πάλι επεισοδιακά, όταν ο κ. Κούγιας, οποίος – μετά την κινηματογραφική αποχώρηση του την περασμένη Δευτέρα – εμφανίστηκε κανονικά σήμερα στη δίκη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης άρχισε να διαμαρτύρεται στην Πρόεδρο, και να την αποκαλεί “χωροφύλακα” επειδή ερεύνησε το κώλυμα που προέβαλλε ο ίδιος και η συνεργάτιδά του και το οποίο δεν τους επέτρεψαν να εμφανιστούν στη χθεσινή διαδικασία για να αποδεχθούν τους διορισμούς τους.

Κούγιας: Διαμαρτύρομαι για τη συμπεριφορά της προέδρου εις βάρος της κατηγορουμένης. Η πρόεδρος αντιμετωπίζει την κατηγορουμένη λες και γίνεται μια δίκη στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας όπου πρέπει να υπάρχει τυπικά δικηγόρος και όχι υπερασπιστής. Ορίστηκαν τρεις δικηγόροι από το δικαστήριο και δεν αντελήφθησαν ποιος είναι ο ρόλος του υπερασπιστή- εκτός μιας εκ των δικηγόρων που την επισκέφθηκε στο Κορυδαλλό. Δεν ζήτησαν αντίγραφα της δικογραφίας και των πρακτικών και παρ’ όλα αυτά ήρθαν εδώ να καλύψουν τη θέση του δικηγόρου αλλά όχι του υπερασπιστή. Ζητήσατε από την κατηγορουμένη να απολογηθεί χωρίς να σας ενδιαφέρει αν έχει συζητήσει με αυτές τις δικηγόρους που της διορίσατε. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να τελειώνετε τη δίκη.

Συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στον έλεγχο των κωλυμάτων από την πρόεδρο του δικαστηρίου, τα οποία προέβαλλε ο ίδιος χθες και η συνεργάτιδά του. «Εχθές λες και εγώ και η συνεργάτιδά μου η κ. Μπάκα είμαστε υπάλληλοι σας κάνατε τηλέφωνο στην Ξάνθη για να δείτε αν εγώ πράγματι δικάζω εκεί και φτάσατε στο σημείο να καλέσετε και το οδοντιατρείο που πήγε η συνεργάτιδά μου για να δείτε αν όντως είχε οδοντιατρικό πρόβλημα. Τι είστε; Χωροφύλακας. Είναι ακραία αυτή η συμπεριφορά και αντιδεοντολογική. Ντροπή μη το ξανακάνετε. 50 χρόνια δικηγόρος δεν μου το έκανε κανείς».

Πρόεδρος: Έχετε κάποιο αίτημα κ. συνήγορε;

Κούγιας: Δεν έχω κανένα αίτημα, όσο για τη κ. εισαγγελέα που είπε ότι δεν τέθηκε θέμα ελλιπούς γονιδιακού ελέγχου στη δίκη, την παραπέμπω στην κατάθεση της ιατροδικαστή κ. Δημακοπούλου.

Πρόεδρος: Τελειώσατε κύριε συνήγορε;

Κούγιας: Ναι.

Πρόεδρος: Πολύ ωραία. Είπατε κάποιες ανακρίβειες. Είπατε ότι εμείς διορίσαμε τρεις νέους δικηγόρους. Προφανώς γνωρίζετε ότι δεν έχουμε επιλογή εμείς. Οι δικηγόροι διορίζονται από τον κατάλογο του ΔΣΑ που είναι αλφαβητικός. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την αλφαβητική σειρά του καταλόγου. Η δεύτερη ανακρίβεια που είπατε ήταν ότι εμείς είπαμε στην κ. κατηγορουμένη να απολογηθεί εχθές. Αυτό δεν της το είπαμε. Προφανώς δεν έχετε ενημερωθεί σωστά. Εμείς κάναμε δεκτό το αίτημα της και της δώσαμε και τη σημερινή ημέρα. Κάναμε δεκτό και το αίτημά σας. (…). Επίσης – δεν σας πληροφόρησαν σωστά – η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των συνηγόρων από το μεσημέρι της Παρασκευής. Και είπα στους συνηγόρους ότι θα τους έδινα και πρακτικά της δίκης, αν φτάνανε στο σημείο της αγόρευσής τους. Αυτά για να μπαίνουν τα πράγματα της θέσης τους και να μην ακούγονται πράγματα που δεν ισχύουν.

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο γιατρός, καθηγητής γενετικής στα Σκόπια Todor Arsov, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας με τη βοήθεια μεταφραστή. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του κ. Arsov αναφέρθηκε σε βεβαρυμμένο ιστορικό της οικογένειας του παιδιού και από την πλευρά του πατέρα του αλλά και σε ελλιπή γονιδιακό έλεγχο στο παιδί. Ο ίδιος μίλησε για σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το κορίτσι και στα οποία ενδεχομένως να οφείλεται ο θάνατος της.

«Το συμπέρασμά μου είναι ότι έχουμε μια οικογένεια που έχει επαναλαμβανόμενο γενετικό θέμα με παιδιά. Υπάρχει γενετικό θέμα με την οικογένεια έπρεπε να γίνουν πιο ενδελεχείς εξετάσεις για να βρούμε τη γενετική πάθηση και από που προέρχεται» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας. Μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του η πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε ότι στο βιογραφικό του ο μάρτυρας έγραφε ότι έχει «μακεδονική» ιθαγένεια.

Πάρεδρος: Πριν ξεκινήσουμε έχουμε ένα πρόβλημα. Στο βιογραφικό σας γράφετε μακεδονική ιθαγένεια, προφανώς από λάθος…

Κούγιας: Πολύ σωστή η παρατήρηση, θα διορθωθεί.

«Ήρθα εδώ να μοιραστώ τις γνώσεις μου σε παρόμοιες καταστάσεις. Είδα ιατρικά στοιχεία της δικογραφία που μου έδωσε η κ. Δημακοπούλου. Έλαβα προφορικές πληροφορίες» είπε συνεχίζοντας ο μάρτυρας εξηγώντας ότι βασίστηκε στη μετάφραση των ιατρικών εγγράφων της δικογραφίας την οποία έκανε η ιατροδικαστής, μάρτυρας ειδικών γνώσεων της κατηγορούμενης, Ουρανία Δημακοπούλου.

Πρόεδρος: Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από αυτά που διαβάσετε;

Μάρτυρας: Καταλάβαμε ότι υπήρχε σημαντικό ιατρικό ιστορικό όχι μόνο στα τρία κορίτσια αλλά και στην μητέρα, η οποία έχει θέμα καρδιολογικής φύσεως, μειωμένη λειτουργία καρδιάς. Πρόβλημα υπάρχει και από την πατρική πλευρά, διότι υπήρχε ξαφνικός καρδιολογικός θάνατος ατόμου στα 50 του έτη από έμφραγμα. Και στις εκθέσεις των εξετάσεων για τη Μαλένα υπάρχει διάγνωση για λευχαιμία και χημειοθεραπεία. Κάποια από αυτά τα φάρμακα είναι τοξικά. Για το δεύτερο κορίτσι που πέθανε 6 μηνών και αυτό πέθανε ξαφνικά μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Η Τζωρτζίνα ήταν πολύ άρρωστη, είχε πάει στο νοσοκομείο. Είχε λοίμωξη του αναπνευστικού, είχε πολλά λευκά αιμοσφαίρια, σημάδι σημαντικής λοίμωξης και όταν ήταν στο νοσοκομείο έπαθε και καρδιακό επεισόδιο.

Πρόεδρος: Πείτε μας ποιο είναι το συμπέρασμά σας;

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα ευρύ ιστορικό καρδιολογικό παθήσεων και σε ενήλικα που πέθανε από την πλευρά του πατέρα. Υπάρχει σημαντικό γενετικό πρόβλημα στην οικογένεια, να γίνει εις βάθος γονιδιακή εξέταση για να βρούμε μια αιτιολογημένη διάγνωση. Τι έγινε σε αυτή την οικογένεια. Υπάρχει γενετικό θέμα με την οικογένεια πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να βρούμε τη γενετική πάθηση από πού προέρχεται. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα γενετικών προβλημάτων και συνιστούμε επιπλέον εξέταση για να μπορούμε να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον γονιδιακό έλεγχο που είχε γίνει στην αμερικανίδα ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί για την ανεύρεση γονιδίων καρκίνου και τόνισε ότι το θέμα «δεν είναι μόνο το dna αλλά όλη η κλινική εικόνα» ενός ασθενούς. «Άκουσα για επιληψία στη Τζωρτζίνα και τα φάρμακα που της δόθηκαν μας κάνει να προβληματιστούμε. Το πόρισμα είχε βγει για το καρδιολογικό κομμάτι, δεν γνωρίζουμε τα γονίδια των οργάνων της, δεν γνωρίζουμε για κάποιο αυτοάνοσο, τη στιγμή που η μητέρα της έχει διαγνωστεί με λύκο» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Υπάρχει θέμα γιατί δεν έχει γίνει εξέταση στους γονείς».

Ακόμη, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Γεωργακόπουλου για την κεταμίνη, τόνισε ότι δεν θα είχε αλλάξει τίποτα αν είχε γίνει πιο ενδελεχής έρευνα γονιδίων των μελών της οικογένειας.

Δ. Γεωργακόπουλος: Ο κ. Αναστασάκης κατέθεσε εδώ ότι η κλινική εικόνα της ασθένειας σκοτώνει και όχι κάποιο γονίδιο; Συμφωνείτε;

Μάρτυρας: Όπως είπα στην αρχή θα έπρεπε να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να βρουν τις μεταλλάξεις, να εξετάσουν και τους γονείς γιατί αυτά αφορούσαν μόνο καρδιολογικές παθήσεις.

Ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας ανέφερε στο μάρτυρα ότι από τον ιατρικό έλεγχο που έγινε στη Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο προέκυψε ότι όλα ήταν φυσιολογικά και πως η καρδιά του παιδιού, ήταν σε άριστη κατάσταση παρά την ανακοπή που είχε υποστεί.

Δ. Γεωργακόπουλος: Επιμένετε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει γονιδιακός έλεγχος;

Μάρτυρας: Και στην υπόθεση της μητέρας από την Αυστραλία αυτό έγινε ..(σ.σ η συγκεκριμένη γυναίκα σύμφωνα με την υπεράσπιση να καταδικάστηκε στην Αυστραλία για το θάνατο των παιδιών της και να έμεινε 20 χρόνια στην φυλακή αλλά μετά αποδείχθηκαν γονιδιακά προβλήματα στα παιδιά).

Δ. Γωργακόπουλος: Έχει καμία σχέση η υπόθεση του 2001 με το σήμερα; Με την επιστήμη του σήμερα.

Μάρτυρας: Το 2019 έγινε ο έλεγχος ήταν με τη σημερινή τεχνολογία…

Κούγιας: Ποιος είναι ο λόγος που ενδιαφέρεστε για αυτή την υπόθεση;

Μάρτυρας: Οι επαναλαμβανόμενοι θάνατοι σε αυτή την οικογένεια. Ένας θάνατος σε μια οικογένεια είναι τραγωδία, δυο θάνατοι είναι ύποπτοι, τρεις είναι δολοφονία μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και αυτό έδωσε τροφή για σκέψη στην ιατρική.

Κούγιας: Πότε μάθατε για την υπόθεση αυτή;

Μάρτυρας: Έμαθα πρώτη φορά για την υπόθεση από την κ. Δημακοπούλου.

Κούγιας: Έχετε ακούσει η έχετε διαβάσει ποτέ ξανά δολοφονία παιδιού από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχουν πολλές υποθέσεις που έχουν μοιραίες συνέπειες από κεταμίνη, εκτός από πολύ λίγες που υπήρχε και κατανάλωση αλκοόλ. 6,5 ml μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς λόγους αλλά ας μη πούμε αν μπορούν να σκοτώσουν ή να θεραπεύσουν, πρόκειται μια γκρίζα ζώνη.

Κούγιας: Μπορούν αυτά τα προβλήματα της μητέρας (λύκος και καρδιακή ανεπάρκεια) να κληρονομηθούν στα παιδιά;

Μάρτυρας: Ναι φυσικά.

Κούγιας: Αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε επιληψία;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω δεν είμαι ειδικός στον λύκο, σε ό,τι αφορά στην καραδιακή ανεπάρκεια εξαρτάται το πρόβλημα που υπάρχει, δεν μπορώ να σας πως.

Κούγιας: Με αυτές τις παθήσεις και τα επεισόδια σπασμών, το βάρος που είχε χάσει το παιδί, και τα φάρμακα που της έδιναν, δικαιολογείται η Τζωρτζίνα να υποστεί ανακοπή;

Μάρτυρας: Αν έχεις υποστεί μια φορά καρδιακή ανακοπή είναι πιθανό να υποστείς ξανά αλλά δεν είμαι παιδίατρος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Νοεμβρίου.

Back to top button