ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουνουπίδι η μπρόκολο; Ποια από τις δύο υπερτροφές να επιλέξω;

Advertisement

Έχουν παρόμοια όψη, ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αποτελούν υπερτροφές και καταναλώνονται με παρόμοιο τρόπο. Ποιο κερδίζει όμως στη «μάχη» της πιο θρεπτικής τροφής;

Κουνουπίδι η μπρόκολο; Ποια από τις δύο υπερτροφές να επιλέξω;

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι αποτελούν δύο από τα πιο υγιεινά λαχανικά της εποχής και συχνά «πολεμούν» για το ποιο θα… πρωταγωνιστήσει στα πιάτα μας.

Το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, που προστατεύονται από τα παχιά πράσινα φύλλα τα οποία εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και να σχηματιστεί χλωροφύλλη. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπου: τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το μπρόκολο είναι η παραλλαγή του κουνουπιδιού, με ανθοκεφαλές σε πράσινο ή ιώδες χρώμα και πράσινα φύλλα.

Και τα δύο έχουν σημαντικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά, αλλά ας δούμε αναλυτικά τι προκύπτει μετά από μια λεπτομερή σύγκρισή τους (τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά, αντιστοιχούν σε μία κούπα κάθε λαχανικού).

Advertisement

Θερμίδες: 31 θερμίδες το μπρόκολο – 27 θερμίδες το κουνουπίδι
Πρωτεΐνες: 2,6 γρ. πρωτεΐνες το μπρόκολο – 2,1 γρ. πρωτεΐνες το κουνουπίδι

Υδατάνθρακες: 6 γρ. το μπρόκολο – 5 γρ. το κουνουπίδι

Φυτικές ίνες: 9,6% το μπρόκολο – 8,4% το κουνουπίδι

Ασβέστιο: 4,3% το μπρόκολο – 2,4% το κουνουπίδι

Σίδηρος: 4% το μπρόκολο – 3% το κουνουπίδι

Advertisement

Μαγνήσιο: 4,8% το μπρόκολο – 4% το κουνουπίδι

Φώσφορος: 6% το μπρόκολο – 4,7% το κουνουπίδι

Κάλιο: 8,2% το μπρόκολο – 9% το κουνουπίδι

Ψευδάργυρος: 2,6% το μπρόκολο – 2% το κουνουπίδι

Βιταμίνη C: 135% το μπρόκολο – 87% το κουνουπίδι

Advertisement

Φυλλικό οξύ: 14% το μπρόκολο – 15% το κουνουπίδι

Βιταμίνη Α: 11% το μπρόκολο – 0 το κουνουπίδι

Βιταμίνη Κ: 116% το μπρόκολο – 21% το κουνουπίδι

Το συμπέρασμα: και τα δύο λαχανικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και πρέπει να τα τρώμε συχνά. Μάλιστα και τα δύο έχουν από τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Βέβαια το μπρόκολο παίρνει το «βραβείο», καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών. Προτιμήστε τα ωμά ή στον ατμό για να ε[ωφεληθείτε από τα περισσότερα δυνατά θρεπτικά συστατικά τους.


Advertisement

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button