Η λαϊκή παρέμβαση και οι κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών αποκτούν δυναμική, πιέζοντας την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λογοδοτήσουν. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του αναφέρεται στη σημασία της λαϊκής συμμετοχής, τονίζοντας ότι η μαζικότητα των διαδηλώσεων δημιουργεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και αναδεικνύει τις ευθύνες όσων κυβέρνησαν.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει ότι η κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις της 26ης Ιανουαρίου και τις επικείμενες απεργίες της 28ης Φεβρουαρίου, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα. Οι συνεχείς προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και των ευθυνών των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την οργή του κόσμου.
Το γεγονός ότι το 2023 δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή χωρίς επαρκή συστήματα ασφαλείας, καταλήγοντας σε μια σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αναδεικνύει τη διαχρονική πολιτική αδιαφορία. Ο Κουτσούμπας αποδίδει τις ευθύνες στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, την υποχρηματοδότηση και τις εργολαβίες που ποτέ δεν παραδόθηκαν. Υποστηρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο λαός απέναντι στις απειλές περί αποσταθεροποίησης
Στο άρθρο του, ο Κουτσούμπας τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει την κοινωνία με τον μύθο της «αποσταθεροποίησης», ώστε να περιορίσει τη μαζικότητα των διαδηλώσεων. Όμως, όπως επισημαίνει, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε αυτές τις απειλές. Αντίθετα, η επιτυχία των κινητοποιήσεων μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές και να ενισχύσει τη διεκδίκηση δικαιοσύνης.
Το ΚΚΕ, μέσω της κοινοβουλευτικής του δράσης αλλά και της παρουσίας του στο πεδίο των αγώνων, στηρίζει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, καλώντας τον λαό να μην εργαστεί στις 28 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχει μαζικά στις κινητοποιήσεις. Ο στόχος είναι να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη της τραγωδίας.
Οι πολιτικές ευθύνες και η στάση της συστημικής αντιπολίτευσης
Ο Κουτσούμπας επισημαίνει ότι, πέρα από την κυβέρνηση, στριμωγμένες βρίσκονται και οι δυνάμεις της συστημικής αντιπολίτευσης. Κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα ζητούν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις πολιτικές που εφάρμοσαν όταν βρίσκονταν στην εξουσία. Αναφέρει ότι η προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως εναλλακτικές λύσεις εντός του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου δεν πείθει τον λαό, που πλέον στρέφεται σε μαχητικές μορφές διεκδίκησης.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι ίδιες δυνάμεις που επικαλούνται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ήταν αυτές που νομιμοποιούσαν αντιλαϊκές πολιτικές, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και που απέρριπταν πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη θεσμική ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.
Η δικαίωση ως στόχος του αγώνα
Για τον Κουτσούμπα, δικαίωση δεν σημαίνει μόνο την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον. Αυτό, όπως λέει, προϋποθέτει την ανατροπή των πολιτικών που θέτουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
Το ΚΚΕ δεσμεύεται να στηρίξει αυτόν τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να μην ξεχαστεί τίποτα, να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην επιτραπεί στο πολιτικό σύστημα να χρησιμοποιήσει τον λαϊκό αγώνα ως όχημα για την ανακύκλωση των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών. Το κόμμα καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους αγρότες να ενωθούν στις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και μια κοινωνία όπου το δίκιο, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα επικρατούν απέναντι στη βαρβαρότητα του κέρδους.
Είναι πασιφανές στους νοήμονες ότι η επέτειος της τραγωδίας των Τεμπών δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα μνήμης, αλλά και αφετηρία κλιμάκωσης του αγώνα για δικαίωση. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών αναδεικνύουν τη συλλογική απαίτηση για απόδοση ευθυνών, ενώ η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για πραγματικές αλλαγές. Ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη και την κοινωνική αλλαγή περνά μέσα από τον οργανωμένο και μαχητικό αγώνα, και το μήνυμα που στέλνουν οι κινητοποιήσεις είναι ξεκάθαρο: να μην υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα