COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Κραυγή απόγνωσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις όλων των κλάδων! ‘Χιονοστιβάδα’ από χρέη έτοιμη να ‘πνίξει’ αγορά και τράπεζες στην Ελλάδα! Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα «τέλεια» και οι Έλληνες βρίσκονται στο όριο, προσπαθώντας να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, ενώ οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται καθημερινά με ξέφρενους ρυθμούς!

Συλλογικοί φορείς των μικρομεσαίων εκφράζουν φόβους ότι τρέχουσες υποχρεώσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα “κοκκινίσουν” στο τέλος του μήνα, αποτελώντας την αρχή μιας χιονοστιβάδας χρεών που θα “πνίξει” τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Τον Σεπτέμβριο τον περιμέναμε ως ένα πολύ δύσκολο μήνα. Δυστυχώς είναι χειρότερος από τις προβλέψεις. Τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και απειλούν τα πάντα στο διάβα τους.

Ετσι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πακέτα στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις εκπέμπουν επείγον σήμα κινδύνου. Στις υποχρεώσεις που έμειναν πίσω την περίοδο των διακοπών προστίθενται οι τρέχουσες αυτού του μήνα και το “βουνό” που σχηματίζεται αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμο.

Συλλογικοί φορείς των μικρομεσαίων εκφράζουν φόβους ότι τρέχουσες υποχρεώσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα “κοκκινίσουν” στο τέλος του μήνα, αποτελώντας την αρχή μιας χιονοστιβάδας χρεών που θα “πνίξει” τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Επίσης, ρυθμισμένες οφειλές θα καταστούν πάλι ληξιπρόθεσμες, ρυθμίσεις θα χαθούν, οι συνθήκες στην αγορά θα επιδεινωθούν.

Σε ανάλογη δυσχερή θέση θα βρεθεί τεράστιος αριθμός νοικοκυριών, που βρίσκονται ήδη στο όριο, προσπαθώντας να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, ενώ οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 40 κατηγορίες προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα αυξηθούν από 10% ως 15%.

Ανησυχούν και οι τράπεζες
Μαζί με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανησυχούν και οι τράπεζες, που φοβούνται ένα νέο κύμα αθέτησης υποχρεώσεων, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των οφειλετών να ανταποκριθούν. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες σε συζητήσεις τους, δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες ρυθμισμένων δανείων δίνουν κάθε μήνα μάχη για να μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Με τη συσσώρευση υποχρεώσεων και την αύξηση του κόστους ζωής λόγω ανατιμήσεων, οι δυνατότητες τους περιορίζονται.

Το ίδιο πρόβλημα ανακύπτει με τις δανειολήπτριες μικρές επιχειρήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά κόστη και τεράστια επιβάρυνση από τους λογαριασμούς ρεύματος. Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο το μόνο κόστος που δεν αυξήθηκε είναι το μισθολογικό. Τα άλλα βασικά κόστη αυξήθηκαν μεσοσταθμικά ως εξής:

Το ενεργειακό κατά 76%,
Οι τιμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%,
Οι δαπάνες για καύσιμα οχημάτων +57,8%,
Το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.
Περισσότερες από μία στις τέσσερις μικρές επιχειρήσεις (το 27,8%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 9,2% είπαν στην έρευνα ότι τα διαθέσιμα τους επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα. Πολλές από αυτές θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας.

Οι τράπεζες, που επωμίστηκαν την τελευταία τριετία τεράστιες ζημίες προκειμένου να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια, δεν θέλουν επ’ ουδενί να δούν να “φουσκώνουν” πάλι τα προβληματικά δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Σκοπεύουν λοιπόν να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους δανειολήπτες, προκειμένου τα δάνεια τους να παραμείνουν εξυπηρετούμενα.

Back to top button