COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κραυγή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους: Ολοταχώς για 18 ευρώ/κιλό» η φέτα στην Ελλάδα!

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνεται λόγος για την ακρίβεια στο ελαιόλαδο – και όχι άδικα – όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr το επόμενο διάστημα ένα ακόμα προϊόν που θα μας αποσχολήσει είναι η φέτα – Η δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι ελλείψεις στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλες ελλείψεις – Για την κατάσταση στον κλάδο μίλησε η κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, «Άγιος Γεώργιος», Μάγδα Κοντογιάννη

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η παραγωγή της ελληνικής φέτας αφού μετά τις τεράστιες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου στην Θεσσαλία αλλά και την εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, «Άγιος Γεώργιος», Μάγδα Κοντογιάννη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το χειρότερο είναι ότι εκτός από το ίδιο το προϊόν υπό εξαφάνιση είναι και οι κτηνοτρόφοι.

«Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να πούμε ότι οι καλές τιμές που δόθηκαν στο γάλα ήταν τον Νοέμβριο του 2022. Μέχρι τότε εμείς είχαμε επωμιστεί όλη την ακρίβεια των logistics, της ενέργειας, των καυσίμων και του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως είχαν προλάβει τα σούπερ μάρκετ και είχαν κάνει ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην φέτα παράτυπα με αισχροκέρδεια. Η φέτα λοιπόν που φτιάχτηκε από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά ήθελε 4-5 μήνες ωρίμανσης άρα από εκεί και πέρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αύξηση, πιο πριν ήταν με την φθηνή τιμή μέσα στα ψυγεία.

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή. Εφόσον λοιπόν ο παραγωγός πληρώθηκε σε καλύτερες τιμές που έφταναν τα 1,60 ευρώ ανά λίτρο το πρόβειο (1,45 ευρώ το γίδινο και 60 λεπτά τα αγελαδινά) τώρα είμαστε στις γέννες και πάμε να κλείσουμε τις φετινές τιμές με τους εμπόρους. Ξέρουμε καλά ότι οι έμποροι είναι πολύ καλά οργανωμένοι και παίζουν την αγορά στα δάχτυλα. ότι έχει συζητηθεί μεταξύ των εμπόρων και των παραγωγών είναι άτυπο. Το λέω αυτό γιατί δόθηκε μια τιμή πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη σεζόν γιατί υπάρχει αποθεματικό στα ψυγεία και ο κόσμος αγοράζει λευκό τυρί γιατί είναι πιο φθηνό», σημειώνει η Μάγδα Κοντογιάννη.

Πώς επηρεάζει την αγορά η καταστροφή στη Θεσσαλία

Μιλώντας για τις καταστροφές στον κτηνοτροφικό κλάδο της Θεσσαλίας η κα. Κοντογιάννη ανέφερε: «Αυτό τον όλεθρο που υπέστη η Θεσσαλία δεν μπορεί να το το αναπληρώσει κανείς μας. Θεωρώ ότι θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις μιας και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2021-2022 καταγράφηκαν 13.843 κτηνοτρόφοι να έχουνε βάλει λουκέτα και να έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα. Για ποιους παραγωγούς μιλάμε λοιπόν, για ποιο ζωικό κεφάλαιο; Αν το γάλα στον παραγωγό δεν πληρωθεί κοντά στα 2 ευρώ θεωρώ ότι είμαστε πλέον κατεστραμμένοι. Θα τα παρατήσουμε».

Πού θα φτάσει η τιμή;

Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα η κτηνοτρόφος από το Μενίδι εξηγεί: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει φέτα; Και αυτό που θα υπάρχει θα είναι πάρα πολύ λίγο. Προβλέπω ότι η τιμή θα φτάσει στα 18 ευρώ το κιλό λόγω της έλλειψης. Αυτή την στιγμή η τιμή κυμαίνεται στα 13 ευρώ το κιλό και πέρσι στα 11 ευρώ το κιλό. Να ξέρετε όμως ότι η αγορά είναι ελεύθερη και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και νοθεύσεις στο εθνικό μας προϊόν που και αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι».

«Πέφτουν» πωλήσεις και εξαγωγές

Εντύπωση προκαλεί ότι η μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων καταγράφεται στην Αυστραλία και είναι της τάξης του 7% με την τιμή να φτάξει στο εξωφρενικό ύψος των 25 ευρώ ανά κιλό, αναφέρει ρεπορτάζ του Alpha

Από εκεί που η φέτα υπήρχε καθημερινά σε γενναία ποσότητα στο οικογενειακό τραπέζι, είτε στη χωριάτικη σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό του φαγητού, τώρα οι καταναλωτές προσπαθούν να την περιορίσουν βλέποντας την τιμή να αυξάνεται διαρκώς.

Από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μετράει απώλειες περίπου 200.000 αιγοπροβάτων αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, αναφέροντας ότι μια προβατίνα δίνει 200 κιλά γάλα, και αν δεν αποκατασταθούν οι φάρμες θα λείψουν από την αγορά 20.000 τόνοι..

Σε κάθε περίπτωση, για τους μεταποιητές ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προστατευτούν οι αγορές του εξωτερικού, καθώς η φέτα είναι ένα προϊόν που κατά 65% εξάγεται.

Back to top button