COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τα Ελληνοτουρκικά: Η Οργή Ακάρ για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελόριζο

Δεν ρίχνει νερό στο κρασί της η Άγκυρα και συνεχίζει τον δικό της μαραθώνιο των προκλήσεων σε κάθε επίπεδο, διπλωματικό και επιχειρησιακό.

Την διακήρυξη των 7 την χαρακτηρίζει προϊόν προκατάληψης, την στιγμή που οι Τουρκικές δυνάμεις προσεκτικά μεν αλλά εδώ κι έναν μήνα επιχειρούν να κυκλώνουν τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Η παρουσία δεκάδων πολεμικών πλοίων του Ελληνικού στόλου έχουν λειτουργήσει απόλυτα αποτρεπτικά.

Το θερμόμετρο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ανέβει αλλά δεν λέει να πέσει κι αυτό είναι συνέπεια των προκλητικών διαθέσεων της γείτονος η οποία όσο αποκρυπτογραφεί τις διπλωματικές της ήττες τόσο αναζητά μια διέξοδο μέσω ενός επεισοδίου.

Οι επόμενες κρίσιμες ώρες

Όπως αναφέρει το Hellasjournal Αυτό το 24ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να φανεί αν η Άγκυρα θ’ ακολουθήσει την πλωτή μονόδρομη οδό της κλιμάκωσης, με το ερευνητικό πλοίο της να διατηρείται και πάλι μέσω, μιας νέας navtex στην ίδια ή και πιο βόρεια περιοχή ή αν θ’ ανακαλύψει κάποιο μονοπάτι αποκλιμάκωσης, δηλαδή θ’ αποσύρει το Oruc Reis και σταδιακά τον στόλο της, ύστερα από έναν μήνα διαρκούς έντασης.

Επιτελείς εκτιμούν ότι δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία, ιδίως και μετά τις ιδιαίτερα προσβλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ πριν από ελάχιστες ώρες ο οποίος έδειξε ότι κι αυτός έχει χάσει την υπομονή του και εκνευρίζεται εύκολα. Βεβαίως οι εκπλήξεις πάντοτε είναι μέσα στις πιθανότητες καθώς η Τουρκία βλέπει όλο και περισσότερο τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων να πλησιάζει.

Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι Επιτελείς έχουν τρία βασικά δεδομένα που τους απασχολούν και είναι αυτά που δεν τους έχουν επιτρέψει να κάνουν πολλές από τις κινήσεις αμφισβήτησης που θα ήθελαν.

Τα σύγχρονα ξύλινα τείχη του Αιγαίου και της Μεσογείου

Το πρώτο είναι η διαρκής επαγρύπνηση του Ελληνικού στόλου, με τα καράβια να μην έχουν σβήσει καν τις μηχανές, ακόμη και σε ακριτικά λιμάνια που έδεσαν για λίγες ώρες με κύριο σκοπό τον ανεφοδιασμό.

Τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων έχουν δώσει ίσως τις πιο σημαντικές εξετάσεις ναυτοσύνης, αντοχής και επαγγελματισμού των τελευταίων τριάντα ετών και δείχνουν πάντα την Ελληνική ναυτική ισχύ που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές από το πολεμικό ναυτικό, που ενώ τα τουρκικά καράβια παρακολουθούν τις κινήσεις των Ελληνικών, εκείνα ξαφνικά αλλάζουν ρότα και παρασύρουν τα τουρκικά αρκετά μακριά από τους τομείς που τους έχουν ανατεθεί. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις που τα τουρκικά πλοία έχουν επιχειρήσει να περάσουν πιο κοντά από τα 6 ναυτικά μίλια από τα Ελληνικά νησιά, δηλαδή από τα χωρικά ύδατα, με επιδέξιους χειρισμούς οι γέφυρες των Ελληνικών πολεμικών πλοίων δεν έχουν επιτρέψει αυτές τις παράνομες εισόδους.

Η πολύ πικρή γεύση των πτήσεων στην Κύπρο

Το δεύτερο είναι τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι τα Ελληνικά αεροσκάφη παραμένουν οπλισμένα και έτοιμα για αποστολές που θα τους ανατεθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Και επειδή όμως δεν μπορεί αυτή η κρίση να καθηλώσει την εκπαίδευση των νέων ιπταμένων, ορισμένα από τα αεροσκάφη των πολεμικών μοιρών παραμένουν χωρίς τα όπλα τους και συνεχίζουν να πετούν ώστε ν’ αποκτούν ακόμη μεγαλύτεροι εμπειρία οι πιο νέοι αεροπόροι.

Οι Τούρκοι Επιτελείς δεν βλέπουν τα Comao, τους μεγάλους σχηματισμούς δηλαδή της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώνονταν απ’ όλη την Ελλάδα για να εκπαιδευτούν στο Αν. Αιγαίο, αντιλαμβάνονται ότι οι έμπειροι και αναγνωρισμένοι διεθνώς Έλληνες πιλότοι είναι πανέτοιμοι για αποστολές που στην περίπτωση κλιμάκωσης, θα στοιχίσουν πολύ στην Τουρκία.

Ήδη η γεύση της τριπλής αποστολής στην Κύπρο έχει αφήσει πικρή γεύση στους Επιτελείς της Άγκυρας αλλά και στην Τουρκική κυβέρνηση καθώς διαπιστώνεται και πάλι η αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας.

Ο Στρατός Ξηράς βρίσκεται παντού

Το τρίτο δεδομένο είναι οι διαρκής επιφυλακής και ασκήσεις στον Έβρο από τον Στρατό Ξηράς και ο ίδιο σκηνικό παρατηρεί η Τουρκία και από τα τμήματα εθνοφυλακής στα νησιά.

Οι Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατεύσιμοι στον Στρατό Ξηράς, σε μια περίοδο όπου συνήθως δεν υπήρχαν πολλές ασκήσεις, βρίσκονται διαρκώς στο ύπαιθρο διεξάγοντας εκπαιδεύσεις ενώ πολλές από αυτές έχουν καθαρά επιθετικό χαρακτήρα. Παράλληλα ενημερώνονται για τις συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή των Αμερικανών και τον Αμερικανό Πρεσβευτή, μαζί με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να δίνουν το παρόν δίπλα στους SOF Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Και με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις επί έναν μήνα διατηρούν πολύ υψηλά τον πήχη της επιχειρησιακής ετοιμότητας, απέναντι σε μια εκνευρισμένη Τουρκία που θέλει να δείχνει προκλητική.

Οι τελευταίες παραμένουν όχι μόνο σε διαρκή, αλλά και αυξημένη ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου λόγω της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στο νησί, αύριο Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο νησί για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση του, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί από τα επιτελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία παρακολουθούν επισταμένα και πάντως ψύχραιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις κινήσεις της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή λόγω και της επετείου.

Την υψηλή ετοιμότητα των Ελληνικών Δυνάμεων εξηγεί σε ένα βαθμό και η αναμονή των αντιδράσεων της Τουρκίας απέναντι στην πλήρη ταύτιση με τις ελληνικές θέσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διακήρυξε το παράνομο των γεωτρήσεων από την Κορσική, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει από τις έρευνες.

Back to top button