Στάση αναμονής φαίνεται να κρατά προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν κινηθεί σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση εν αναμονή αποτελεσμάτων από τις επικείμενες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους στις 12 Μαΐου, ότι προτιμούν να δοθεί χρόνος στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις προτού τεθεί θέμα νέας πίεσης στη Μόσχα.
Η στρατηγική αυτή προσέγγιση υποδεικνύει σαφώς μια εύθραυστη και διαρκώς μεταβαλλόμενη ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία για αποκλιμάκωση και την δεδομένη επιφύλαξη για το εάν και κατά πόσο η Ρωσία προτίθεται να συμμετάσχει εποικοδομητικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αρνηθεί να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή δεν δεχτεί άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις στον Πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να επιβάλει νέες κυρώσεις.
Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία έχει και η χρονική συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαΐου, ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να επαναλάβει απευθείας συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα, με προτεινόμενη ημερομηνία την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο, δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει στις συνομιλίες, θέλοντας αρχικά να εξασφαλίσει την κατάπαυση πυρός από τις 12 Μαΐου — καταλυτικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως είχε η προτροπή του προέδρου Τραμπ για άμεση αποδοχή των διαπραγματεύσεων.
Όλα δείχνουν πως η επερχόμενη συνάντηση στην Τουρκία την Πέμπτη θα είναι υψίστης σημασίας. για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Πιθανό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει τη Δύση δυναμικά προς νέες ποινές, ενώ η επιτυχία των μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια σημαντική διπλωματική ανάσα στην ουκρανική κρίση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα