ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη η μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο – Τα σχέδια του Πούτιν, τα σενάρια και οι τελευταίες εξελίξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι έτοιμος να τον συνεχίσει ακόμη μερικά χρόνια με στόχο να καταλάβει το Κίεβο, γράφει το Vaznie istorii επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αλλά αυτό προϋποθέτει την εκκαθάριση του Ντονμπάς ολοκληρωτικά από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Έτσι αν και ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει καμία ανατροπή σε κεντρικό επίπεδο αυτό που αποκαλύπτεται είναι η υλοποίηση που με βάση τα στοιχεία ειναι κλιμακωτή με πρώτο και ισχυρότερο στόχο την απελευθέρωση των εδαφών στις επαρχίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στο σύνολό τους και μετά να ξεκινήσει η νέα ρωσική αντεπίθεση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η καθημερινή ενημέρωση του ρωσικού ΥΠΑΜ με αναλυτικό τρόπο για τις μάχες σε αυτό το σημείο του μετώπου αλλά ούτε και η συνεχής ρωσική πίεση στο Μπακχμούτ που αποτελεί τον ισχυρότερο συνδετικό κρίκο για όλη την περιοχή καθώς αποτελεί το σημείο σύνδεσης κάθε οδού ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι Ουκρανοί πράγματι ζήτησαν επειγόντως ενισχύσεις στο Bakhmut. Δίνουν τεράστιο αγώνα να κρατήσουν την πόλη τη στιγμή που η θερμοκρασία στην περιοχή είναι μείον 6 βαθμοί Κελσίου και οι Ρώσοι ετοιμάζουν την τελική τους επίθεση.

«Εάν μιλήσουμε σε γενικές γραμμές, τότε το σχέδιο είναι το εξής: να κερδηθεί προς το παρόν χρόνος και να σταθεροποιηθεί το μέτωπο με την βοήθεια των επίστρατων. Και μετά να ξαναρχίσει ξανά την άνοιξη» δήλωσε πηγή προσκείμενη στην FSB.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του Ντονμπάς με ήττα του ουκρανικού στρατού αυτό θα σημάνει την αποδέσμευση 50.000 Ρώσων του Ντονμπάς που πολεμούν εδώ και χρόνια καθώς και τις χιλιάδες απωλειών εμπειροπόλεμων Ουκρανών που σταματούν την ρωσική προέλαση με αποτέλεσμα το Κιεβο να μείνει μόνο με επιστράτους-πολιτοφυλακές.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είναι έτοιμη να δεχθεί ότι μέχρι την άνοιξη οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες θα φθάσουν περίπου τις 100.000. «Όμως αυτό δεν φοβίζει κανέναν: θα τους αντικαταστήσουν οι κληρωτοί» δήλωσε ο συνομιλητής του ιστότοπου που πρόσκειται στην FSB.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να προετοιμάσει 120.000 κληρωτούς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι επίστρατοι αυτή την στιγμή καλύπτουν την δεύτερη γραμμή άμυνας, για να πυκνώσουν και να ενισχύσουν την γραμμή του μετώπου.

«Εξαιτίας της έλλειψης ατόμων ποτέ δεν είχαμε ανθρώπους στην δεύτερη γραμμή άμυνας. Σε μερικές τοποθεσίες παρατηρούνταν μεταξύ του κενά 20 χιλιομέτρων» διευκρίνισε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι «γι αυτόν τον λόγο ο Πούτιν δεν ακυρώνει το διάταγμα για την μερική επιστράτευση».

Νωρίτερα το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) είχε ανακοινώσει, ότι οι ρωσικές αρχές προτίθενται να συνεχίσουν την κρυφή επιστράτευση ακόμη και την περίοδο της άνοιξης που γίνονται νέες κλητεύσεις. Το ότι στην Ρωσία συνεχίζεται η κρυφή επιστράτευση, είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν πολλές έμμεσες ενδείξεις.

Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο ψηφιακής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι θα διαμορφώσει έναν πρόσθετο κατάλογο για αναβολές από τον στρατό για αυτούς που εργάζονται σε εταιρείες IT τεχνολογιών.

Η κληρωτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISW «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταλούν στην Ουκρανία, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023».

Στις 28 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ενημερώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ότι η επιστράτευση στην Ρωσία έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Σοϊγκού «ο καθορισμένος στόχος της επιστράτευσης 300.000 ατόμων έχει επιτευχθεί, δεν σχεδιάζονται άλλοι στόχοι επιστράτευσης».

Η κλήσεις κληρωτών το φθινόπωρο εφέτος άρχισε την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχισθεί έως την 31η Δεκεμβρίου.

Back to top button