Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης στο neakriti.gr, «εκτιμάται ότι με βάση τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 2.000 παιδιά στην Κρήτη με γρίπη». Ο κ. Λουμπούνης υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο αφού ο αριθμός φέτος δεν είναι υψηλότερος. Κάποια από τα παιδιά νοσηλεύονται και άλλα αναρρώνουν στο σπίτι. Απλά ο ιός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στα παιδιά λόγω των συνθηκών και του συγχρωτισμού» προσέθεσε.
Λόγω του «καλπασμού» του ιού, χθες, Τρίτη, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κωνσταντίνος Θεοφάνους εξέδωσε οδηγία προς τα σχολεία, ώστε τα παιδιά που έχουν νοσήσει να επιστρέφουν στη σχολική μονάδα μόνο με γραπτή άδεια ιατρού.
«Φρενίτιδα» για τα… άφαντα εμβόλια
Υστερα από τον απροσδόκητο θάνατο της 5χρονης Χαράς στην Κρήτη -που έπασχε από γρίπη και σταφυλόκοκκο- η ζήτηση για τα εμβόλια εκτοξεύτηκε στο… ζενίθ στη Μεγαλόνησο.
Οι φαρμακοποιοί του νησιού παρατηρούν ότι στις αρχές του χειμώνα η ζήτηση ήταν μικρή, ωστόσο, πλέον, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, τα εμβόλια έχουν γίνει ανάρπαστα.
«Αναμένονται 50.000 εμβόλια στη χώρα αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα δοθούν στα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία. Στην Κρήτη όμως έχουν διαμορφωθεί λίστες στα φαρμακεία και η “υστερία” που υπάρχει στο νησί δεν υπάρχει αλλού» δήλωσε, σχετικά, στο neakriti, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης.
Πέντε εμβόλια ανά φαρμακείο
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι «τώρα, και να παραληφθούν εμβόλια, αντιστοιχούν 5 εμβόλια ανά φαρμακείο σε όλη τη χώρα, άρα ίδια θα είναι η εικόνα και στην Κρήτη. Αυτά τα εμβόλια δεν θα χορηγούνται και ο πολίτης θα πρέπει να το πληρώσει (περίπου 11 ευρώ). Πάντως θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο» τόνισε καταλήγοντας.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και η 5χρονη Χαρά
.