ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Κύπρος: “Προσδοκούμε την ημέρα της απελευθέρωσης!” – Η απλή δασκάλα των Κατεχομένων λέει αυτό που δεν τολμούν να πουν όλοι οι πολιτικοί της Ελλάδος και της Κυπρου

Advertisement

Αυτό που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι σπουδαιοφανεις πολιτικοί της Ελλάδος και της Κύπρου το λέει με την Δωρική απλότητα, αλλά και με τον αγνό Πατριωτισμό, που την χαρακτηρίζουν, η δασκάλα του Ριζοκάρπασου, των Κατεχομένων, η Ελένη Φωκά!

Κύπρος: “Προσδοκούμε την ημέρα της απελευθέρωσης!”

“Προσδοκούμε την ημέρα της απελευθέρωσης” λέει ορθά-κοφτά και δείχνει στον Ελληνισμό της Ελλάδος και της Κύπρου την σωστή πορεία του αγώνα. Ας ανατρέξουμε στα λόγια της, που είναι σάλπισμα Εθνικής Αφύπνισης και αυτοσυνειδησίας:

«Επί 23 σκληρά, πέτρινα χρόνια, εργάστηκα στην κατεχόμενη Κύπρο, έχοντας να αντιμετωπίσω όλες τις βάρβαρες ενέργειες των Τούρκων και εναντίον μου αλλά και εναντίον των παιδιών και των οικογενειών τους. Σκοπός μου δεν ήταν μόνο η μόρφωση των παιδιών αλλά και η παραμονή τους εκεί και γενικά η παραμονή του πληθυσμού. Παρέμειναν με την προσδοκία ότι κάτι θα γινόταν ή ότι θα τηρούνταν η Συμφωνία της Βιέννης».

«Δυστυχώς, η τουρκική κατοχή παραμένει και μαζί της, συνεχίζονται και τα βάσανα των ανθρώπων. Στην κατεχόμενη Καρπασία, έχουν απομείνει ελάχιστοι άνθρωποι, περίπου 500 από τους 22.000. Κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτό το κακό, η σκλαβιά, θα συνεχιζόταν για μισό αιώνα. Παρόλα αυτά παραμένουν ακόμα και σήμερα εκεί και προσδοκούν ότι θα έρθει η μέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής μας στα σπίτια μας».

«Διατηρώ επικοινωνία με τους μαθητές μου. Κάποιοι από αυτούς εμπλούτισαν το βιβλίο με τις δικές τους μαρτυρίες αλλά με διαφορετικό όνομα, προκειμένου να μην εντοπιστούν αλλά και για να μην κινδυνεύσουν οι δικοί τους που παραμένουν στα Κατεχόμενα. Το σχολείο στην Αγία Τριάδα έχει κλείσει από τότε που εκδιώχθηκα. Αυτή τη στιγμή, λειτουργεί μόνο το Δημοτικό Σχολείο του Ριζοκαρπάσου. Επίσης, κατέστη δυνατό να λειτουργήσει και ένα υποτυπώδες γυμνάσιο με ελάχιστους μαθητές προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει εκεί ο πληθυσμός και κυρίως τα νεαρά τους βλαστάρια».

Advertisement

«Η προσδοκία μας για να δοθεί λύση στο θέμα της εισβολής και της Κατοχής της Κύπρου, εξαρτάται και από όλους εσάς. Πρέπει να διεκδικήσουμε σε όλα τα βήματα την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο μας».


Advertisement


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button