COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος η ψηφιακή ανασύσταση κράτους και δημόσιας διοίκησης

Το σχέδιο για την ψηφιακή ανασύσταση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανέλυσε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε ζητήματα Ψηφιακής Οικονομίας και υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ορίζοντα τετραετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη το νέο Εθνικό Πλαίσιο Απλούστευσης  Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας θα περιλαμβάνει:
-Τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε με όλα τα υπουργεία για να καταγράψουμε τις διαδικασίες τους.
-Την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες παρόμοιο με εκείνο που είχε τρέξει το 2014 ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός Πρωθυπουργός με τον ΟΟΣΑ»
Το πλάνο περιλαμβάνει επίσης εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων. Από τη γέννηση μέχρι την απώλεια της ζωής, κάθε γεγονός συνεπάγεται μια σειρά από ενέργειες ή “ουρές”. Η διαλειτουργικότητα θα κατοχυρώσει την ελαχιστοποίηση αυτών των ενεργειών. Στόχος μας είναι να χρειάζεται, για παράδειγμα, μόνο μια ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν αυτό γεννιέται και όχι πολλαπλές. Και ειδικά αυτόν τον στόχο θεωρούμε ότι θα τον έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες».
«Σχετικά με τα θέματα των ΕΛΤΑ, τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα» είπε ο κ. Πιερρακάκης για να εξηγήσει «Η εταιρία δείχνει να έχει αρνητικά οικονομικά  αποτελέσματα, απόρροια έλλειψης ιδιαίτερης μέριμνας & αποφασιστικότητας  αρκετών ετών. Τα δεδομένα αναλύονται και ο σχεδιασμός που θα προχωρήσει θα έχει ως γνώμονα  την εξυγίανση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Η ανάγκη για να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση είναι αδήριτη και δεν μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες χρονοτριβές».

Back to top button