COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Η κυβέρνηση άφησε τους καταναλωτές στο έλεος των απατεώνων! Σοκάρουν τα στοιχεία για τη νοθεία καυσίμων στην Ελλάδα! Δίνουν και ξεδιάντροπα οδηγίες για το πως να μας κλέβουν!


Η κυβέρνηση άφησε τους καταναλωτές στο έλεος των απατεώνων! Σοκάρουν τα στοιχεία για τη νοθεία καυσίμων στην Ελλάδα! Ποιός θα πληρώσει τις ζημιές στα αυτοκίνητα των πολιτών;

Περισσότερους ελέγχους και αυστηροποίηση των ποινών για όλους όσους νοθεύουν τα καύσιμα κίνησης ζητάει ο Απόστολος Καλαντζόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

Τι λένε οι ειδικοί
Σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναδεικνύεται το πρόβλημα παρουσιάζοντας τις απόψεις μηχανικών, βενζινοπωλών και ειδικών του χώρου του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Στοιχεία σοκ για τη νοθεία στα καύσιμα – Πάνω από 20% λαθραία ή νοθευμένα
«Τα νοθευμένα καύσιμα έχουν επιπτώσεις και επικαθήσεις στον κινητήρα. Φθίνουν αρκετά μέρη του αυτοκινήτου (τσιμούχες, μπεκ, βαλβίδες, σύστημα τροφοδοσίας κ.ά.) δήλωσε ο Βασίλης Τόνας, μηχανικός αυτοκινήτων στο Ίλιον Αττικής, τονίζοντας ότι «με το πέρασμα του καιρού (το νοθευμένο καύσιμο) φθείρει εσωτερικά τον κινητήρα και διαβρώνει το σύστημα τροφοδοσίας» με το κόστος επιδιόρθωσης να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ.

«Η χαμηλή τιμή στα καύσιμα συνήθως δημιουργεί προβλήματα στα αυτοκίνητα και στην τσέπη των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στο συνεργείο είτε με την οδική βοήθεια είτε με προβλήματα με το κόστος επισκευής του οχήματος να είναι υπέρογκο» υποστήριξε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής, καλώντας τους καταναλωτές να μην κοιτάνε τις χαμηλές τιμές γιατί στο τέλος θα το πληρώσουν ακριβά.

«Οι καταναλωτές με το που θα αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει στη συμπεριφορά του κινητήρα θα πρέπει να το ακινητοποιούν γιατί όσο κινούνται με νοθευμένο καύσιμο δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένο κόστος επισκευής» πρόσθεσε ο κ. Ανδρής. «Αν το όχημα είναι πολύ σύγχρονο σε προειδοποιεί το ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο μπαίνει σε safe mode για να μην προκληθεί μεγάλη ζημιά» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Καλαντζόπουλος, γενικός γραμματέας Ένωσης Βενζινοπωλών νομού Αττικής μιλώντας για το φαινόμενο που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό τεράστιες διαστάσεις, δήλωσε ότι «πρέπει να ξέρουμε που βάζουμε βενζίνη. Να αποφεύγουμε τα πρατήρια που εγκυμονούν κινδύνους». Ο ίδιος, μέσω του θεσμικού του ρόλου, κάλεσε την Πολιτεία να κάνει περισσότερους ελέγχους στη διακίνηση των καυσίμων. «Οι διαλύτες που αναμειγνύουν σήμερα με τα καύσιμα είναι πάρα πολλοί και ίσως μη ανιχνεύσιμοι σε σχέση με το ποσοστό που αναμειγνύονται» παραδέχτηκε ο κ. Καλατζόπουλος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κλάδος των βενζινοπωλών δεν μπορεί να διώξει τους παραβάτες αλλά αντίθετα το Κράτος πρέπει να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και να αυστηροποιήσει τις ποινές.

Τι… συμπτώματα εμφανίζει το όχημα;
Στην περίπτωση που γεμίσουμε το ρεζερβουάρ με κακής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο, η «αντίδραση» από τον κινητήρα μας θα είναι σχετικά άμεση με την «απάντηση» να αντιστοιχεί σε αρρυθμία ήδη από το ρελαντί, αργό και ακανόνιστο ανέβασμα στροφών ή ακόμη και σβήσιμο, κάτι που μπορεί να συμβεί και εν κινήσει.

Τα παραπάνω φαινόμενα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σχετίζονται άμεσα με το πόσο κακή είναι η ποιότητα του καυσίμου ή πόσο νοθευμένο είναι το καύσιμο που βρίσκεται πλέον στο ρεζερβουάρ μας. Το αυτοκίνητο, που φέρει φυσικά το δικό του σύστημα «προστασίας» μπορεί επίσης να μας προειδοποιήσει και με σχετική λυχνία που μπορεί να ανάψει στον πίνακα πληροφοριών -συνήθως το γενικό «Check Engine»-, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από κάποιο μήνυμα στην ψηφιακή οθόνη.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται -ακόμη και αν είναι σε θέση να κινηθεί- και να καλέσουμε την οδική βοήθεια.

Το ερώτημα είναι: Ποιός θα πληρώσει τις ζημιές στα αυτοκίνητα των πολιτών;

Οδηγίες ‘σωστής’ νοθείας από τον Υπουργό Ανάπυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Εκεί που νόμιζες ότι τα είχες δει όλα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης για να σε διαψεύσει!

Ο υπουργός Ανάπτυξης έδειξε για ακόμη μια φορά το… ταλέντο του και έδωσε στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό «οδηγό» για όσους θέλουν να νοθεύσουν τη βενζίνη και να τη γλιτώσουν.

«Η νοθεία στα καύσιμα πια γίνεται με πολύ εξελιγμένο τεχνικά τρόπο. Πρέπει να έχει πάνω από 50% νοθεία για να το πιάσουν οι τεχνικοί μας έλεγχοι. Άρα αν κάνεις 40% νοθεία δεν το πιάνουν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η τεχνολογία της νοθείας εξελίσσεται γρηγορότερα από την τεχνολογία του Κράτους», είπε με χαμόγελο στο πλατό του ΣΚΑΪ!

Ορίστε λοιπόν. Όποιος θέλει μπορεί να νοθεύει τα καύσιμα μέχρι 50% και θα είναι και «πρώτος μάγκας» καθώς δεν θα τον πιάνει κανένας έλεγχος. Από τους έτσι κι αλλιώς ελάχιστους που κάνει το Υπουργείο του κ.Γεωργιάδη…

Όσο γι΄αυτό που είπε, «ξύλο να χτυπήσω, γιατί όλα εξαρτώνται από το διεθνές περιβάλλον σε αυτό τον τομέα, άρα είμαστε πολύ ευάλωτοι, αλλά πάντως η τιμή αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες», τι να πρωτοσχολιάσει κανείς…

Να θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση τρόπους για να κλέψεις βενζίνη.

Πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΡΤ είχε κάνει ρεπορτάζ στο οποίο μας έδειχνε δύο εύκολους τρόπους για να κλέβουμε βενζίνη από τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων.

Μάλιστα τότε με το θέμα είχε ασχοληθεί μέχρι και ο Guardian!

Back to top button