COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ‘ταφόπλακα’ στο ΕΣΥ και στη δημόσια, ισότιμη, περίθαλψη και στέλνει τους πολίτες βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας! Θα πληρώνουμε για ανύπαρκτες υπηρεσίες! Πως


Το τέλος του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης για όλους βάζει το νομοσχέδιο της Μίνας Γκάγκα που κατατέθηκε την Τετάρτη (24/11) στη Βουλή.

Το επίμαχο άρθρο 10 δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, δίνεται λευκή επιταγή στους πανεπιστημιακούς καθηγητές να λειτουργούν με ιδιωτικούς όρους. Επίσης, προβλέπει αύξηση μισθών 10%, την ώρα που το ΣτΕ όμως είχε αποφασίσει για επιστροφή σε επίπεδα 2012, πριν τις περικοπές που άγγιζαν το 60%.

Σιδέρης: Kλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών

Αφορά όλο το λαό το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη καθώς κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών και τους στέλνει βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο «Αθήνα 984». Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου, δυνατότητα χειρουργείου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Υπογράμμισε ότι έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα που θα φτάσει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Οπως είπε το νομοσχέδιο επιτρέπει σε νοσοκομειακούς γιατρούς, που θα το επιλέξουν, να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και την αναμονή μηνών για χειρουργείο.

Επιπλέον έκανε λόγο για «κουτοπονηριά» της κυβέρνησης που λίγο πριν καταθέσει το νομοσχέδιο πρόσθεσε κάποιες ελάχιστες αυξήσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που έφτασαν στο -43%. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δίνουν κάποια ψίχουλα για να το βουλώσουμε».

Κάλεσε σωματεία εργαζόμενων και μαζικούς φορείς στον αγώνα κατά του νομοσχεδίου διότι θα επιδεινώσει τις υπηρεσίες περίθαλψης και θα βρεθούμε σε φριχτές καταστάσεις με ασθενείς που θα αναγκαστούν να υποθηκεύσουν το σπίτι τους για να κάνουν επέμβαση ή άλλη ιατρική πράξη.

Ξεσηκώνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί

Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις 24ωρες απεργίες προγραμματίζουν οι γιατροί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στο νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο ιατρικός κόσμος απορρίπτει το νομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο κατατέθηκε χθες Τετάρτη στις επιτροπές της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς το «νομοσχέδιο-έκτρωμα», με την ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ και το σύνολο των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών να προετοιμάζονται για αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, με στόχο να μην (τής) περάσει.

Συγκεκριμένα, για τη Δευτέρα 28 του μήνα, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο, προγραμματίζεται 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή. Για την Τρίτη 29/11, προγραμματίζεται 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, ενώ για την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται ακόμη μία 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή, με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ, κλπ.

Οι ώρες των συγκεντρώσεων θα καθοριστούν μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ. «Το νομοσχέδιο όπως είναι γνωστό έχει στον πυρήνα του την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών με μερική απασχόληση. Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο κάποιες μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς, που σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες και δεν αντιστοιχούν σ’ αυτά που δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Νομίζουν ότι έτσι θα εξαγοράσουν τη συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν πρέπει να τους περάσει!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Back to top button