COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

L’express: Έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι ο διευθυντής του διάσημου γαλλικού περιοδικού, ήταν o μεγαλύτερος πράκτορας της KGB!

Στο τεύχος του γαλλικού περιοδικού L’Express αυτής της εβδομάδας μια αποκάλυψη-βόμβα περιμένει τους αναγνώστες.

Το διευθυντικό στέλεχος του περιοδικού τη δεκαετία του ’70, Φιλίπ Γκρεμπάκ, ήταν πράκτορας των Σοβιετικών επί 35 χρόνια. Πρόκεται για μια απίστευτη όσο και πρωτοφανή υπόθεση που όμοιά της, δεδομένης της θέσης και της αναγνωρισιμότητας του εμπλεκόμενου, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστή, τουλάχιστον που να αφορά τον γαλλικό Τύπο.

Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για την ιστορία του μεγαλύτερου πράκτορα της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας (σ.σ. διαρκεί μέχρι σήμερα ενώ ξεκίνησε το 1958 με το Σύνταγμα που ψήφισε ο Σαρλ Ντε Γκωλ στο οποίο προβλεπόταν η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας), όπως εμφατικά υπογραμμίζει το γαλλικό περιοδικό.

Γεννημένος στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας το 1924, ο Γκρεμπάκ δεν ήταν ένας τυχαίος δημοσιογράφος. Στη Γαλλία θεωρούνταν από τους πιο εμβληματικούς της γενιάς του και έχαιρε μεγάλου σεβασμού, ενώ φημιζόταν για τις διασυνδέσεις του και ήταν πάντα πολύ κοντά στους προέδρους της γαλλικής δημοκρατίας.

L’Express αποκαλύπτει ότι ο πρώην αρχισυντάκτης της (1956-1960) και για ένα διάστημα διευθυντής σύνταξης (1975-1978), ήταν επί 35 χρόνια, από το 1946 έως το 1981, πράκτορας της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της KGB.

Τι πληροφορίες έδινε στους Σοβιετικούς, ο κατάσκοπος με την κωδική ονομασία “Brok”; Κατά κύριο λόγο, έδινε πληροφορίες που αφορούσαν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχε προχωρήσει και σε ενέργειες.

Η αποκάλυψη, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και πλήθος συζητήσεων στον χώρο των ΜΜΕ στη Γαλλία, επιβεβαιώνεται από πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει το περιοδικό.

Αποκάλυψη “βόμβα”: Ο διευθυντής του γαλλικού περιοδικού L’Express τη δεκαετία του ’70 ήταν ο πράκτορας της KGB
Στη φωτογραφία με την οποία το περιοδικό συνοδεύει το δημοσίευμα, ο Γκρεμπάκ (αριστερά) μαζί με άλλα στελέχη συνομιλούν με τον Φρανσουά Μιτεράν (δεξιά).
Στην αποκάλυψη της δράσης του Γκρεμπάκ οδήγησαν απόρρητα έγγραφα που είχε αποκαλύψει ένας πρώην αρχειοθέτης της KGB, o Βασίλι Μιτρόκιν. Όλα ξεκινούν το 1946, όταν ο Φιλίπ Γκρεμπάκ, σε ηλικία μόλις 22 ετών, στρατολογείται από τους Σοβιετικούς. Σύντομα το Κρεμλίνο τον επιφορτίζει με αποστολές για συγκέντρωση πληροφοριών αλλά και με ενέργειες που στόχο είχαν την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Γαλλία.

L’EXPRESS
Ο πράκτορας “Μπροκ” στο ξεκίνημα της κατασκοπευτικής καριέρας του.
Για τις υπηρεσίες του εμφανίζεται να είχε σημαντικές απολαβές που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς μεταξύ των πολύτιμων πληροφοριών που εξασφάλιζε για τους Σοβιετικούς ήταν και πληροφορίες από τις επαφές που είχε με τους Γάλλους προέδρους Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Σιράκ, με τον πρωθυπουργό Πιέρ Μαντές Φρανς, πρωθυπουργό της Γαλλίας (1954-55). Το 1977 μάλιστα, το αποκαλυπτικό έντυπο Canard enchaîné τον περιγράφει σε δημοσίευμά του ως “τον σύμβουλο που ακούει περισσότερο από όλους” ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ’Εστέν.

“Το όνομά του Φιλίπ Γκρεμπάκ επανέρχεται στα απόρρητα έγγραφα στα αρχεία. Δεν τον είχε υποπτευθεί ποτέ κανείς. Αλλά προκύπτει ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους κατασκόπους των Σοβιετικών στη Δύση” εξηγεί ο Ετιέν Ζιράρ, αρχισυντάκτης του L’Express και βασικός συντάκτης της αποκαλυπτικής έρευνας του περιοδικού για το πρώην στέλεχός του.

Κυρίως, όπως υπογραμμίζει ο Ζιράρ, ο “Μπροκ” ήταν ένας από τους πράκτορες που η Μόσχα εκτιμούσε ιδιαίτερα.

Ο άνθρωπος που αποκάλυπτε μυστικά, απόψεις, προθέσεις και σχέδια των Γάλλων πολιτικών εργάστηκε ξεκίνησε την καριέρα του το 1943, στα 19 του χρόνια, ως εκφωνητής της γαλλικής υπηρεσίας της “Φωνής της Αμερικής”, του διεθνούς προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης των ΗΠΑ. Πριν αρχίσει να εργάζεται σε μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ, εργάστηκε για σύντομο διάστημα, το 1945, στο τότε υπουργείο Πληροφοριών, ως γραφέας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στην εφημερίδα Libération, στη Figaro, τη δεκατία του ’80 όπως και ως διεθυντής στο σατιρικό περιοδικό Crapouillot και νωρίτερα στο περιοδικό L’Express, που σήμερα κάνει και την αποκάλυψη.

L’EXPRESS
Σύσκεψη στο περιοδικό, δεκαετία του ’70.
Το διάστημα 1977-1981 είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και εν συνεχεία ασχολείται με τον κινηματογράφο ως παραγωγός. Το 1984 ξεκινά να εργάζεται στη Figaro.

Ο δημοσιογράφος-πράκτορας των Σοβιετικών πέθανε το 2003, σε ηλικία 79 ετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Εγιαγκόν είχε πει στον επικήδειο που είχε εκφωνήσει ότι ο εκλιπών ήταν “μια από τις πιο εμβληματικές και αξιοσέβαστες φυσιογνωμίες του γαλλικού Τύπου”. Το περιοδικό L’Express αποχαιρετούσε τον “αριστοκράτη του Τύπου”.

Ο “αριστοκράτης του Τύπου” πέθανε το 2003 χωρίς να λογοδοτήσει ποτέ στη γαλλική δικαιοσύνη.
Ωστόσο, λίγα χρόνια νωρίτερα όπως γράφει το περιοδικό L’Express, το 1995 η δράση του είχε αποκαλυφθεί αλλά η έρευνα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας και ο Γκρεμπάκ δεν λογοδότησε στη γαλλική δικαιοσύνη.

Ο λαμπερός γάμος του μυστικού πράκτορα
Ένα χρόνο πάντως πριν κλείσει ο κύκλος της καριέρας του ως κατασκόπου, το 1980, ο 56χρονος Γκρεμπάκ είχε παντρευτεί. Σύζυγός του, η κατά 20 χρόνια νεότερή του Νικόλ Βισνιάκ, εκδότρια ενός ελιτίστικου περιοδικού για το οποίο μιλά όλο το Παρίσι: το “Egoiste”. Στον γάμο τους που γίνεται στο Καλβαντός, δίνει το παρών όλη η gauche caviar της εποχής ενώ ανάμεσά στους καλεσμένους είναι ο Αλέν Ντελόν και Ιζαμπέλ Ατζανί, ενώ μάρτυρες στον γάμο είναι η σπουδαία συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν και ο Πιέρ Μπερζέ, επιχειρηματίας και συνιδρυτής του οίκου Yves Saint-Laurent.

 

L’EXPRESS
Φρανσουάζ Σαγκάν, Νικόλ Βισνιάκ και (ξαπλωμένη) η Ιζαμπέλ Ατζανί.
Ρεπορτάζ για τον γάμο εμφανίζονται ακόμα και στο Playboy με την υπογραφή του Τιερί Αρντισόν.

Κανείς δεν ξέρει ότι ο “Μπροκ” ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του ως πράκτορας και να περάσει στην κοσμική εποχή του που θα τη ζήσει στα σαλόνια, τις μπρασερί και τα καφέ της αριστερής όχθης του Σηκουάνα.

Back to top button