Η συνταγή για την παραδοσιακή λαγάνα είναι απλή και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ακολουθεί μια βασική συνταγή για να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι:
Υλικά:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ελαιόλαδο και αλεύρι για το άλεσμα
- Αλάτι και δενδρολίβανο για το πανέ
Οδηγίες:
Advertisement
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέστε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Ανακατέψτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας που έχει αλείφθεί με λίγο αλεύρι.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
- Αλείψτε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι.
- Χτυπήστε τη ζύμη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια διαμορφώστε τη σε μια λεπτή φέτα σε σχήμα οβάλ.
- Τοποθετήστε τη φέτα ζύμης στο ταψί και αφήστε τη να ξεκουραστεί για άλλα 15-20 λεπτά.
- Πριν το ψήσιμο, προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, πιέστε απαλά την επιφάνεια της ζύμης για να δημιουργήσετε αυλάκια.
- Αλείψτε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και δενδρολίβανο.
- Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Αφήστε τη λαγάνα να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Αυτή η συνταγή είναι η βασική έκδοση της λαγάνας και μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας αγαπημένα μυρωδικά ή γαρνιτούρες για να την προσαρμόσετε στις προτιμήσεις σας. Απολαύστε την!
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα