COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Λαμία : Μολυσμένα με σταφυλόκοκκο ήταν τα γεύματα που έδωσαν να φάνε τα παιδιά του δημοτικού σχολείου – Σοβαρές υποψίες ότι η φωτιά δεν μπήκε μόνη της στην βιομηχανία που τα παρασκεύασε – Περίεργοι ψίθυροι για “γερές πολιτικές πλάτες” του ιδιοκτήτη
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας του ΕΟΔΥ τα γεύματα που δόθηκαν σε παιδάκια δημοτικού σχολείου της Λαμίας, από τα οποία έπαθαν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, ήταν μολυσμένα με σταφυλόκοκκο!

Από την άλλη πλευρά οι πληροφορίες του europost.gr από την περιοχή της Φθιώτιδας αναφέρουν πως πολλαπλασιάζονται οι υποψίες ότι η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, που παρασκεύασε και προμήθευσε τα γεύματα “δεν ξέσπασε από μόνη της”! Οι υποψίες συνδυάζονται και με το γεγονός ότι σήμερα Δευτέρα οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΕΦΕΤ θα πραγματοποιούσαν έλεγχο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν τελικά αύριο, αλλά μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε και έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες για να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στα παρασκευαστήρια αλλά και στις αποθήκες του εργοστασίου (ψυγεία κλπ.) κατά την περίοδο που ετοιμάστηκαν τα γεύματα που δόθηκαν στα παιδάκια και τα οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Χορηγούμενο

Άλλες πληροφορίες του europost.gr επιμένουν ότι ο βιομήχανος ιδιοκτήτης του εργοστασίου “έχει γερές πολιτικές πλάτες”, αλλά εμείς αναφέρουμε τις σχετικές πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν είναι ακόμη διασταυρωμένες.

Άρα εμείς θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες πάντοτε από το europost.gr.

Τώρα, πιο αναλυτικά, όλες οι νεότερες εξελίξεις, που συνδέονται και με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΟΔΥ συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

Χορηγούμενο

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του lamiareport.gr, οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.

Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cibum.

Πρόκειται για ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμοκρασία, που δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Πολλαπλασιάζεται, μάλιστα, γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή / και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση.

Έτσι ήταν και τα συμπτώματα που περιέγραψαν στο LamiaReport.gr οι γονείς των μαθητών μετά την κατανάλωση του φαγητού, με συνέπεια τρία παιδιά -αργότερα αυξήθηκαν- και μία δασκάλα να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Χορηγούμενο

Η εταιρεία «Γιαννίτσης», που ετοίμαζε και διέθετε το φαγητό, βρέθηκε να ελέγχεται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τον ΟΠΕΚΑ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σχολικά γεύματα στη Λαμία

Επιπλέον, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ζήτησε τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην επιχείρηση την Κυριακή το βράδυ, «σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

ΧορηγούμενοBack to top button