COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Le Μonde» κρεμάει στα μανταλάκια την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια! Τι ‘βλέπουν’ οι Γάλλοι και μας κάνουν -ξανά- βούκινο;

Την στιγμή που η διεθνής εικόνα της χώρας τσαλακώνεται, η δημοκρατία ξηλώνεται και το κράτος δικαίου απειλείται, πέρα από το σκάνδαλο των υποκλοπών, την αύξηση του κόστους ζωής, την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσφέρει ακόμα ένα θέμα ως τροφή στον ξένο Τύπο. Ο λόγος για την κατάσταση αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Εξαρχείων. Άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Le Μonde κρεμάει στα μανταλάκια τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις πίσω από το σχέδιο ανοικοδόμησης της πλατείας Εξαρχείων.

«Το έργο εκλαμβάνεται από ορισμένους κατοίκους ως συνέχεια της αυταρχικής κυβερνητικής στροφής και ως ένα ακόμη σημάδι εξευγενισμού. Γιατί η εξέγερση είναι μέρος της ιστορίας των Εξάρχειων», ξεκινά το δημοσίευμά της Marina Rafenberg.

«Τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα στην περιοχή των Εξαρχείων, στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί για την κατασκευή νέου σταθμού μετρό στη μοναδική πλατεία
της περιοχής που σκιάζεται από σχεδόν εβδομήντα δέντρα. Ο ιστορικός τόπος συνάντησης με τα γεμάτα καφέ περιβάλλεται από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα από τα μέσα Αυγούστου, παρακολουθείται είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα από τα ΜΑΤ», αναφέρει η υπογράφουσα στην προσπάθειά της να περιγράψει την εικόνα αποκάλυψης και πλήρους επιτήρησης με την οποία έρχεται κανείς αντιμέτωπος όταν περνά απ’ την πλατεία .

«Μακριά από τις κάμερες των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, αρκετοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν ξυλοκοπηθεί. Όπως αυτή μια νεαρή γυναίκα, στις 9 Σεπτεμβρίου, που αποπειράθηκε να προσεγγίσει την μοτοσικλέτα της και κατήγγειλε ότι είχε προσβληθεί και ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία», σημειώνει η δημοσιογράφος αναφερόμενη στο κρεσέντο αστυνομικής βίας που εκτυλίσσεται καθημερινά στο σημείο.

«Στα Εξάρχεια, η εξέγερση είναι μέρος της ιστορίας. Ήταν λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, στην Αθήνα Πολυτεχνείο, που στις 14 Νοεμβρίου 1973 οι φοιτητές ξεκίνησαν μια πρωτοφανή εξέγερση κατά του στρατιωτική χούντα (1967-1974). Στις 17 Νοεμβρίου, οι συνταγματάρχες έστειλαν το στρατό στη σχολή. Η επίθεση άφησε πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Επίσης στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ένα 15χρονο αγόρι, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Για μέρες, το κέντρο της Αθήνας φλεγόταν με τους νέους να μιλούν ανοιχτά κατά της αστυνομικής βίας και της διαφθοράς», αναφέρει το δημοσίευμα αναδεικνύοντας ως ηθικό αυτουργό τον δήμαρχο Αθηναίων και ως αφορμή για την τσιμεντοποίηση των ιστορικό χαρακτήρα μιας πλατείας που φιλοξενούσε από την εποχή της μεταπολίτευσης την ελληνική αντικουλτούρα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για γενοκτονία των Εξαρχείων ενώ αναφέρεται στο φαινόμενο του εξευγενισμού και των aibnb. «Τα τελευταία χρόνια, τα Εξάρχεια αντιμετωπίζουν γενοκτονία, που συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των εποχιακών ενοικίων. Είναι μια από τις γειτονιές με τα περισσότερα Airbnb στην Αθήνα, και τα ενοίκια εκεί έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% από το 2016. Στα Εξάρχεια, οι κάτοικοι εξεπλάγησαν επίσης τον Αύγουστο όταν είδαν εργαζόμενους και αστυνομικούς να αποβιβάζονται στο Λόφο του Στρέφη, ο οποίος έχει θέα στη γειτονιά και προσφέρει πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Το δημαρχείο σχεδιάζει αντιπυρικές εργασίες, εγκατάσταση φώτων, σκουπιδιών, δημόσιων τουαλετών. Η ανάπτυξη χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από την επενδύσεων εταιρεία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Back to top button