COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λεμόνι ή ξύδι: Τι να διαλέξω

Λεμόνι και ξύδι έχουν ελάχιστες θερμίδες και δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε φαγητά και σαλάτες, είτε χρησιμοποιηθούν αυτούσια είτε ως υλικό για διάφορες σάλτσες.

 

Όταν δεν τίθεται όμως θέμα γευστικής προτίμησης ή ταιριαστού συνδυασμού υλικών, το φρέσκο λεμόνι είναι προτιμότερη επιλογή από το ξύδι γιατί περιέχει περισσότερα ωφέλιμα συστατικά με ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό.

ΛΕΜΟΝΙ

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή.
Ισχυρά βακτηριοκτόνο, φονεύει τα παθογόνα μικρόβια σε τρόφιμα όπως τα θαλασσινά.
Εξαιρετικά αλκαλικό, αυξάνει τις αλκαλικές εφεδρείες του οργανισμού, βοηθάει στην αποτοξίνωση.
Μειώνει την υπερπαραγωγή οξέων από το στομάχι, διευκολύνει την πέψη.
Ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου.
Προάγει το μεταβολισμό του διατροφικού λίπους.
Αυξάνει τη θερμογένεση και την καύση σωματικού λίπους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία από ιούς και λοιμώξεις.
Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται σε άλλα τρόφιμα κατά το ψήσιμό τους (π.χ. μπριζόλες).

ΞΥΔΙ

Παράγεται κυρίως από την οξική ζύμωση κρασιού (καλό κρασί ίσον καλό ξύδι!). Μπορεί όμως να παραχθεί και από άλλα αλκοολούχα ποτά, φρούτα ή αμυλούχα τρόφιμα.
Έχει όξινη επίδραση, είναι καλό φυσικό συντηρητικό των τροφίμων.
Διαθέτει ευφραντικές ιδιότητες.
Βοηθάει σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού, άσθματος, αρθρίτιδας και ταχυκαρδίας.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξεϊκό οξύ, για το οποίο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει:
– στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης,

– στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα,

– στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης σωματικού λίπους,

– στο αδυνάτισμα.

Το ξύδι από λευκό κρασί έχει τις ίδιες ιδιότητες με το ξύδι από κόκκινο κρασί.
Το βαλσάμικο ξύδι έχει περισσότερους υδατάνθρακες, πιο πολλά αντιοξειδωτικά και πιο γλυκιά γεύση.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ*

Χυμός κοινού λεμονιού Χυμός lime Ξύδι κοινό Ξύδι βαλσάμικο Μηλόξυδο
Θερμίδες 1,2 1,3 1,7 7,0 1,2
Υδατάνθρακες (g) 0,3 0,4 0,3 1,7 0,3
*ανά 1 κουταλάκι του γλυκού

Συμπέρασμα: Λεμόνι και ξύδι έχουν ελάχιστες θερμίδες και δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε φαγητά και σαλάτες, είτε χρησιμοποιηθούν αυτούσια είτε ως υλικό για διάφορες σάλτσες. Όταν δεν τίθεται όμως θέμα γευστικής προτίμησης ή ταιριαστού συνδυασμού υλικών, το φρέσκο λεμόνι είναι προτιμότερη επιλογή από το ξύδι γιατί περιέχει περισσότερα ωφέλιμα συστατικά με ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό.

Συμβουλή: Πρόσθεσε οπωσδήποτε χυμό ώριμου λεμονιού σε σαλάτες λαχανικών και φρούτων, μαγειρεμένα λαχανικά, ψητά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, κονσέρβες κάθε είδους, αλλά και λίγες σταγόνες του σε κάθε ποτήρι νερού που πίνεις, ειδικά εάν είσαι καπνίστρια.

Προσοχή! Αν έχεις στομαχική ευαισθησία, διαβρωμένα δόντια, υπόταση ή αναιμία, μην πίνεις χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι και απόφυγε την προσθήκη του σε αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ρύζι.

Back to top button