ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λευτέρης Χαψιάδης: Η άγνωστη ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου πίσω από το «Μία είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία» και το «Πήγα σε Μάγισσες»

Ένας ακόμα σπουδαίος δημιουργός από τον χώρο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Λευτέρης Χαψιάδης έφυγε σήμερα από κοντά μας, λίγο πριν συμπληρώσει τα 70 του χρόνια.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης υπήρξε στιχουργός πολλών δημοφιλών τραγουδιών που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Η ζωή του Λευτέρη Χαψιάδη

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις Φέρες του Έβρου στις 23 Οκτωβρίου 1953 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Κοίλα, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Η οικογένεια του ήταν ποντιακής καταγωγής, κάτι που επηρέασε ιδιαίτερα τον Χαψιάδη.

Πήγε Γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Στην πρωτεύουσα του Έβρου μετακόμισε ολόκληρη η οικογένειά του. Ο πατέρας του διατηρούσε περίπτερο στην πόλη και ο Χαψιάδης βοηθώντας τον, περνούσε ώρες σ’ αυτό. Εκεί ήρθε σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι. Άρχισε μάλιστα να καταγράφει στίχους από ρεμπέτικα τραγούδια. Αν και πέρασε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολούθησε εκεί μαθήματα μόνο για έξι μήνες. Ήρθε στην Αθήνα και γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Το 1983 μπήκε στη δισκογραφία ως στιχουργός στο L.P. του Πασχάλη Τερζή «Μίλα μου στον Ενικό» (κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1983). Τη μουσική των τραγουδιών του δίσκου έγραψε ο Χρήστος Νικολόπουλος και το τραγούδι «Φαντασία μου Πλανεύτρα», σε στίχους Λευτέρη Χαψιάδη έγινε μεγάλη επιτυχία. Για την ιστορία, το τραγούδι αυτό ερμήνευσε το 1991 και ο Γιώργος Μαρίνης στο πρώτο άλμπουμ του, που είχε και τον τίτλο «Φαντασία μου Πλανεύτρα».

Τον Οκτώβριο του 1983, κυκλοφόρησε το L.P. «Ο Τραγουδιστής», με τραγούδια σε μουσική Χ. Νικολόπουλου. Σε τέσσερα από αυτά τους στίχους έγραψε ο Λ. Χαψιάδης. Το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα.

Η μεγάλη επιτυχία για τον Χαψιάδη ήρθε το 1984 με το τραγούδι «Μία Είναι η Ουσία» («Δεν υπάρχει Αθανασία»), σε μουσική Χρήστου Νικολοπούλου που ερμήνευσε η Χάρις Αλεξίου στο L.P. «Εμφύλιος Έρωτας». Στο ίδιο άλμπουμ υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά τραγούδια όπως: «Τώρα κι εγώ θα Ζήσω», «Η Διαθήκη», «Και μας έλεγε το Κύμα», «Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας» κ.ά.

Μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τον Λευτέρη Χαψιάδη, σε αριθμό πωλήσεων δίσκων, ήταν το τραγούδι «Πήγα σε Μάγισσες» σε μουσική Χρήστου Νικολοπούλου που ερμήνευσε η Γλυκερία, στο άλμπουμ «Τραγούδι Αισθηματικό» (1985), το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 400.000 (!), αριθμό απλησίαστο για την εποχή μας. Θεωρούμε ότι σημαντική στιγμή για τον Χαψιάδη ήταν το 1986, όταν έγραψε τους στίχους των 12 τραγουδιών του L.P. «Τραγούδια για τους Φίλους μου», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.

Στον δίσκο αυτό συμμετείχε η… Εθνική Ελλάδας τραγουδιστριών και τραγουδιστών: Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Διαμάντη, Μανώλης Αγγελόπουλος, Μαίρη Βάσου, ο πρόωρα χαμένος Διονύσης Θεοδόσης, ενώ ένα τραγούδι («Οι Δρόμοι της Ανατολής»), ερμηνεύει ο ίδιος ο Χ. Νικολόπουλος. Ο Χαψιάδης συνεργάστηκε και με τον μεγάλο Σ.Καζαντζίδη μετά την επιστροφή του τελευταίου στη δισκογραφία το 1987. Έκανε επίσης την παραγωγή τριών cd στην ποντιακή διάλεκτο με ερμηνευτές τους Στέλιο Καζαντζίδη και Χρύσανθο (Δημητριάδη).

Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε στα Κοίλα του Έβρου και έγραψε τέσσερα βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία που, όπως γράφει ο φίλος του Κώστας Μπαλαχούτης, «φωτίζουν τον κόσμο των τραγουδιών». Τα βιβλία αυτά είναι: «Η ζωή μου τραγούδι», «Ένας αλήτης άγγελος», «13 συν ένα γιατί», «Κάθε τραγούδι και καημός.

Τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, έφυγε από κοντά μας, λίγο πριν συμπληρώσει τα 70 του χρόνια.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Λευτέρη Χαψιάδη

Ο Λευτέρης Χαψιάδης έγραψε τους στίχους περισσότερων από 500 τραγουδιών. Πολλά από τα αυτά έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες (Χ. Νικολόπουλος, Τ. Σούκας, Θ. Πολυκανδριώτης, Ν. Καρανικόλας, Θ. Δερβενιώτης, Γ. Κόρος, Τ. Μουσαφίρης, Ν. Καρβέλας, Α. Ρεπάνης, Π. Καπίρης κ.ά.) και ερμηνευτές.

Εκτός από όσες και όσους αναφέραμε παραπάνω, τραγούδια του ερμήνευσαν και οι: Ρ. Σακελλαρίου, Δ. Μητροπάνος, Κ. Στανίση, Μ. Μενιδιάτης, Γ. Λύδια, Γ. Μαργαρίτης, Θ. Αδαμαντίδης, Αντύπας, Π. Πάνου, Ν. Βέρτης κ.ά. Παραθέτουμε μερικές ακόμα μεγάλες επιτυχίες του Λευτέρη Χαψιάδη: «Αγαπάτε, Αγαπάτε», «Έγινες Κριτής», «Έλληνας Είμαι», «Έρχομαι και σ’ Ανταμώνων», μεγάλο σουξέ του Γιώργου Καμπουρίδη, «Κάποια, Κάπου, Κάποτε», «Όταν Χορεύεις Μάτια μου», «Στο δρόμο της Επιστροφής» με τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη, «Στο Κουτούκι του Γιαβρή» σε μουσική του Νίκου Καρανικόλα, «Τα Άστρα και τα Ζώδια», «Το Ποτάμι», «Φέρε να πιούμε Αδέρφι μου», που ερμήνευσε ο αξέχαστος Γιώργος Σαρρής, αδελφός της Χ. Αλεξίου κ.ά.

Back to top button