COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λινού: Μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και lockdown όλο το 2021 – Τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία η καθυστέρηση των εμβολιασμών! Τι λέει για σχολεία, μαγαζιά και Εκκλησία;
Με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown αναμένεται να περάσουμε το 2021, όπως εκτιμά η διακεκριμένη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, λαμβάνοντας υπόψη τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο εμβολιασμός στη χώρα μας.

Χορηγούμενο

«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε πάρα πολύ πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάθε μήνα και για τους τρεις επόμενους μήνες δεν νομίζω ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις. Αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται θα παραταθούν για όλο το 2021, εκτός και αν κάποιο εμβόλιο μας εκπλήξει θετικά, απαιτεί μία δόση και έχουμε μεγάλη παραγωγή», αναφέρει στο iefimerida.gr η κυρία Λινού.

Τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία η καθυστέρηση των εμβολιασμών
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα, λέγοντας: «Η Ευρώπη είχε δεσμεύσει πολλές δόσεις εμβολίων. Τα περισσότερα όμως εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε με τον ιό για πολύ καιρό ακόμη».
Η ίδια μάλιστα καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα και να οργανώσει τον μηχανισμό έτσι ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δυο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. «Αν είχαμε ξεκινήσει αυτούς τους εμβολιασμούς, με τις δυο δόσεις που απαιτούνται, θα φτάναμε στο τέλος του Αυγούστου. Θα σήμαινε 100.000 δόσεις την ημέρα. Ένα δύσκολο εγχείρημα ακόμη και να υπήρχαν τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας», τονίζει η κυρία Λινού.

Ορθώς ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά και όχι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολιάζει ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αρκετά και σοβαρά μέτρα που εναπόκειται στο να τηρηθούν. «Αν έχουμε κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης, δωρεάν τεστ και με μεγάλη ευκολία για όλους τους εκπαιδευτικούς, σποραδικά τεστ στους μαθητές, χωριστά διαλείμματα, σωστό αερισμό των τάξεων τότε ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός αλλά μειώνεται σημαντικά. Σ’ αυτό συντείνει και το γεγονός ότι τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν περίπου στο μισό απ’ ότι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Πάντα ζυγίζουμε το κόστος και την ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό πολύ σωστά δεν άνοιξαν τα γυμνάσια και τα λύκεια γιατί θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά. Άλλο 700.000 παιδιά καθημερινά στους δρόμους και άλλο 1,5 εκατομμύριο», σχολιάζει.

Χορηγούμενο

Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα σε μη επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές
Η κυρία Λινού καλεί την πολιτεία να εξετάσει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σύνεση και κατανόηση των δεδομένων. Αν έχουμε μικρές περιοχές που έχουν χαμηλό επιπολασμό της νόσου και κάνουμε τεστ τότε μπορεί να ανοίξουν μικρά καταστήματα με μέτρα. Θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνετό να ανοίξουν γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά οι μικροεπιχειρηματίες. Οι αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε παράνομες λειτουργίες που δεν ελέγχονται».

Η κόντρα Πολιτείας – Εκκλησίας

Τέλος, αναφορικά με την κόντρα Πολιτείας – Εκκλησίας που προέκυψε για τον εορτασμό των Θεοφανείων η Αθηνά Λινού σημειώνει ότι στις εκκλησίες έχουν τηρηθεί πολύ αυστηρά τα μέτρα και ο κίνδυνος δε θεωρείται αυξημένος. «Υπάρχουν μάσκες, τηρούνται αποστάσεις, οι πόρτες είναι ανοικτές και οι χώροι είναι μεγάλοι. Παντού υπάρχει κίνδυνος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος κίνδυνος για να φοβηθούμε απ’ αυτό. Στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια και συνοχή μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Δεν πρέπει να έχουμε ρήξη σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας», καταλήγει.

ΧορηγούμενοBack to top button