Λίβανος: Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι περισσότερες από τις 22 απώλειες που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός κτιρίου στον βόρειο Λίβανο ήταν γυναίκες και παιδιά. Η πληροφορία αυτή έρχεται μετά από έρευνες της υπηρεσίας, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα ευρήματά της, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό αμάχων που πλήττονται σε αυτή τη σύγκρουση.
Λίβανος-ΟΗΕ: “Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μεταξύ των 22 νεκρών βρίσκονταν 12 γυναίκες και δύο παιδιά”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) Τζέρεμι Λόρενς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με χθεσινό πλήγμα στην περιοχή Αϊτού.
Setelah menyerang kawasan Hizbullah, Israel memperluas serangan ke kawasan komunitas Kristen di Lebanon Utara. Setidaknya 21 orang tewas dalam serangan Israel di kota Aitou, yang mayoritas penduduknya pemeluk Kristen.
Aitou berada 60 kilometer di timur laut Beirut, ibu kota… pic.twitter.com/ZYGVqayfQW
— Harian Kompas (@hariankompas) October 15, 2024
Αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για τετραώροφο κτίριο κατοικιών το οποίο επλήγη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ανησυχούμε έντονα σχετικά με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τους κανόνες του πολέμου και τις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας”, είπε ο ίδιος ζητώντας τη διενέργεια «ταχείας, ανεξάρτητης και ενδελεχούς» έρευνας για το ισραηλινό χτύπημα. Οι λιβανικές αρχές ανέφεραν χθες 21 θανάτους από το ισραηλινό πλήγμα.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο χωριό γίνεται στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους στράφηκαν εναντίον των περιοχών όπου είναι πιο εγκατεστημένη η σιιτική Χεζμπολάχ, στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, το κτίριο που στοχοθετήθηκε και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, κατεδαφίστηκε.
Έπειτα από μήνες συνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές του στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εκεί στις 30 του ίδιου μήνα.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις.
Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή εκκένωσης στο 25% του Λιβάνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα