COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λιβύη: Διαψεύδει ότι η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι Al-Khums για στρατιωτική της βάση

Λιβύη: Δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει εκμισθώσει το λιμάνι για 99 χρόνια.

Λιβύη: Όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT, υπογράφηκε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση του λιμανιού Al-Khums, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση.

«Η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα» σημειώνεται στην είδηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, στη στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.

Το TGRT επικαλείται και ανάρτηση στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Επιπλέον, την Τετάρτη, 16 Αυγούστου, μία σελίδα της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) με την επωνυμία «Sanayi ve Savunma» ανέφερε το ίδιο και ότι τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υπογράψει τη συμφωνία στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει τον χρόνο της υπογραφής.

Η συγκεκριμένη αναφορά στην πλατφόρμα X ανέφερε ότι το λιμάνι Al-Khums δεν θα χρησιμοποιηθεί από εταιρείες, αλλά ως βάση τουρκικών ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση για την προστασία των τουρκικών χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση επίσης στην πλατφόρμα X του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), στο οποίο πρόεδρος είναι ο Cihat Yaycı, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Topkapı της Κωνσταντινούπολης και – κυρίως – ο εμπνευστής του «αφηγήματος» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμεϊμπά, διέταξε – σε συνάντηση στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου, ο επικεφαλής του λιμανιού της Al-Khums και ο δήμαρχος της πόλης – να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση η κατάσταση των φρεγατών που ελλιμενίζονται παράνομα στο λιμάνι της Al-Khums, καθώς και των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν αφεθεί στο λιμάνι τα περασμένα χρόνια.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εμπλοκές στο λιμάνι στο Al-Khums, αλλά και η κατάσταση της ναυτικής βάσης στο λιμάνι, ενώ ο Ντμπεϊμπά επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για να διασφαλιστεί η ομαλή ροή εργασιών στο λιμάνι και για την επίλυση των προβλημάτων που θα προέκυπταν.

Πάντα κατά το «Libya Observer», ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δημόσια σχετικά με τη ναυτική βάση που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι στο Al-Khums ήταν αναληθείς, εξηγώντας ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων λιβυκών αρχών, χωρίς να κάνει αναφορά σε τρίτους, όπως η Τουρκία.

Back to top button