COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Από ποιον άνδρα πήρε το όνομά του

Ο Φιλοπάππος λοιπόν, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν Έλληνας έδωσε το όνομά του στον κατάφυτο λόφο που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη.

 

Παλιότερα δεν είχε αυτό το όνομα, αφού στην αρχαιότητα τον αποκαλούσαν λόφο των Μουσών ή Μουσείο, ακριβώς επειδή, σύμφωνα με τη μυθολογία, επάνω σε αυτόν συνέθετε και έψαλε τους ύμνους του συνοδεία της λύρας του ο μαθητής του Ορφέα, ο περίφημος Μουσαίος. Ακόμη, πιστευόταν ότι εκεί πάνω βρισκόταν και ο τάφος του. Από “λόφο Μουσών” μετονομάστηκε σε “Φιλοπάππου” κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, αναφέρει το exploringgreece.tv.

Ποιος όμως ήταν ο Φιλοπάππος; Ολόκληρο το όνομά του ήταν Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Επιφανής Φιλόπαππος (στα λατινικά: Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappus) και ήταν ευεργέτης της πόλης των Αθηνών. Γεννημένος κοντά στο 70 μ.Χ., ήταν ο εγγονός του Αντίοχου Δ΄ του Επιφανούς, τελευταίου βασιλέα της Κομμαγηνής στη σημερινή Συρία. Σε αυτόν τον άνδρα είναι αφιερωμένο, λοιπόν, το μνημείο του Φιλοπάππου στον ομώνυμο λόφο. Ο Φιλοπάππος ήρθε από την πατρίδα του με αρκετό πλούτο και σύντομα άρχισε να τον μοιράζει στην τότε αρχαία Ελλάδα. Ήταν μάλιστα αγωνοθέτης στα Διονύσια, ενώ στην πορεία ονομάστηκε Αθηναίος πολίτης και τέλος ανακηρύχτηκε και ύπατος της πόλης.

Κι γι’ αυτό οι Αθηναίοι τίμησαν την αγάπη του για την πόλη τους, ενώ υπάρχουν αναφορές για την αγάπη του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Το μνημείο του Φιλοπάππου ανεγέρθη το 114 με 116 μ.Χ. προς τιμή του, με δαπάνες της πόλης των Αθηνών και υπό την επίβλεψη των δύο αδελφών του. Κ

Και δεν επρόκειτο για κάποιον απλό τάφο ή ένα μικρό μνημείο. Αντιθέτως ήταν ένα ολόκληρο ταφικό μνημείο τεραστίων διαστάσεων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πρόσοψη του η οποία έβλεπε προς την πλευρά του Παρθενώνα είχε ύψος 12 μέτρα και όλο το μνημείο είχε τον όγκο μιας σημερινής πολυώροφης πολυκατοικίας.

Το ταφικό μνημείο δεν είχε απλή όψη αλλά αντιθέτως ήταν διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις οι οποίες έδειχναν τον ίδιο τον Φιλόπαππο πάνω σε άρματα, να παρακολουθεί διάφορες τελετές αλλά και να περικυκλώνεται από υπηρέτες και ραβδούχους και άλλα παρόμοια. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο που σκοπό είχε να τραβήξει το βλέμμα του επισκέπτη της περιοχής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Σήμερα ό,τι έχει απομείνει από το μνημείο θυμίζει στιγμές μίας άλλης εποχής, από την παλιά Αθήνα μέχρι την Αρχαία Ελλάδα.

Πλέον βέβαια είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, που όμως πάντα μαγεύει με τη θέα που χαρίζει σε όποιον ανέβει στον λόφο.

 

 

 

Back to top button