ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτσι λύνει τα… ‘προβλήματα’ ο Ερντογάν: Αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλακή, για μια ανάρτησή της στο Twitter, βρίσκεται πολιτικός του αντίπαλος, που απειλεί να τον εκθρονίσει!

Η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου, κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια θρυλική προεκλογική καμπάνια στις δημοτικές εκλογές του 2019, που έφερε τον υποψήφιο της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στον δημαρχιακό θώκο της Πόλης.

Οπως φαίνεται, ο Ερντογάν δεν έχει συμβιβαστεί με την απώλεια του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας και είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί τη μία από τις δύο γυναίκες, που απειλούν, σύμφωνα με το Bloomberg, την κυριαρχία του στη γείτονα. Κι όχι τυχαία, αφού η γιατρός από τη Μαύρη Θάλασσα είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της πολιτικής σκηνής στην Τουρκία, με δημοτικότητα που καλπάζει.

Η «Δικαιοσύνη» του Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση
Αλλά η 48χρονη πολιτικός ενοχλεί με τη δράση της και μπαίνει τώρα ξανά στο στόχαστρο της Τουρκικής Δικαιοσύνης.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγους μήνες μετά την ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, δικαστήριο της Πόλης καταδίκασε την Καφταντζίογλου σε σχεδόν δεκαετή κάθειρξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα, υποκίνηση του λαού, προσβολή του προέδρου της χώρας, προσβολή κρατικών αξιωματούχων», βάσει παλιών αναρτήσεών της στο Twitter από το 2012 μέχρι το 2017.

Η ηγεσία της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP μίλησε τότε για πράξη εκδίκησης για το εκλογικό στραπάτσο στην Κωνσταντινούπολη και η ποινή δεν έχει ακόμη εκτελεστεί, καθώς η Καφταντζίογλου άσκησε έφεση.

Τώρα, όμως, βρίσκεται γι’ άλλη μια φορά στο σταυρόνημα της Τουρκικής Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά από την εισαγγελία της Πόλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας κομματικός εταίρος της 48χρονης, ο Σουάτ Εζτσαγντάς, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, επειδή είχε φωτογραφίσει το σπίτι του διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, στο Σκούταρι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο Εζτσαγντάς ήθελε να αποδείξει ότι η ανέγερση της κατοικίας του Αλτούν προχωρούσε χωρίς οικοδομική άδεια.

10 χρόνια φυλακή για μια ανάρτηση στο Twitter…
Η Καφταντζίογλου έσπευσε στο πλευρό του κομματικού συντρόφου της. «Σύντομα θα πνιγούν μέσα στην ανηθικότητα και τα ψεύδη τους. Ο Εζτσαγντάς έκανε μόνο τον καθήκον του, διενήργησε έλεγχο κι έφερε τις αποδείξεις στο κόμμα ότι η ανέγερση είναι παράνομη. Αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν πανικοβάλλονται. Ηρεμία, παιδιά», σχολίασε στις 22 Απριλίου σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αλλά γι’ αυτή την ανάρτηση απειλείται τώρα με κάθειρξη έως και 10,5 ετών για «ενθάρρυνση και εξύμνηση εγκλήματος»!

Η προσφυγή εκπροσώπων της κυβέρνησης Ερντογάν στη Δικαιοσύνη για να ασκήσουν πίεση σε αντιπολιτευόμενους πολιτικούς δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη πρακτική. Αφού και ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μπήκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν για έρευνα για πιθανές σχέσεις του κόμματος με τους γκιουλενιστές και πρόσφατα μετά από μήνυση του Τούρκου προέδρου, που διεκδικεί αποζημίωση περίπου 110.000 ευρώ επειδή ο αντίπαλός του «ήγειρε αδικαιολόγητες και αβάσιμες κατηγορίες κατά του προέδρου της χώρας»…

Ο λόγος ήταν ότι ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε σε ομιλία του στη Βουλή τον Ερντογάν «λεγόμενο» πρόεδρο.

Απτόητη η Καφταντζίογλου
Αλλά το αφτί της Καφταντζίογλου δεν φαίνεται να ιδρώνει από τις νομικές περιπέτειες και πολεμά την κυβέρνηση με τα δικά της όπλα, καταθέτοντας μήνυση και διεκδικώντας αποζημίωση από τον Ερντογάν και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, επειδή την χαρακτήρισαν «επιθετική ακτιβίστρια».

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Καφταντζίογλου με φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι, που διαμαρτύρονταν για τον διορισμό πρύτανη από τον Ερντογάν με προεδρικό διάταγμα, διαδικασία που τη θεωρούν μη δημοκρατική.

Όταν ρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος αν θα επισκεφθεί τους φοιτητές απάντησε: «Γιατί να συναντηθώ μαζί τους; Δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες. Η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη πήγε εκεί. Είναι μια ακτιβίστρια του DKHP-C [αριστερή οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από τις Αρχές στην Τουρκία]».

Η Καφταντζίογλου έσπευσε να σηκώσει το γάντι: «[Ο Ερντογάν] πρέπει να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη ατράνταχτες αποδείξεις για αυτή τη γελοία κατηγορία», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη καταπιεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Back to top button