COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λύσσαξαν οι Τούρκοι με την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο! Τι κρύβει η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια; Οι ύπουλοι τακτικισμοί του Ερντογάν

Λύσσαξαν οι τουρκικές εφημερίδες με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

«Προκλητική κίνηση» γράφει η Hurriyet. Για «βαριά πρόκληση» κάνει λόγο η Sabah.

«Άλλο ένα επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας, η οποία αυξάνει συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι το «μήνυμα» της YeniSafak.

«Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη προκλητικό βήμα που θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ελληνίδα Πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται μόλις δύο μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές» γράφει η Milliyet.

Λες και η κα Σακελλαροπούλου δεν επισκέφθηκε ελληνικό έδαφος, αλλά έκανε… απόβαση στην Τουρκία!

Και να οι φωτογραφίες με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να περιβάλλεται από «ράμπο» έτοιμους να καταπιούν τον εχθρό.

Και να οι αναλύσεις ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις συστηματικές προκλήσεις, κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, συγκεντρώνοντας όπλα και στρατιώτες στα νησιά του Αιγαίου» όπως ισχυρίζεται η Yeni Safak.

Και για να μην υπάρξει παρερμηνεία για τις τουρκικές προθέσεις, την ίδια ώρα που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσγειωνόταν στο Καστελόριζο, έφτανε ακριβώς απέναντι, στην τουρκική πόλη Κας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευμένος από τον Τούρκο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και τους επικεφαλής των τριών όπλων.

Για να παραστούν δήθεν σε εκδήλωση προς τιμήν ενός τούρκου… ναυτικού! Ποιά ήταν η πρώτη του δήλωση; Ενδεδυμένος αρχικά με τη φορεσιά του περιστεριού, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμυνας έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι υπέρ «της καλής γειτονίας και του διαλόγου με την Ελλάδα», εφόσον βέβαια «ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι απαιτήσεις μας. Είμαστε πάντα υπέρ της λύσης. Περιμένουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής ανάπτυξης όλων» είπε ο Ακάρ.

Λίγο αργότερα βέβαια ο Ακάρ έβγαζε το μαστίγιο εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. «Δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», αναρωτήθηκε προκλητικά ο τούρκος υπουργός Αμυνας , επειδή προφανώς δεν του ζητήσαμε την… άδεια.

Ο Ακάρ δεν περιορίστηκε σε αυτά. Προειδοποίησε όμως οτι «To Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή, σύμφωνα με το πλάνο μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Για να προκαλέσει και πάλι θέτοντας ζήτημα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και αξιώνοντας την «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και κατηγορώντας την Αθηνα οτι με τη στάση της «ενισχύει την ένταση και καταστρέφει τις προσπάθειες για διάλογο»

Ποιό διάλογο; Μα αυτόν που θα ικανοποιεί τα αιτήματα και τις απαιτήσεις της Άγκυρας, λένε οι Τούρκοι! Το απόγευμα της Κυριακής ο Άκαρ μετέβη μάλιστα στην κατεχόμενη Λευκωσία συνοδευομενος απο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ, τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Ουμίτ Ντουντάρ, τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Αντνάν Άζμπαλ και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Κιουτσουκάκιουζ για να παρακολουθήσουν την «Άσκηση Καταιγίδα της Μεσογείου-2020» που πραγματοποιείται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Αυτή ήταν η εικόνα στη Γείτονα, όταν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ολοκλήρωνε τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο και επέστρεφε στη βάση του, στο λιμάνι της Αττάλειας.

«Το Oruc Reis,μετά από ένα μήνα δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας συλλέγοντας τα καλώδια και τον εξοπλισμό μετά τη λήξη της Navtex» όπως έγραφε χθες η YeniSafak, τονίζοντας ότι το τουρκικό σεισμογραφικό «συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου».

Η τουρκική εφημερίδα -που αποτελεί και την επίσημη φωνή του Ερντογάν- σημειώνει πάντως ότι «το Oruç Reis αν και επρόκειτο να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 25 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι ως ένα βήμα για να επιτρέψει τη διπλωματία στο πλαίσιο της ειρηνικής επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων».

Τα «γεράκια» στη Γείτονα λοιπόν θα μεταμφιέζονται ενίοτε σε «περιστερές» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 25 του μηνός. Στόχος φυσικά να μην δοθεί η παραμικρή δυνατότητα στους 27 να επιβάλουν ουσιαστικές κυρώσεις στην Αγκυρα για τις κινήσεις της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Και να φέρουν τη μπάλα στο ελληνικό γήπεδο, καθώς όλες οι πιέσεις θα στραφούν στον πιο αδύναμο κρίκο. Και ας είναι εταίρος στην ΕΕ. Διάλογο εφ`όλης της ύλης για την επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφορών», που από μία -τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ- θα αρχίσουν να αυξάνονται από την Τουρκία, βάζοντας στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση των νησιών, τη Δυτική Θράκη και ότι άλλο σκεφτεί ο Σουλτάνος ότι μπορεί να αρπάξει, με την ευκαιρία…

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, επέκρινε τη χούντα όχι γιατί έβαλε στο «γύψο» την Τουρκία, αλλά γιατί δεν πίεσε τότε το ΝΑΤΟ να… παραδώσει στην Αγκυρα το μισό Αιγαίο!

Ναι καλά διαβάσατε!

Ο «Γκρίζος Λύκος» Μπαχτσελί αποκάλυψε ότι ο πρωτεργάτης της χούντας, στρατηγός Εβρέν «έδωσε άνευ όρων τη συγκατάθεσή του για την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, χωρίς μια γραπτή διαβεβαίωση από την Αθήνα για το ζήτημα των αμφιλεγόμενων περιοχών του Αιγαίου» δήλωσε προκλητικά ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε ότι οι «εθνικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εγκαταλείφθηκαν μετά το πραξικόπημα, ξεχάστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Παρά το γεγονός ότι ο τότε σταθμάρχης της CIA στην Τουρκία, Πολ Χένζι διεμήνυε στον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ ότι «τα δικά μας παιδιά έκαναν το πραξικόπημα», ο στρατηγός Εβρέν ομολόγησε μετά από χρόνια ότι δεν πίεσε όσο έπρεπε τους Αμερικανούς να παραχωρήσουν περισσότερα στην Τουρκία στο Αιγαίο!

Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, βαυκαλίζεται βέβαια με την ιδέα ότι σήμερα είναι η ευκαιρία: «Ειδικά ο Μακρόν πρέπει να το γνωρίζει αυτό και ο Μητσοτάκης θα πρέπει να το ακούσει. Οι συνεταίροι της περιφερειακής και παγκόσμιας προδοσίας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν, ότι η βούληση του έθνους καθορίζεται μόνο από την προστασία του Αλλάχ. Οποιαδήποτε άλλη βούληση θα καταστραφεί» απείλησε ο Μπαχτσελί».

Το Oruc Reis μπορεί λοιπόν να επέστρεψε στη βάση του, να υπάρξει προσωρινά αποκλιμάκωση, αλλά η πολιτική της Αγκυρας δεν αλλάζει. Άλλωστε, όπως γράφει στην Cumhurriyet ο διακεκριμένος Τούρκος αναλυτής, Μουσταφά Μπαλμπάι αν και έχουν περάσει 40 χρόνια από το πραξικόπημα του Εβρέν «η Τουρκία εξακολουθεί να κυβερνάται με το Σύνταγμα της 12ης Σεπτεμβρίου. Τα δύο τρίτα του Συντάγματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 μπορεί να έχουν αλλάξει μετά το δημοψήφισμα για συνταγματική τροποποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά το πνεύμα του παραμένει».

Γιατί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, το τουρκικό καθεστώς προχώρησε σε φυλακίσεις και διώξεις δεκάδων χιλιάδων «αντιφρονούντων», κάνοντας λόγια για «έκτακτα μέτρα».

Επ `αόριστον φυσικά! Όπως έλεγε ο Χαλίτ Τσελένκ, ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, που έφυγε από τη ζωή πριν εννιά χρόνια, «το κύριο χαρακτηριστικό των έκτακτων περιόδων είναι η ανομία, αφήνουν τον νόμο στην άκρη και εφαρμόζουν τον δικό τους νόμο»…

Και σήμερα αυτό ζεί η Τουρκία: Τον νόμο του Ερντογάν…

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Back to top button