EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Καμία ανοχή στους Τούρκους μαφιόζους – Ή θα συλληφθούν ή θα φύγουν»

Μηδενική ανοχή απέναντι σε αλλοδαπά εγκληματικά δίκτυα και ιδιαίτερα σε Τούρκους μαφιόζους που δρουν εντός της ελληνικής επικράτειας διακήρυξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, όπου Τούρκοι μαφιόζοι άνοιξαν πυρ κατά στελεχών της ΕΥΠ.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Καμία ανοχή στους Τούρκους μαφιόζους – Ή θα συλληφθούν ή θα φύγουν»

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει σαφή εντολή: να εντοπίσει και να συλλάβει κάθε ξένο εγκληματικό στοιχείο που δρα στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Τούρκοι που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά αντί να ζήσουν ειρηνικά εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Ή θα συλληφθούν ή θα φύγουν».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της Θεσσαλονίκης, τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», σημειώνοντας πως υπήρξε άμεση διασυνοριακή συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, που οδήγησε στη σύλληψη ενός εκ των τριών ενόπλων δραστών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία ανάκλησης του ασύλου για όσους εμπλέκονται ή υπάρχουν υπόνοιες εμπλοκής σε παράνομες πράξεις.

Συνεργασία με Τουρκία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει ανοίξει δίαυλος απευθείας επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του και τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να γίνεται ταχύτατα η ταυτοποίηση των υπόπτων. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολιτική ή ανθρωπιστική κάλυψη σε μαφιόζους, εμπόρους ναρκωτικών και δολοφόνους», υπογράμμισε, προσδίδοντας έμφαση στο μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: Εκκενώσεις, φύλαξη και επεμβατική δυνατότητα

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο και την ασφάλεια εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο υπουργός δήλωσε πως πλέον δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, ενώ πολλές από τις «ιστορικές» έχουν εκκενωθεί.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ασφάλειας σε κάθε ίδρυμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πλάνα εκκένωσης, πρόληψης πυρκαγιάς, πολιτικής προστασίας, τοποθέτηση καμερών και ρυθμιστικά μέσα εισόδου (όπως μπάρες ασφαλείας). Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές ταραχές, η Αστυνομία θα πρέπει να έχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η αυστηροποίηση των ποινών αποσκοπεί στην αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης επίθεσης στον πρώην πρύτανη του ΟΠΑ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Καμία ανοχή στους Τούρκους μαφιόζους – Ή θα συλληφθούν ή θα φύγουν»

Οδική Ασφάλεια: Ένας στους τέσσερις οδηγούς είναι παραβάτης

Με ιδιαίτερη έμφαση στάθηκε στα τροχαία δυστυχήματα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους ανησυχητική. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2025, καταγράφηκαν 503.630 παραβάσεις σε 2,3 εκατομμύρια ελέγχους – δηλαδή ένας στους τέσσερις οδηγούς ήταν παραβάτης. «Οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς», δήλωσε.

Οι παρασύρσεις πεζών παρουσιάζουν έντονη αύξηση, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για επανασχεδιασμό της αστυνόμευσης και της κυκλοφοριακής αγωγής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού, χωρίς εξαιρέσεις, και ότι στόχος είναι να μετατραπεί η οδική συμπεριφορά σε «υποδειγματική» σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 αναμένεται η πλήρης εγκατάσταση καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στους δρόμους της Αττικής, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της Τροχαίας.

Πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους: Από την αδράνεια στην ενεργή επιτήρηση

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην αυστηροποίηση των μέτρων για την προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση σε αλκοόλ και καπνικά προϊόντα, ο υπουργός εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων.

Μέχρι πρότινος, η αρμοδιότητα βρισκόταν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν διέθετε επαρκές προσωπικό για συστηματικούς ελέγχους. Πλέον, η Ελληνική Αστυνομία θα συμμετάσχει πιο ενεργά σε αυτούς, ακόμα και προληπτικά, πέρα από τις περιπτώσεις καταγγελιών.

«Η πώληση αλκοόλ και καπνικών σε ανήλικους είναι έγκλημα και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιο», υπογράμμισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button