Ονομάζεται Μάικ Πομπέο και είναι ο νέος αστέρας της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Κατά καιρούς δεν έχει κρύψει τις σκληρές συντηρητικές του απόψεις, αλλά και την αντιπάθειά του προς Μουσουλμανικές χώρες όπως το Ιράν. Μάλιστα, σε διάφορες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, στο παρελθόν, έχει συγκρίνει την Τουρκία του Ερντογάν με το σημερινό Ιράν!…

Οι εικόνες αυτές από το παρελθόν είναι ευνόητο ότι δεν προκάλεσαν ενθουσιασμό στην Τουρκία, μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Πομπέο στη θέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ από τον πρόεδρο Τραμπ, μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον.

Όλοι περιμένουν τώρα ποια θα είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει προς την Τουρκία

Η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλερσον από τον Μάικ Πομπέο το μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA σίγουρα δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Οι φήμες για αντικατάσταση του Ρ.Τίλερσον υπήρχαν αρκετό καιρό τώρα, κυρίως λόγω της αλλεργικής διάθεσης «κύκλων» της  Ουάσιγκτον απέναντι σε ένα άνθρωπο που είχε βραβευτεί από τον Πούτιν με το βραβείο της Φιλίας ως CEO της ExxonMobil.
Ως εκ τούτου η είδηση δεν είναι τόσο η αντικατάσταση του Τίλερσον όσο και σε ότι αφορά εμάς η στάση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Πομπέο είχε περιγράψει την Τουρκία, σε tweet του στις 16 Ιουλίου του 2017 ως μια «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία», προσθέτοντας ειρωνικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο δημοκρατική όσο και το Ιράν…
Καθώς η τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος είχε αρχίσει να καταρρέει στις 15 Ιουλίου του 2016 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif, είχε σχολιάσει ότι ο τουρκικός λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία του και αντιμετωπίζει το στρατό.
«Η ηρωική άμυνα για δημοκρατία και της εκλεγμένης κυβέρνησής τους αποδεικνύει ότι τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν», είχε πει ο Zarif στις 16 Ιουλίου.
Δύο ώρες αργότερα ο Πομπέο είχε σχολιάσει:
«Η ιρανική κυβέρνηση είναι τόσο δημοκρατική όσο και αυτή του Ερντογάν. Πρόκειται και για δύο ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες»..
Μετά την αναρρίχηση του στο αξίωμα διευθυντή της CIA ο Πομπέο διέγραψε την συγκεκριμένη ανάρτηση. Της διαγραφής όμως ακολούθησε μια προβληματική, έως καταστροφική συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από ένα χρόνο το Φεβρουάριο του 2017.
Ο Ερντογάν τότε αναγκαστικά τον είχε δεχθεί για να του θέσει το θέμα της αμερικανικής υποστήριξης στο YPG/SDF και από ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσει εύκολα από τον συγκεκριμένο Αμερικανό αξιωματούχο. Τώρα θα πρέπει  να δέχεται και ως υπουργό Εξωτερικών!
Αν δούμε τα μηδαμινά αποτελέσματα που προέκυψαν από εκείνη την επίσκεψη (από τότε ο Ερντογάν έχει πολλές φορές κατηγορήσει τη CIA ότι συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους) τότε το μέλλον των ήδη τεταμένων Αμερικανό-τουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται αισιόδοξο.
Το γεγονός την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ διάλεξε τον πρώην διευθυντή της CIA ως το νέο υπουργό Εξωτερικών σίγουρα δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά πρωτίστως τη Ρωσία. Αλλά δεδομένων των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας η νέα πολιτική ηγεσία του State Department θα αναλάβει και τις δύο αυτές «υποθέσεις» κάτω από ένα νέο πρίσμα