COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαφία Vor V Zakone: Διέρρηξαν το σπίτι του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Ακρόπολη

Το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Ακρόπολη και το διαμέρισμα της μητέρας Εισαγγελέα στην Κυψέλη ήταν δύο από τα σπίτια που μπήκαν στο στόχαστρο της περιβόητης συμμορίας των «Vor V Zakone» που ξηλώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. , «οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό, απορροφώντας και όλο τον περίγυρο τους στο ίδιο μοτίβο. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική «βάση».

 

 

Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση την θέση αυτή του αρχηγού «VOR» την κατείχε 42χρονος Γεωργιανός, ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο στο επίπεδο των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων (διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφίες) όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά. Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και ο φόβος που ενέπνεε στα μέλη της ομάδας του, που τους έκανε να ανησυχούν ιδιαίτερα σε περίπτωση που κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του. Επιπλέον, τα αρχηγικά καθήκοντα του δε σταματούσαν στο κομμάτι των κλοπών αλλά εκτείνονταν και στο πεδίο των εκβιασμών σε τρίτους και την παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του, τόσο στους διαρρήκτες όσο και στους τοκογλύφους. Επιπρόσθετα, από τη σχετική αλληλογραφία του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας με τις διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια η INTERPOL θεωρεί στόχο υψηλής αξίας των διωκτικών αρχών της Ευρώπης.

«Υπαρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν άτομο που βρισκόταν έγκλειστο πότε στις φυλακές Μαλανδρίνου και πότε στις φυλακές Κορυδαλλού. Η φυλακή δεν τον εμπόδιζε από το να παρέχει πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη του κυκλώματος, τις οποίες πληροφορίες φέρεται να λάμβανε από αποκλειστικές νοσοκόμες, υπηκόους Γεωργίας.

Όταν έκαναν διαρρήξεις τα μέλη του κυκλώματος βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ζωντανά» ή «αγόρια», ανάλογα με το εάν κατοικούνταν ή όχι, ενώ ακόμη, με τη λέξη «δίδυμα» άφηναν να εννοηθεί ότι διέρρηξαν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου.

Από την έρευνα προέκυψε, επιπλέον, ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων δεν είχαν εκδώσει Α.Φ.Μ. ή δήλωναν «μηδενικά» εισοδήματα στο Κράτος ενώ ουδέποτε διαπιστώθηκε να εργάζονται.

Επίσης, τα μέλη δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2022 ο αρχηγός μαζί με συνεργό του άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου. Ακόμη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μέλη της Οργάνωσης, με «μπροστάρη» τον Αρχηγό τους, προέβησαν στην απαγωγή Γεωργιανού, λόγω χρεών που είχε αυτός προς τον αρχηγό, ενώ επίσης, συνέχιζαν να τον εκβιάζουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.

Back to top button