Όσο περνούν οι ώρες από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μαγδεμβούργο τόσο αυξάνονται και οι πληροφορίες για τον δράστη. Σύμφωνα με τον Spiegel ο δράστης είχε απασχολήσει νωρίτερα τις Αρχές για μία άλλη περίπτωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Βίντεο ντοκουμέντο: Πολίτες κυνηγούν τον 33χρονο Άραβα μετά την επίθεση με λοστό στα Εξάρχεια – Είχε συλληφθεί ξανά για απόπειρα βιασμού
- Σαουδάραβας ο δράστης της αιματηρής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία
Συγκεκριμένα το περιφερειακό δικαστήριο του Ροστόκ τον καταδίκασε σε πρόστιμο 90 ημερομισθίων στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. Ο λόγος ήταν η «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης με την απειλή διάπραξης εγκλημάτων».
Είχε καταδικαστεί και για άλλη υπόθεση
Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική εμπλοκή του με τις Αρχές. Η εισαγγελία του Βερολίνου είχε πραγματοποιήσει έρευνα για εκείνον για «κατάχρηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με την έρευνα, ο δολοφόνος εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα 44 τον Φεβρουάριο του 2024 για να υποβάλει μήνυση. Προφανώς έκανε συγκεχυμένες δηλώσεις και ήταν σαφώς δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά των αστυνομικών που είχαν βάρδια. Από την έρευνα που έγινε αποδείχτηκε ότι ο δράστης είχε καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ζήτησε «νομική συμβουλή».
Το αρμόδιο δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο και εκείνος άσκησε έφεση. Μάλιστα, αυτή ήταν να εκδικαστεί μια μέρα πριν την τρομοκρατική ενέργεια στο Μαγδεμβούργο, δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο Taleb A. δεν εμφανίστηκε για την ακρόαση στην αίθουσα 1104 του περιφερειακού δικαστηρίου Tiergarten του Βερολίνου – η ένσταση απορρίφθηκε.
Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Taleb A. είχε ήδη έρθει στη Γερμανία το 2006, εισερχόμενος τακτικά στη χώρα με το διαβατήριό του και τη βίζα του για να ξεκινήσει την εκπαίδευση ως ειδικός γιατρός. Ωστόσο, δεν υπέβαλε αίτηση ασύλου μέχρι το 2016 – ενδεχομένως επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το βιβλίο που έγραφε για το Ισλάμ
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, κατά την ακρόαση στο υποκατάστημα Halberstadt της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), δήλωσε ότι είχε αποστατήσει από το Ισλάμ. Έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο «Δημιουργική αναίρεση του Ισλάμ». Ο Α. ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία crowdfunding γι’ αυτό, αλλά δεν βρήκε σχεδόν κανέναν υποστηρικτή. Το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ο Taleb A. υποστήριξε επίσης την απειλή του για διώξεις στη Σαουδική Αραβία προς το BAMF με ένα υποτιθέμενο περιστατικό στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο. Εκεί τον απείλησαν με εκτέλεση το 2013 αν επέστρεφε.
Η καταδίκη δεν έπαιξε ρόλο στην αίτηση ασύλου
Κατόπιν της αίτησής του, ο Taleb A. έλαβε άσυλο βάσει του άρθρου 16α του βασικού νόμου, το υψηλότερο καθεστώς προστασίας. Η καταδίκη του 2013, η οποία ήταν κάτω από το όριο του ποινικού μητρώου, δεν αποτέλεσε λόγο αποκλεισμού. Προφανώς το 2019, η BAMF πραγματοποίησε τακτική επανεξέταση του ασύλου – όπως συνέβη με όλες τις αποφάσεις ασύλου από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης το 2015 και το 2016. Το άσυλο επιβεβαιώθηκε. Το 2023, ο Taleb A. έλαβε άδεια εγκατάστασης από τις μεταναστευτικές αρχές της περιφέρειας Salzlandkreis στη Σαξονία-Άνχαλτ στο Μπέρνμπουργκ.
Όσον αφορά την οικογενειακή του κατάσταση, ο Taleb A. δήλωσε το 2016 ότι ο πατέρας του είχε ήδη πεθάνει και η μητέρα του, ένας αδελφός και δύο αδελφές ζούσαν ακόμη στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, είχε κρατήσει μυστικό από την οικογένειά του τη μεταστροφή του από το Ισλάμ για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εκστρατεία crowdfunding. Οι φίλοι με τους οποίους είχε μιλήσει γι’ αυτό το είχαν απορρίψει- ο ίδιος ήθελε παρ’ όλα αυτά να συνεχίσει την πορεία του.
Σύμφωνα με το AfD δεν ήταν μέλος του κόμματος
Ο δράστης σε αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε εκφράσει ανοιχτά την στήριξή του του για το AfD. Ονειρευόταν ακόμη και ένα κοινό σχέδιο με το εν πολλοίς ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα.
Σύμφωνα με το AfD, ωστόσο, δεν ήταν μέλος του κόμματος. «Μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο δράστης στο Μαγδεμβούργο ήταν μέλος του AfD», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής του κόμματος Άλις Βάιντελ στην «Rheinische Post». Μάλιστα διευκρίνισε πως «ούτε υπήρξε ποτέ αίτηση για ένταξη στο κόμμα».
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».
Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «μυστηριώδες κίνητρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ένα ισλαμιστικό κίνητρο σχεδόν αποκλείεται».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα