COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνησία: Έφτασαν τα εκατό κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε διάστημα εννέα ημερών – Εντοπίστηκε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης – Ξεκίνησε η χλωρίωση του νερού
Στα εκατό έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία με το πέρας των 9 ημερών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίζονται σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου. Η έξαρση παρατηρήθηκε από τις 27/05/24. 

Αν και ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν διαπιστωθεί  στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Στο δίκτυο ύδρευσης εντοπίστηκε σαλμονέλα και ήδη ξεκίνησε χλωρίωση του νερού.

Χορηγούμενο

Επιπλέον, εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών, των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Μαγνησία: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, λέει ο πρόεδρος του  ΕΟΔΥ - Νέες δειγματοληψίες σήμερα

Δειγματοληψία σε δίκτυο ύδρευσης ανίχνευσε μολυνση

Χορηγούμενο

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Σήμερα, 03/06/24, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή.

Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον σαλμονέλα στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι (6) δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών (3) παιδιών.

Χορηγούμενο

Μαγνησία: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας -  Μοιράζουν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους | in.gr

Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση. Ο ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥ) και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο.

Χορηγούμενο

Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση. Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά. Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου.

Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας στις 3/6/24 για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο.

Σε ανακοινώσεις για την έξαρση των κρουσμάτων προέβη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αμέσως μόλις υπήρξε ενημέρωση στα κλιμάκια της περιφέρειας και του ΕΟΔΥ, αμέσως ανέλαβαν δράση.
Σε ερώτηση για το αν ο δήμος έπρεπε να έχει ήδη λάβει μέτρα με την εμφάνιση των κρουσμάτων, ο κ. Κουρέτας απάντησε πως δεν γνώριζε ακριβώς πότε ενημερώθηκαν οι δημοτικές αρχές, αλλά ότι έδρασαν αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση.
Διαβάστε επίσης:
Back to top button