COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνησία: Σε απελπισία και πάλι οι κάτοικοι μετά τα συνεχή κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Υποψίες για σαλμονέλα στο νερό

Οι αρμόδιες Αρχές έχουν απαγορεύσει όχι μόνο την πόση του νερού αλλά και οπαιδήποτε άλλη χρήση του!




Συναγερμός σήμανε στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς πάνω από 100 άτομα έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα, όλοι τους με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, του νερού.

 

Χορηγούμενο

Μαγνησία: Σε απελπισία και πάλι οι κάτοικοι μετά τα συνεχή κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Υποψίες για σαλμονέλα στο νερό

Συγκεκριμένα, σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο, οι κάτοικοι κατέληξαν μαζικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο νοσοκομείο Βόλου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μόλυνση από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς ένας ηλικιωμένος βρίσκεται σε ΜΕΘ, ενώ την ίδια ώρα, 9 παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.

Χορηγούμενο

Μαγνησία: Σε απελπισία και πάλι οι κάτοικοι μετά τα συνεχή κρούσματα γαστρεντερίτιδας-Υποψίες για σαλμονέλα στο νερό

 

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συστήσει στους κατοίκους όχι μόνο να μην πίνουν από το νερό βρύσης, αλλά να μην το χρησιμοποιούν και για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε και στο πλύσιμο τροφών και το μαγείρεμα.

Σημειώνεται ότι το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο κέντρο υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στις 31 Μαΐου, διενήργησε την ίδια ημέρα, δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα απ’ όπου σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Χορηγούμενο

Τι είπε ο πρόεδρος ου ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με όσα είπε στο “Ράδιο ΕΝΑ” ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα κάνουν σήμερα επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

“Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει”, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Χορηγούμενο

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσματα, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε “θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί”.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.




Back to top button