ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακαρόνια με κιμά: Το πιο αγαπημένο comfort food, έτοιμο στο πι και φι – Το μυστικό στη σάλτσα για αξεπέραστη γεύση!

Ποιός λέει όχι στα μακαρόνια με κιμά; Εδώ, μια κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για το πιο αγαπημένο καθημερινό φαγητό.

Μακαρόνια με κιμά: Το πιο αγαπημένο comfort food, έτοιμο στο πι και φι

Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. μακαρόνια Νο 6
2 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
150 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά ή σπάλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με τα υγρά τους), ψιλοκομμένα (όχι λιωμένα) στον πολυκόφτη
1 κουτ. σούπας πελτές διαλυμένος σε 400 ml ζεστό νερό
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χορηγούμενο

Διαδικασία
Κιμάς
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και λίγο αλάτι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ.
Μόλις τα υγρά κοχλάσουν έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Μακαρόνια
Παράλληλα, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.
Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν με το βούτυρο και το τυρί.
Σερβίρισμα
Τα αδειάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα κιμά και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Χορηγούμενο

Μακαρόνια με κιμά: Το πιο αγαπημένο comfort food, έτοιμο στο πι και φι – Το μυστικό:

Αν στην παρασκευή µπιφτεκιών και συναφών κρεοσκευασµάτων προτείνεται -«επιβάλλεται», λένε ορισµένοι σεφ- να είναι λιπαρός ο κιµάς, για να µη στεγνώσουν τα µπιφτέκια κατά το ψήσιµό τους στη σχάρα ή στο γκριλ, στον µαγειρευτό κιµά, δεδοµένου ότι όλο το λίπος που περιέχει µένει στην κατσαρόλα, είναι προτιµότερο να επιλέγουµε κοµµάτια µετρίως λιπαρά ή να κάνουµε αναµείξεις, ώστε να πετύχουµε καλή αναλογία ψαχνού και λίπους.

Πώς μαγειρεύουμε σωστά τον κιμά
Καβουρδίζουμε τον κιμά έντονα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τον διαρκώς για να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να ροδίσει καλά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα. Καλό είναι να βάλουμε τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Όταν ροδίσει καλά ο κιμάς και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, φινόκιο κ.λπ.) που επιθυμούμε, ιδανικά ήδη σοταρισμένα σε χωριστό σκεύος σε λίγο λάδι. Έτσι, θα γίνει πιο νόστιμη η σάλτσα.
Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μαζί με τον κιμά, σβήνουμε με λίγο κρασί ή κονιάκ και τρίβουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο λιγοστό υγρό.
Ακολουθεί η προσθήκη υγρών (νερού ή ζωμού) και ντομάτας. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά από την ώρα που θα βάλουμε τα υγρά.
Μυρωδικά και μπαχαρικά που ταιριάζουν στον κιμά
Ακολουθούν μερικοί από τους δεκάδες συνδυασμούς μπαχαρικών που ταιριάζουν με τις περισσότερες σάλτσες κιμά (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου ή μείξης αυτών):

Δάφνη, μπαχάρι
Δάφνη, μπαχάρι, κανέλα
Δάφνη, μπαχάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη
Δάφνη, μπαχάρι, καρδάμωμο, κόλιανδρος
Τζίντζερ, κάρι
Μπαχάρι, ρίγανη, βασιλικός ή μαϊντανός (ή μείγμα αυτών)
Κεδροκούκουτσα, καρδάμωμο, φλούδες πορτοκαλιού





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button