ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαμαδίστικη γιαννιώτικη τυρόπιτα σε 5 λεπτά

Advertisement

Μαμαδίστικη γιαννιώτικη τυρόπιτα σε 5 λεπτά: Είναι με ελάχιστο ελαιόλαδο, υγιεινή, νόστιμη, εύκολη και  παραδοσιακή

Όταν πήγαινα στην Ήπειρο, μου άρεσαν οι λεπτές σπιτικές τους πίτες. Προ ημερών που πήγαν με κέρασαν μια διαφορετική φουσκωτή, καμία σχέση με εκείνες που ήξερα. Ρώτησα την φίλη μου γιατί την άλλαξαν και μου είπε πως έτσι την έμαθαν από την τηλεόραση-

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι μια αφράτη τυρόπιτα (βλ. πολίτικη σουφλέ-τυρόπιτα) δεν είναι απολαυστική, όμως κάποια στιγμή χρειαζόμαστε κάτι πρόχειρο αλλά νόστιμο. Στην γιαννιώτικη συνταγή που ακολουθεί, πρόσθεσα μόνο τα μυρωδικά στον χυλό της βάσης.

Υλικά για 1 ταψί Ν°32

1 ½ κούπας γάλα φρέσκο
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο επί πλέον για το ταψί
3 αυγά
¾ κ.γ αλάτι ( είναι αλμυρό και το τυρί)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. γεμάτη δυόσμο φρέσκο λεπτοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
400 γρ. τυρί φέτα χοντροκομμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ρίχνουμε στο ταψί τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά όσο ετοιμάζουμε τον χυλό. Το προσέχουμε και μόλις κάψει καλά, πριν καπνίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο. Θέλουμε να καίει τόσο ώστε να τσιτσιρίσει ο χυλός που θα ρίξουμε.
Στο μεταξύ, μέσα σε λεκάνη, χτυπάμε λίγο με το σύρμα τα αυγά.
Προσθέτουμε το γάλα, το νερό, και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φέτα.
Ρίχνουμε τον παχύρευστο χυλό μέσα στο ταψί, το γυρνάμε κυκλικά να απλωθεί και σκορπίζουμε επάνω τα τρίμματα της φέτας όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται
Ψήνουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει τριγύρω η βάση και να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.
Την βγάζουμε από τον φούρνο και σε 15 λεπτά την σερβίρουμε. Τρώγεται και κρύα. Αν μείνει την επομένη, την ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά στον αέρα του φούρνου ή στα μικροκύματα.
Tip: Το λάδι στο ταψί πρέπει να καίει πάντα πριν ρίξουμε τα υλικά οποιασδήποτε πίτας χωρίς φύλλο


Advertisement

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button