Με εντολή Τραμπ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Άγκυρα επικεφαλής αντιπροσωπείας για να προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και να αποχωρήσει από την περιοχή.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν φυσικό να είναι από αμήχανο ως… εχθρικό καθώς το τετ α τετ έγινε μετά την δημοσιοποίηση της απίστευτης επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο στον οποίο συνέστηνε να μην το… παίζει σκληρός και να μην είναι ανόητος.

Μια επιστολή την οποία, όπως δήλωσαν συνεργάτες του Ερντογάν την… πέταξαν στα σκουπίδια.

Επίσης αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τους Πενς και Πομπέο λέγοντας πως αυτοί θα πρέπει να συναντήσουν τους Τούρκους υπουργούς και ομολόγους τους και ότι ο ίδιος θα έβλεπε μόνο τον ίδιο τον Τραμπ.

Ωστόσο, λίγο αργότερα έσπευσε να συναινέσει να συναντηθεί μαζί τους.

Οταν ο Μάικ Πενς πέρασε ωστόσο την πόρτα του γραφείου του Ερντογάν, τα στιγμιότυπα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός μιλούν από μόνα τους. Ψυχρά βλέμματα εκατέρωθεν, σφιγμένα χείλη, τυπικές χειραψίες μεταξύ του αμερικανού αντιπροέδρου και του προέδρου της Τουρκίας.

Η τετ α τετ συνάντηση των δύο ανδρών (παρουσία μεταφραστή) διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ .

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15:40 και έληξε 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα. Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών.

Δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν έπειτα το πέρας της συνάντησης.

Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα