COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Μας κρέμασε στα ‘μανταλάκια’ το Politico: Βρήκε αφορμή την Εύα Καϊλή και «θάβει» ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη!

Αν κάποιος έλεγε πριν από δύο μήνες στην Εύα Καϊλή πως το Politico θα έφτανε ως τη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το προσωπικό αλλά και πολιτικό της παρελθόν, τότε η ίδια μάλλον θα το χαρακτήριζε «όνειρο».

Το «όνειρο» αυτό εν τέλει έγινε χθες πράξη, μόνο που το έγκριτο ευρωπαϊκό μέσο έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει πώς η Εύα Καϊλή έφτασε να βρίσκεται στις φυλακές του Χάρεν κατηγορούμενη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η στήλη «Brussels Playbook» του Politico, η πιο επιδραστική στήλη του ευρωπαϊκού Τύπου, γράφτηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να καταγράψει πώς αντέδρασε η πόλη στην είδηση της σύλληψης της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

«Καλημέρα, ο Νικ Βινοκούρ γράφει σήμερα το Playbook από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με θόρυβο και υπέροχο φαγητό, διεφθαρμένους πολιτικούς και μια μεγάλη, σκοτεινή ιστορία. Την αγαπώ – αν και για όσους με φαντάζεστε να πίνω ρακή κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου, ξανασκεφτείτε το, ο καιρός είναι σαν των Βρυξελλών» αρχίζει το κείμενο της στήλης, κάνοντας αναφορά στο κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Στη συνέχεια στο κείμενο της στήλης τίθεται το ερώτημα «αν (οι διεφθαρμένοι πολιτικοί) αποτελούν μια τοπική παράδοση» και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, «η Καϊλή, η οποία έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της διαφθοράς, είναι η τελευταία από τους γεννημένους στη Θεσσαλονίκη πολιτικούς που εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο: ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην υπουργός Αμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά, είχε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, και το ίδιο ισχύει για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώην δήμαρχο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. “Αλλά αυτό δεν έχει κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης” υποστηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα οφείλονται στην ελληνική Κεντρική Διακυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο“».

«Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Εύας Καϊλή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιμένει ο κ. Ζέρβας. “Πρόκειται για μια υπόθεση που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί σε μια δύσκολη περίοδο… είναι γεγονός ότι η Ευρώπη είναι συχνά αργή στις αντιδράσεις της, δεν βοηθάει”» προστίθεται στη στήλη.

Ζέρβας: «Η υπόθεση δεν αντανακλά την εικόνα μας»

Ο δημοσιογράφος του Politico συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα «στο ευρύχωρο γραφείο του με θέα την ανατολική Μεσόγειο». «Συζητήσαμε το πώς αντέδρασε η πόλη στη σύλληψη της Εύας Καϊλή που κατάγεται από εδώ, τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μεγάλα σχέδια του Ζέρβα για τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το μετρό και το Μουσείο για το Ολοκαύτωμα» αναφέρεται στη στήλη του Politico.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας

Οπως μεταφέρει ο δημοσιογράφος, «ο Ζέρβας δήλωσε “σοκαρισμένος” από την είδηση της σύλληψης της Καϊλή στις αρχές Δεκεμβρίου. “Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να έχουν μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά”. Αλλά η υπόθεση αυτή δεν αντανακλά την εικόνα της Θεσσαλονίκης, είπε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν τη σύλληψη της Καϊλή σαν μια “κακή υπόθεση”, αλλά και ως κάτι που συνέβη “έξω από τα σύνορα της πόλης”».

Back to top button