FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαύρη Σελήνη: Τι είναι και ποιοι μπορούν να δουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο – Συμβαίνει μία φορά κάθε 29 μήνες

Advertisement

Απόψε θα συμβεί ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται μόνο μία φορά κάθε 29 μήνες και ονομάζεται «μαύρο φεγγάρι». Ένα μαύρο φεγγάρι είναι στην ουσία η δεύτερη νέα σελήνη μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα.

Μαύρη Σελήνη: Τι είναι και ποιοι μπορούν να δουν το φαινόμενο

Επειδή είναι μια νέα σελήνη, το μαύρο φεγγάρι δεν μπορεί να φανεί, ούτε καν με τηλεσκόπιο.

Αλλά θα πρέπει να παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία παρατήρησης των άστρων μετά το ηλιοβασίλεμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον νυχτερινό ουρανό, ενώ τα αστέρια και οι πλανήτες θα φαίνονται ιδιαίτερα φωτεινά.

Οι κορυφαίες συμβουλές για τους παρατηρητές των άστρων περιλαμβάνουν την επιλογή ενός σημείου με ευρεία και ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό, μακριά από τεχνητά φώτα όπως λάμπες δρόμου.

Advertisement

Δεν θα θέλετε να το χάσετε – καθώς το τελευταίο μαύρο φεγγάρι ήταν τον Απρίλιο του 2022, ενώ το επόμενο μετά δεν θα είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2027.

Μαύρη Σελήνη: Τι είναι και ποιοι μπορούν να δουν το φαινόμενο

Ο λόγος για ένα μαύρο φεγγάρι, όπως συνήθως ονομάζεται από ερασιτέχνες αστρονόμους και λάτρεις του διαστήματος, είναι αρκετά απλός.

Πάνω από 29,5 ημέρες, το φεγγάρι πηγαίνει από μια νέα σελήνη σε μια πανσέληνο και πάλι πίσω.

Επειδή ο σεληνιακός κύκλος (29,5 ημέρες) είναι μικρότερος από τους μήνες του έτους, μερικές φορές υπάρχουν δύο νέα φεγγάρια σε έναν μήνα και όχι μόνο ένα.

Advertisement

Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι αναφέρονται στη δεύτερη νέα σελήνη του μήνα ως το μαύρο φεγγάρι – ένα γεγονός που ερμηνεύεται από ορισμένους αστρολόγους ως πνευματικά σημαντικό.

Η πρώτη νέα σελήνη αυτού του μήνα συνέβη την 1η Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη νέα σελήνη του Δεκεμβρίου (η μαύρη σελήνη) είναι στις 30 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται να συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου στις 22:27 GMT (17:27 EDT), σύμφωνα με το Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

Αυτό σηματοδοτεί την ακριβή αστρονομική στιγμή που το φεγγάρι μπαίνει απευθείας μεταξύ της Γης και του Ήλιου, ενώ η πλευρά του φεγγαριού που βρίσκεται στη σκιά που βλέπει προς τη Γη.

Θα είναι επίσης ευκολότερο να δείτε πλανήτες όπως η Αφροδίτη – το φωτεινότερο πράγμα στον ουρανό με μια πολύ λεπτή κίτρινη απόχρωση.


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button