ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα: Τα 5 εκπληκτικά οφέλη της

Advertisement

Η μαύρη σοκολάτα σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία μας εάν βεβαίως καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες.

Ας μάθουμε τα ποικίλα εξαιρετικά οφέλη αυτής της γλυκιάς απόλαυσης…

Διαβάστε επίσης: Σοκολάτα: Γιατί είναι τόσο ακαταμάχητη; Τι λέει η επιστήμη

5 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία μας
#1 Προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις
Μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως είναι η καρδιαγγειακή νόσος (CVD). Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για αυτήν την ασθένεια.

Advertisement

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προσφέρει μια σειρά από οφέλη που συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Κι αυτό διότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

#2 Βελτιώνει την όραση
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει τις οπτικές δεξιότητες στους νέους.

Το κακάο πιστεύεται ότι ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ανίχνευσης κίνησης και προβολής γραμμάτων χαμηλής αντίθεσης.

#3 Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2
Οι πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα, μια φυσική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

#4 Βοηθά στην απώλεια βάρους
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος όταν, όπως είπαμε, καταναλώνεται με μέτρο.

Advertisement

Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας 20 λεπτά πριν από το γεύμα μειώνει σημαντικά την όρεξή μας και έτσι καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

#5 Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο νεαρών ατόμων μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη, σύμφωνα με μελέτες. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο η τακτική κατανάλωση κακάο φαίνεται να ενισχύει τη μάθηση, τη μνήμη και την προσοχή.

Σε ηλικιωμένους με μέτρια γνωστική εξασθένηση, τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία, να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και να βελτιώσουν τη συνολική ευεξία.

Προσοχή:
Φυσικά, το ότι η μαύρη σοκολάτα μας κάνει καλό, δε σημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, πως είμαστε ελεύθεροι να το παρακάνουμε. Κάθε τρόφιμο είναι ευεργετικό μονάχα όταν καταναλώνεται με σύνεση. Αντίθετα, οι υπερβολές φέρνουν πάντοτε τα αντίθετα αποτελέσματα.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button