Ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εύποροι Τούρκοι πολίτες αγοράζουν σπίτια, οικόπεδα και επιχειρήσεις στα μεγαλύτερα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, με την Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με αβάσταχτη ελαφρότητα την νέα ανησυχητική κατάσταση, που δημιουργείται εκεί. Το χειρότερο είναι ότι οι τοπικοί πληθυσμοί των νησιών αυτών, μετά από εγκατάλειψη πολλών δεκαετιών από το Ελληνικό Κράτος , που συνεχίζεται μέχρι σήμερα δείχνουν ανακουφισμένοι από τις τουρκικές επενδύσεις, οι οποίες κινούν τις τοπικές αγορές και τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Οι εξελίξεις αυτές, που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, παρά τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από ξένα ειδησεογραφικά ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας, όπως η γερμανική Deutsche Welle. Πιο συγκεκριμένα η Deutsche Welle παρουσιάζει εκτενέστατη έρευνα για τις τουρκικές “επιθετικές” επενδύσεις στα ακριτικά ελληνικά νησιά του Αιγαίου, φωτίζοντας διάφορες διαστάσεις του ζητήματος.
Αναλυτικότερα οι απεσταλμένοι των γερμανικών ΜΜΕ στην περιοχή αναφέρουν ότι: «Η σχέση της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία παραμένει σύνθετη και πολλές φορές αμφίθυμη. Η Τουρκία συχνά αντιμετωπίζεται ως απρόβλεπτος και επιθετικός γείτονας, γεγονός που οδηγεί την Αθήνα να επενδύει σταθερά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι ως τουρίστες και επενδυτές, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου εντοπίζεται έντονη δραστηριότητά τους.
Το 2024 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τουρκικής τουριστικής ροής προς την Ελλάδα, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες να ταξιδεύουν με φέρι από την Τουρκία. Το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 800.000.
Η περίπτωση της Λέρου
Η Λέρος, νησί με βαρύ ιστορικό παρελθόν, γνωστό κάποτε για τη λειτουργία ψυχιατρείου, έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό για εύπορους Τούρκους τουρίστες. Από την Τουργκούτρεϊς, κοντά στο Μπόντρουμ, το ταξίδι με φέρι διαρκεί μόλις μία ώρα – σε αντίθεση με τις σχεδόν δέκα ώρες από τον Πειραιά.
Πολλοί Τούρκοι επισκέπτες όχι μόνο διαμένουν στο νησί, αλλά αγοράζουν και εξοχικές κατοικίες, κάτι που οι τοπικές κοινωνίες καλωσορίζουν λόγω της οικονομικής ώθησης. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, όπου η τουρκική παρουσία έχει ενισχυθεί από το πρόγραμμα απλοποιημένης βίζας που ισχύει από το 2023 για δέκα νησιά.
Μάλιστα, χιλιάδες Τούρκοι επέλεξαν τη Λέσβο τον Μάρτιο του 2025 για να γιορτάσουν το Σεκέρ Μπαϊράμ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.
Παράλληλα με τον τουρισμό, αυξάνονται και οι τουρκικές επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των ακινήτων. Το 2024, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 548 εκατ. δολάρια, δέκα φορές περισσότερες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται με το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που προσφέρει άδεια παραμονής πέντε ετών και ελεύθερη μετακίνηση στον χώρο Σένγκεν για επενδύσεις σε ακίνητα. Το 2024 καταγράφηκαν 9.289 αιτήσεις, εκ των οποίων 1.356 προήλθαν από Τούρκους υπηκόους — οι δεύτεροι σε αριθμό μετά τους Κινέζους.
Ελεύθερη μετακίνηση για τους λίγους
Το πρόγραμμα αυτό επέτρεψε σε πολλούς εύπορους πολίτες εκτός ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε σημαντική άνοδο των τιμών ακινήτων, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, περιορίζοντας την πρόσβαση των Ελλήνων μεσαίων εισοδημάτων στην κατοικία.
Αυτό οδήγησε την ισπανική κυβέρνηση να καταργήσει πρόσφατα το αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν το διατηρεί, αυξάνοντας όμως σταδιακά το ελάχιστο ύψος επένδυσης.
Από 1η Σεπτεμβρίου 2024, το όριο επένδυσης διαμορφώθηκε στα 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Για τις υπόλοιπες περιοχές, το όριο τέθηκε στα 400.000 ευρώ.
Πολιτική ένταση και ανησυχίες
Παρά τις αυξήσεις αυτές, η ζήτηση παραμένει υψηλή, με Τούρκους, Αμερικανούς, Κινέζους, Ρώσους και Ισραηλινούς να εξακολουθούν να επενδύουν. Οι επενδύσεις Τούρκων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, έχουν προκαλέσει ανησυχίες, κυρίως ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικούς συντηρητικών πεποιθήσεων.
Μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αρκετοί βουλευτές της παραδοσιακής δεξιάς εκφράζουν ενόχληση για την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία, την οποία θεωρούν υπερβολικά ήπια. Το ζήτημα των ακινήτων έχει γίνει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και πίεσης προς την ηγεσία».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα