COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Μεγάλη απάτη με ‘συνεργό’ τον Άκη Πετρετζίκη! Η σπείρα που έμπλεξε τον γνωστό Έλληνα σεφ!


Σε ένα πυκνό δίχτυ απάτης που έχει απλωθεί στο διαδίκτυο από «επενδυτικές πλατφόρμες» έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες πολίτες που δελεάζονται από υποσχέσεις για εύκολο κέρδος.

Ο ιστός υφαίνεται με αμέτρητες ιστοσελίδες που τάζουν επικερδείς επενδύσεις, με «βομβαρδισμό» των κοινωνικών δικτύων με απατηλές καταχωρίσεις που χρησιμοποιούν την εικόνα γνωστών προσώπων της showbiz και καταξιωμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι δήθεν «αποκαλύπτουν» πώς κέρδισαν τεράστια ποσά, αλλά και με την πειστική φωνή ενός «μάνατζερ» ο οποίος μυεί διά τηλεφώνου κάθε ανυποψίαστο στον μαγικό κόσμο των επενδύσεων.

Τεράστια ποσά έχουν κάνει φτερά μέσω της «επενδυτικής πλατφόρμας» B…Z με έδρα σε Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, η οποία έχει «δαγκώσει» άγνωστο αριθμό Ελλήνων. Η περίπτωση αφορά στον Κώστα Λ., έναν 65χρονο συνταξιούχο από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έχασε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και προσπαθεί να δικαιωθεί με τη συνδρομή του έμπειρου ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη. Τα πλήρη στοιχεία του θύματος και το ποσό που έχασε είναι σε γνώση της εφημερίδας.

Επένδυση σε bitcoin
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο 65χρονος είδε στο διαδίκτυο ότι ο πρώτος Έλληνας MasterChef Άκης Πετρετζίκης είχε δήθεν αποκαλύψει στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη ότι κέρδισε 3.000.000 ευρώ, επενδύοντας λίγα χρήματα σε bitcoin. Φυσικά η ανάρτηση ήταν απάτη και μάλιστα ο Άκης Πετρετζίκης είχε ενημερώσει ότι την εικόνα του χρησιμοποιούν απατεώνες. Όμως, ο κ. Κώστας δεν πρόσεξε ότι η δήθεν συνέντευξη ήταν μια… αυτόματη μετάφραση ξένου παραπλανητικού κειμένου και πείστηκε από τα σχόλια ενός δήθεν αναγνώστη, που παρότρυνε και άλλους να γραφτούν στην πλατφόρμα μέσω ενός link. Αφού ο 65χρονος έκανε τα πρώτα βήματα εγγραφής, χτύπησε το τηλέφωνό του: «Κάποια κυρία πρότεινε να ξεκινήσω με 250 ευρώ συν 250 ευρώ που βάζει η εταιρία, για να μάθω πώς μπορώ να κερδίζω. Έκανα την κατάθεση και μετά από λίγη ώρα μού ανοίγουν λογαριασμό με κωδικούς» εξιστορεί στην και συνεχίζει: «Στη συνέχεια με καλεί κάποιος Ν. Κ., ο οποίος μου είπε ότι θα είναι στο εξής ο account manager μου. Από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο προσπαθούσε να με πείσει ότι, αν θέλω μεγάλες αποδόσεις, θα έπρεπε να αυξήσω την επένδυση κατά 15.000 ευρώ (συν 15.000 ευρώ που δήθεν βάζει η εταιρία) για να βρεθώ στην platinum κατηγορία επενδυτή»!

Ο τηλεαπατεώνας είχε φροντίσει στο μεταξύ με μαεστρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη του μιλώντας καθημερινά μαζί του ακόμη και για προσωπικά θέματα. Όπως έλεγε, κατοικούσε στο Λονδίνο, αφού «φτιάχτηκε» οικονομικά με τον ίδιο τρόπο. Με απίστευτης επινόησης τεχνάσματα κατάφεραν να του αποσπάσουν τμηματικά ένα σημαντικό ποσό. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ο συνταξιούχος ζήτησε πίσω τα χρήματα, άρχισε άλλη τεχνική.

«Δώσε κάτι ακόμα για να εξαγοράσουμε τα συμβόλαια και να πάρεις όλο το ποσό», «έγινε λάθος και αντί να εξαγοράσουμε τους τίτλους τα ρίξαμε και αυτά στην επένδυση», «στείλε κι άλλα και θα δούμε» του έλεγαν, ενώ άλλοι τον απειλούσαν ότι αν δεν στείλει τα χρήματα θα έστελναν «με ένα κουμπί όλο το ποσό στην παγκόσμια αγορά»! Όταν η επικοινωνία διακόπηκε μαχαίρι, ο 65χρονος κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα και τους κατήγγειλε στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Ο Κώστας Λ. είναι ένας από τους πολλούς στη μακρά λίστα όσων έχουν καταστραφεί οικονομικά, ψυχολογικά ακόμα και οικογενειακά από αυτή την απάτη. Αρκετοί έχουν καταγράψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα «στελέχη» της πλατφόρμας, ελπίζοντας ότι θα εντοπιστούν, ενώ έχουν κάνει και ομάδα στο facebook δίνοντας αμοιβή σε όποιον τους αναγνωρίσει.

Ο καταξιωμένος ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης απαριθμεί κάποιες από τις πολλές περιπτώσεις που έχει συναντήσει. «Είχαν τάξει σε ένα θύμα επενδύσεις σε ακίνητα στην Αίγυπτο ως ανερχόμενη οικονομία και του απέσπασαν χρήματα για να του στήσουν offshore εταιρία όπου θα πήγαιναν τα κέρδη. Οι διευθύνσεις των ακινήτων στα συμβόλαια που του έστειλαν δεν υπήρχαν και, φυσικά, τα χρήματα έκαναν φτερά» λέει ο κ. Τσούκαλης και συνεχίζει: «Σε άλλη περίπτωση, Κύπριος επιχειρηματίας πείστηκε ότι θα έπαιρνε κληρονομιά 500.000 δολαρίων, αφού η βιτρίνα με τις ιστοσελίδες ήταν άψογη. Τελικά, του απέσπασαν 320.000 ευρώ. Αν και όσοι είχαν επαφή μαζί του μιλούσαν ελληνικά, αποδείχθηκε ότι από πίσω ήταν Νιγηριανοί».

 

 

Πηγή: espressonews.gr / Του Γιάννη Κωτσαλά

Back to top button