COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ένα μεγάλο φιάσκο με χρήσιμα διδάγματα: Το ‘μπάχαλο’ των αρμοδίων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, η επικίνδυνη ανικανότητα των υπευθύνων της «βασίλισσας των διαπλεκομένων» Αττικής Οδού και η απανθρωπιά των ανδρεικέλων, που έβαλαν οι Ιταλοί επενδυτές για να διοικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ!…


Έχουν περάσει τρία 24ωρα από το μεγάλο φιάσκο της χιονοκαταιγίδας και σχεδόν όλοι έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματά τους για το τι έγινε, για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε και για τους μεγάλους υπευθύνους, που κρύβονται πίσω από αυτή την ελεεινή υπόθεση, που ξεγύμνωσε το Κράτος για την ανεπάρκειά του, αλλά και δύο μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κραυγαλέα ανικανότητα και την αδιαφορία αυτών που τις διοικούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους:

Από πλευράς κυβερνήσεως είναι ξεκάθαρο ότι έλειψαν ο σωστός συντονισμός και η κατάλληλη ηγεσία, που θα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αποδείχθηκε ολίγος και εντελώς ξένος προς την Ελλαδική πραγματικότητα. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί ‘έλαμψαν’ δια της απουσίας τους και εκείνοι που ανακατεύτηκαν τελικά στη διαχείριση της κρίσης παρουσίασαν κενά, λάθη, αβλεψίες και αδικαιολόγητες αργοπορίες στον τρόπο και στον χρόνο που ενήργησαν. Για να μην πολυλογούμε, το Επιτελικό Κράτος του κου Μητσοτάκη αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν πάρει το παιχνίδι επάνω του! Και στην συγκεκριμένη υπόθεση το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανέλαβε τον συντονιστικό ρόλο, ούτε δια των Υπουργών Επικρατείας, ούτε βεβαίως δια του Πρωθυπουργού!

Την ίδια ανικανότητα, ανάλογα λάθη, αβλεψίες και προχειρότητα, επέδειξαν και οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των Δήμων, που επλήγησαν περισσότερο από την χιονοκαταιγίδα.

Η Περιφέρεια άργησε να βγάλει τα μηχανήματά της και να τα τοποθετήσει στις κεντρικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου (λεωφόρος Μαραθώνος, Κατεχάκη, Κηφισίας κλπ), παρόλο που διαισθάνθηκε πρώτη την κρισιμότητα των περιστάσεων και ζήτησε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα. Οι Δήμαρχοι, από την πλευρά τους, ‘έλαμψαν’ με την ανικανότητα και την ανεπάρκειά τους και έχουν αφήσει μέχρι σήμερα τεράστιους όγκους χιονιού σε χιλιάδες παράπλευρους δρόμους σε όλη την Αττική, με τους πολίτες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ρεύμα και θέρμανση! Οι ίδιοι δημοτικοί άρχοντες, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές εμμονές της Δασικής Υπηρεσίας, άφησαν ακούρευτα και ακλάδευτα δέντρα και κλαδιά, που έπεσαν επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια 35.000 νοικοκυριά να βυθιστούν στο σκοτάδι, μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους, χωρίς θέρμανση!

Για να μη μιλήσει κανείς για το αίσχος του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα και ‘έλαμψε’ ακόμη μία φορά για την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του, κάνοντας το Λεκανοπέδιο Αττικής να μοιάζει με την πρωτεύουσα τριτοκοσμικής χώρας!

Τα μεγαλύτερα χάλια του ιδιωτικού τομέα

Αν κάτι προέκυψε ως καινούργιο στοιχείο από αυτή τη χιονοκαταιγίδα και από τις δραματικές επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο είναι η κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, σύμφωνα με το οποίο ό,τι ανήκει στον ιδιωτικό τομέα ‘καθαγιάζεται’ και ό,τι προέρχεται από το δημόσιο ρίχνεται στη φωτιά!

Στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας ξεπέρασε κατά πολύ το μπάχαλο του δημοσίου, σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα το περίμενε κανείς! Με πρώτη και καλύτερη την ‘βασίλισσα των διαπλεκομένων’ Αττική Οδό, την επιλεγόμενη και ‘διαμάντι’ των, εν τοις πράγμασι, ιδιωτικοποιημένων δρόμων, της οποίας τα στελέχη με την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητά τους έβαλαν σε ομηρία 4.500 πολίτες και 3.000 περίπου οχήματα, για πάνω από 20 ώρες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, που εγκαταλείφθηκαν μέσα σε πολικό ψύχος, χωρίς θέρμανση, νερό και τροφή! Και το κωμικοτραγικό: Παραιτήθηκε, ως εξιλαστήριο θύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Χαλκιάς και αντικαταστάθηκε από τον κατεξοχήν υπεύθυνο για όσα έγιναν διευθυντή κυκλοφορίας της Αττικής Οδού Αριστοφάνη Παπαδημητρίου! Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει;

Αλλά η καρικατούρα των ιδιωτικοποιήσεων της πλάκας δεν σταματάει εδώ: Την εικόνα της αθλιότητας και την γελιοποίηση του νεοφιλελεύθερου μύθου ήλθε να συμπληρώσει ‘το κατόρθωμα’ των Ιταλών μεγαλοεπενδυτών, που αγόρασαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για πέντε δεκάρες, αρχής γενομένης από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνει την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Η ξεφτίλα των Ιταλών είναι γνωστή και προσβάλει κάθε έννοια ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας: Έστειλαν όχημα επισκευών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επισκευάσει αμαξοστοιχία που χάλασε στην μέση της διαδρομής. Η ανικανότητα εκείνων που κατηύθυναν την επιχείρηση είχε ως συνέπεια ο συρμός της επισκευής να πέσει πάνω στο σταθμευμένο τρένο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί επιβάτες! Το μπάχαλο που ακολούθησε προκάλεσε πρόβλημα σε μία άλλη αμαξοστοιχία, που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη, η οποία σταμάτησε και έβγαλε με το ζόρι τους επιβάτες της, μεταξύ των οποίων γέροντες και μανάδες με μωρά στο πολικό ψύχος, χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς, για το που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι! Όταν δε, κάποιοι επιβάτες ζήτησαν μπουκαλάκια νερό από τους υπεύθυνους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτοί τους είπαν κοροϊδευτικά «χτυπήστε σε ένα από τα σπίτια της περιοχής και θα σας δώσουν να πιείτε!».

Τελικά οι απελπισμένοι επιβάτες ‘αυτοοργανώθηκαν’ και αφού βρήκαν πρόχειρο καταφύγιο σε καφενείο και σε ταβέρνα της περιοχής, νοίκιασαν με δικά τους λεφτά πούλμαν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να φτάσουν στον προορισμό τους. Το απόλυτο ρεζιλίκι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των Ιταλών μεγαλοεπενδυτών της, σε όλο του το μεγαλείο!

Back to top button